Kırılmış alçının yapıştırılması adına kimyasal içeren çeşitli yoğun yapıştırıcıların yanı sıra, epoksi bazlı yapıştırıcılar veya güçlü yapıda olan çift taraflı bantlar denenebilir.
* Metal, Lastik, Plastik, Porselen, Deri, Alüminyum, Mücevharat, Cam, Seramik, Alçı, Ahşap gibi malzemeleri mükemmel yapıştırır.
Alçı, kimyasal bileşimi CaSo4+2H2O olan jipsin, yaklaşık yarım molekül kristal suyu kalacak şekilde, kızdırılarak suyunun uçurulması ve öğütülmesi ile elde edilen ve su ile karıştırılınca tekrar katılaşarak bağlayıcılık özelliği kazanan bir yapı malzemesidir.
Temiz bir kaba su konulur, Aygips Alçı Plaka Yapıştırma Alçısı su üzerine serpilerek dağıtılır. Serpilme işlemine alçı su üzerinde yüzene kadar devam edilir. Alçının ıslanması için 2-3 dakika beklenir. Homojen bir karışım elde etmek için mekanik bir karıştırıcı kullanılmalıdır.
Biblo Yapıştırıcısı (Devcon 5 Dakika Epoksi)
Şeffaf, sert, kalıcı yapışma ve kaplama sağlar. 5 dakika içinde yüzeye yapışma işlemini tamamlar. %100 saftır, solvent içermez. Yalıtkandır, solventlere dirençlidir. Metal, kumaş, ahşap, cam, seramik ve beton (tüm kombinasyonlarda) kullanılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
İskelet tutkalı, beyaz tutkal gibi ahşap için tasarlanan ürünler ise orta büyüklükte ahşaplar için kullanılır. Ağır malzeme olan materyaller için güçlü yapıştırma özelliği olan tutkallar tercih edilir. Demir ahşap yapıştırıcı çeşitleri de güçlü yapıştırma özelliğine sahiptir.
Ancak, plastilin gibi malzemelerle ve çok detay içeren, birden çok kez dökülmesi planlanan çalışmalarda sıklıkla RTV2 kalıp silikonu kullanılmaktadır. Bu malzemeler dışında; lateks, aljinat, polyester gibi malzemelerle de kalıp alınabilmekte ama genelde alçı ve RTV2 kullanılmaktadır.
Alçı tozunu su ile karıştırarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Kullanacağınız ölçüye uygun oranda su ekledikten sonra 10 dakika bekleyin. Ardından karıştırma çubuğu veya sopa yardımı ile hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Hamur kıvamına geldikten sonra kullanabilirsiniz.
Alçı sıva; gazbeton, brüt beton, ahşap, metal vb. her türlü yüzeye uygulanabilmektedir. Uygulama yapılacak yüzey aderansın sağlanması açısından; çok kuru, yağlı, tozlu, boyalı veya çok düzgün olmamalıdır.
COREX, EPS (genleştirilmiş polistren), XPS (haddelenmiş polis- tren), mineral yünler (camyünü, taşyünü) ve yalıtımlı kompozit levhaları; tuğla, beton, brüt beton, gazbeton, bimsblok vb. yüzeylere yapıştırmada kullanılan yapı alçısıdır.
Alçının sertleşmesi için yeterli süre beklenilmeli, su/toz oranı tam ayarlanmalı, pöröz yapıda olmaması için vakumlu karıştırıcı şarttır. Pörözite model alçılarında daha çok görülür. Bünyesinde daha az su bulunan sert alçılarda ise pörözite azdır. Alçı taşı (dihidrat) suda daha az erir.
El Bileği Kırıklarının Alçı ile Tedavisi
Eğer kırık yer değiştirmemiş, basit iki parçalı ve yer değiştirme potansiyeli yok ya da çok az ise kırık alçı ile sabitlenerek tedaviye başlanır. Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır.
Duş alırken veya yüzmeye giderken ne yapıyorsunuz? Ateli bir poşetle veya doktorunuzun önereceği bir kılıf ile kapatın. Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Merhaba, straforu yapıştırmak için kesinlikle uhu ve bally gibi ürünler kullanmayın. Kullanıldığında straforu eritecektir bu yapıştırıcılar.
Gözenekli ve gözenekli olmayan yüzeylerin yapıştırılmasında, plastik (PVC, ABS, polistren, polistrol), ahşap, metal, çini, porselen, seramik, deri, kauçuk, mantar, mukavva vs. malzemelerin yapıştırılmasında kullanılabilir.
Pattex Süper Japon Glue Hızlı Yapıştırıcı 3 gr. - Pattex Süper Japon, plastik (PVC, ABS, polistren, polistrol), ahşap, metal, çin porseleni, seramik, deri, kauçuk, mantar, mukavva vb. gözenekli ve gözenekli olmayan yüzeyleri yapıştırmak için kullanılır.
Çözüm. Alçı panel üzerine seramik yapıştırmak için esnek, yüzey ile uyum sağlayabilen, yapışma özelliği yüksek bir seramik yapıştırıcısı kullanılmalıdır.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Gazbeton, tuğla, bims, briket vb. materyallerle brülmüş duvarların iç bölümlernde yüzeyi düzeltmek için dolgu alçısı olarak kullanılır. Harcın hazırlanacağı kap temiz, yayvan ve su geçirmez olmalıdır.
Alçı harcı: Alçı ve suyun karışımı olan harçtır. Kumlu alçı harcı: İnce veya dişli harç kumu ve bağlayıcısı alçı olan harçtır. Kumlu kireç-alçı harcı: Dişli veya ince harç kumu ve bağlayıcısı kireç-alçı olan harçtır. Hafif harç: Doğal veya yapay hafif ince agrega ve bağlayıcısı çimento olan hafif örgü harcıdır.
Alçı sargısı kırığın derecesine yönelik birçok kere sarılabilmektedir. Yeteri kadar sargı bezi ile sarıldıktan sonra üzerine alçı çamuru sürülmektedir. Son olarak bezde oluşan kırışıklıklar düzeltilir. Başparmak ve işaret parmağının serbest bir şekilde durması önemlidir.
Alçı taşı adı verilen maddenin, yüksek sıcaklıkta pişirilerek toz haline getirilmesiyle alçı malzemesi oluşturulur. Alçı, suyla karıştırıldığında hızlı bir şekilde donma özelliğine sahiptir. Alçının kullanılacağı alana göre, karışıma eklenecek su ve alçı miktarı değişiklik gösterebilir.
Alçı olarak saten alçı kullanılmalı, çünkü daha geç donar ve vakit sağlar. Önce tutkalı biraz suyla açıp içine ağaç tutkalı katılmalıdır. 1 kg alçı için 700 gramlık tutkalın tamamından biraz eksik kullanılmalıdır.
Perlitli Sıva Alçısı
Tuğla, brüt beton (astarı sürülmüş), gazbeton, bims blok vb. malzemeler üzerine doğrudan uygulanabilen alçı bazlı hazır sıvadır. Perlitli sıva alçısı, yanmaz bir malzemedir. Bünyesindeki sudan dolayı yangın geciktirici özelliğe sahiptir.
Unutulmamalıdır ki saten alçının dolgu yapma özelliği yoktur. Bu sebeple alt yapıda olan bir aksaklık saten alçı ile düzeltilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri