Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
2019 yılında 86 uçak kazası gerçekleşirken, 2020'de 40 kaza yaşandı. 2020'ye ait veriler arasında, 3 kişinin hayatını kaybettiği Pegasus Havayolları'nın Sabiha Gökçen Havalimanı'na inişte yaşadığı kaza da yer alıyor. Küresel havacılık endüstrisinin kayıtlar tutulmaya başladıktan bu yana en güvenlik yılı 2017 oldu.
Uçakların düşme ihtimali oldukça düşüktür. Yolcu uçakları için bu ihtimal %0.00005, kargo uçakları için ise %0.0001'dir. Bu sebeple uçak seyahatleri genellikle güvenli bir ulaşım şeklidir.
Türkiye'de en son 11 Şubat 2020 tarihinde yolcu uçağı düştü. Bu tarihte İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan kalkan bir uçak, pistten çıkarak parçalanmıştır. Kazada 3 kişi hayatını kaybetmiş, 179 kişi ise yaralanmıştır. Bu acı olay, Türk havacılık tarihindeki önemli olaylardan biri olarak kayıtlara geçmiştir.
Bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz 11 milyonda 1'dir. Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
İlgili 17 soru bulundu
En çok kaza kalkış ve inişte
ABD'li havacılık şirketi Boeing'in araştırmasına göre uçakların kalkış ve iniş evreleri, uçak seyahati sırasındaki diğer evrelerden istatistik olarak daha tehlikeli. Çünkü bu iki evrede pilotların ortaya çıkan bir sorunu düzeltmek için sahip oldukları zaman çok daha az.
23 Aralık 1979 - THY'nin Samsun-Ankara seferini yapan ''Trabzon'' adlı yolcu uçağı Ankara'da Esenboğa Havalimanı'na inişe geçtiği sırada düştü. Kazada uçaktaki 43 kişiden 39'u öldü, 4 kişi yaralı olarak kurtuldu.
Bir uçağın piste teker koyma mesafesi 1.000 fit yani 300 metredir. Halbuki uçak yere pist başına 1.000 (bin) metre kala temas etmiştir. Kısaca pilotlar inişte yüksekliğe yeteri kadar dikkat etmediler. Hatalı Altımetre (yükseklik göstergesi) kazaya sebep deniliyor.
Uçak ileriye doğru hareket ederken, kanatlar, altlarındaki havayı sıkıştırır üstlerindeki havayı ise seyreltir. Bu durum uçağın alt ve üst kısımları arasında bir basınç farkı oluşmasına neden olur. Böylece uçağa yukarı yönde net bir kuvvet etki etmeye başlar ve uçak yükselir.
Orantısal olarak bakıldığında uçaklar en güvenli ulaşım aracıdır. Havayolunun emniyet oranları, o ülkenin havacılık otoritesinin gerçekleştirdiği denetim ve yaptırım gücüyle doğru orantılıdır. Havayolları, sadece kendi ülkelerinde değil, uçtukları tüm ülkelerin havacılık otoriteleri tarafından sık sık denetlenir.
Uçak düştüğünde, panik yapmak yerine soğukkanlılıkla hareket etmek hayati önem taşır. Acil durum çıkışlarını bulmak ve kullanmak, kurtuluş için kritik bir adımdır. Ayrıca, uçak düştüğünde kemerinizi sıkıca bağlamak ve başınızı öne eğmek, olası yaralanmaları en aza indirmenin yanı sıra hayatta kalma şansını artırabilir.
Konya'da NF-5 tipi uçak saat 12.51'de henüz bilinmeyen bir nedenle düştü. Uçaktan paraşütle atlayarak kurtulan pilot hastaneye sevk edildi.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler.
Uçak tipi: Farklı uçaklar farklı ömür beklentilerine sahiptir. Ticari yolcu uçakları genellikle 20 ila 30 yıl boyunca hizmet verirken, özel uçaklar veya hafif spor uçakları daha kısa sürelerde kullanılabilir.
Kolombiya'da 1 Mayıs günü içerisinde 7 yolcusuyla Amazon ormanlarının olduğu bölgeye düşen uçağın içerisinde bulunan ve 40 gündür kayıp olan 4 çocuk sağ olarak bulundu. Bulunan çocuklardan en büyüğü 13 yaşında en küçüğüyse 12 aylık bir bebek.
Türk Hava Yolları'nın 1951 sefer sayılı uçuşunda 25 Şubat 2009 saat 08:22'de İstanbul'dan havalanan "Tekirdağ" isimli Boeing 737-800 model uçak, Amsterdam Schiphol Havalimanı'na iniş yaparken düştü.
Raporda, uçağın düşmesinin ardındaki en önemli sebebin, uçağın irtifasını ve hızını belirlemek için kullanılan pitot tüplerinde fırtınanın da etkisiyle buzlanma olarak gösterildi ve uçaktaki mürettebatın baş gösteren teknik sorunlar ardından gerektiği gibi hareket etmedikleri belirtildi.
2009 yılında Amsterdam Schiphol Havalimanı'na inmek isterken Türk Hava Yolları'na ait uçak kaza yapmış 9 kişi hayatını kaybetmişti.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda Pegasus uçağının pistten çıkarak kırıma uğradığı kazanın üzerinden 4 yıla yakın bir zaman geçti. Bu süreç sonunda bir kaç kez bilirkişi raporu da yayınlanmıştı.
İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait uçak, 5 Şubat 2020 tarihinde inişten sonra Sabiha Gökçen Havalimanında pistten çıkmış, üç parçaya ayrılmıştı. 3 kişinin hayatını kaybettiği, 180 kişinin yaralandığı kaza ile ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.
Eğer uçak yere burun tarafından vurursa ön taraftaki insanların vücutları parçalanır, arka taraftakilerin cesetlerine pek bir şey olmaz. Arka taraftan yere vurursa bu sefer oradaki cesetler parçalanır. Cesetlerin çıplak olmasının nedeni ise tamamen kabin tazyikiyle ilgili bir durum.
Türbülans, uçağın uçmasına yardımcı unsurlardan biri olan hava akışının bozulması nedeniyle uçağın sallanması anlamına gelir. Ayrıca türbülans, hava cebi olarak da tanımlanabilir ve uçağın ani olarak bir miktar irtifa kaybetmesine neden olur.
Tek bir uçakta meydana gelen en büyük can kaybı ise 520 kişinin hayatını kaybetmesiyle 1985 yılında Japan Airlines'in 123 sefer sayılı uçuşunda oldu. İki uçağın aynı kazaya karışmasındaki en büyük can kaybı ise 1977 yılındaki Tenerife faciasında iki uçaktaki 583 kişi öldü.
Uçak ile yolculuk yaparken özellikle kalkış ve iniş anlarında hissedilebilir. Kulağın yapısı gereği, iniş anlarında hissedilme olasılığı daha fazladır. Orta kulaktaki basınç eşitlenmesi, travma nedeni ile bozulursa bu durum, kulak zarının delinmesine yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri