Taze yeşillikleri dolapta saklamak için yıkadıktan sonra nemini almalısınız. Yıkadığınız yeşillikleri kağıt havluyla kurutabilirsiniz. Nemini aldığınız yeşillikleri, bir poşet içine alın. Bu gibi durumda poşetin içindeki havayı da almanız gerektiğini unutmayın.
Marul ve kıvırcık gibi yapraklı sebzeleri yıkamadan ve baş kısmından ayırmadan buzdolabında saklayınız. Yapraklarının ezilmesini ve solmasını yavaşlatmak için kapalı sert bir kaba koyunuz. Kabın üst kısmına gıda ile teması uygun olan bir kağıt havlu koyarak fazla nemi alabilirsiniz.
Asıl önemli olan hava almamaları ve nemin ortadan kaldırılması... Hava aldırmayan bir saklama poşetinin içerisine, emiciliği yüksek bir havlu kağıt ile beraber yerleştireceğiniz yeşil sebzeleriniz, hem hava almadıkları için hem de nemin havlu kağıt tarafından emilmesi sebebiyle, bir hafta boyunca taptaze kalacaklardır.
Yeşillikleri cam kavanozda veya cam saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi saklama kabının en alt kısmına mutlaka kağıt havlu yerleştirin. Yeşillikleri saklamak için en uygun sıcaklık 3-4 arasıdır.
Yıkadıktan sonra salata kurutucuları ile veya havlu kağıt ile fazla suyu uzaklaştır. Kritik nokta hiç su kalmaması ve sonrasında da hava almayacak şekilde saklamak.
İlgili 35 soru bulundu
Meyve ve sebzeleri buzdolabının soğukluğunun yüksek olduğu yerde muhafaza edin. Sıcakta muhafaza ettiğiniz sebze ve meyveler aromasını ve tazeliğini kaybedecektir. Son olarak sebzeleri ve meyveleri yıkayıp saklamak çok büyük bir hata. Uzmanlar bu ürünleri yiyeceğiniz zamana kadar yıkamamanız gerektiğini vurguluyor.
YIKAYIP KURUTARAK SAKLAMAK
Pazardan aldığımız yeşillikleri (maydanoz, roka, tere, yeşil soğan, marul v.b.) su dolu bir kabın içerisinde suyu sıkça değiştirilerek suyun dibinde kum parçaları kalmayıncaya kadar 4-5 su yıkanır. Son olarak 7-8 dakika kadar sirkeli suda bekletilir.
Öncelikle maydanozların sap ve yaprak kısımlarını birbirinden ayırın. Sap kısımlarını sirkeli suda 10 dakika bekletin ve kurulayın. Saplarını ve yapraklarını ayrı ayrı cam kavanozlara doldurun ve kapaklarını kapatın. Bu şekilde buzdolabına alarak 7-10 gün arası taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın.
Örneğin domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, mısır, patates ve soğan gibi sebzeler oda sıcaklığında; brokoli, havuç, ıspanak, marul, pazı ve turp gibi sebzeler buzdolabında tutulmalıdır. Buzdolabı sıcaklık ayarının 2-4 derece arasında olması yeterlidir.
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Yeşilliklerin raf ömrünü uzatmak için kağıt havluyla nemini almak oldukça önemli bir detay. Yıkadığınız yeşilliklerinizi olduğu gibi ıslak bir halde bırakırsanız çürümesini hızlandırmış olacaksınız. Süzdürüp, nemini aldığınız yeşilliklerinizi bir buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz.
Kıvırcık, marul, maydanoz, dereotu vb. yeşillikleri 1/3 oranında hazırlanmış sirkeli veya limonlu suyun içerisinde yaklaşık 10 dakika kadar bekletmek yeterli olacaktır. Daha fazla bekletilmesi durumunda, suda çözünen bir vitamin olan C vitamini açısından zengin yeşillikler, vitamin değerlerini kaybedebilir.
Sirkeli suda bekletip yıkadığınız marulları havlu kağıtlarla kurulayıp kilitli poşet içerisine yerleştirin. Ve kilitli poşetin havasını alarak kilitleyin. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin. Kağıt havlu marulun sert kalmasına yardımcı olacaktır.
Ispanağı yıkayıp doğradıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Buzlukta ıspanak saklama tarifi için linke tıklayabilirsiniz. Kek yapımında kullanmak için ıspanak püresini de dondurucuda saklayabilirsiniz.
Yıkanan ıspanakları önce sıcak suya atıp 2 dakika haşlayın ve daha sonra soğuk suya atıp 2 dakika bekletin. Ardından ıspanakları kаğıt hаvlu yаrdımı ile kurutun veya süzüp elinizle sıkın. Buzdolabı poşetlerine yerleştirin, poşetin havasını alın.
Kağıt havlu ile kuruttuktan sonra istediğiniz gibi doğrayın. Daha sonra buzdolabı poşetinin içerisine porsiyonluk olarak şekilde koyun. Poşete hafifçe bastırarak dereotunun yayılmasını sağlayın. Poşetin havasını aldıktan sonra ağzını bağlayın.
Biberiye ve kekik gibi çeşitli baharatları taze haliyle değerlendiriyorsanız, bu otların süresini uzatmak için buz küplerine dizip üzerlerine zeytinyağı dökerek saklayabilirsiniz. Yemek yapacağınız zaman hem doğrudan küp halindeki zeytinyağını hem de bu yağın içindeki taze baharatı kolayca kullanabilirsiniz.
Maydanoz suyu cilde faydaları en yüksek olan sebze sularından biri olarak hem kür olarak içilebilir hem de maydanoz maskesi yapımında kullanılır. Sabahları maydanoz suyunu cildinize maske gibi sürerek 15 dakika bekletebilirsiniz.
Maydanozlar 5 dak suyun içinde bekletilir, ardından yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Süzülmeye bıraktığımız maydanozları ince ince doğrayıp, buzdolabı poşetine doldurup buzluğa atılır. Lazım oldukça kullana bilirsiniz.
Marul, ıspanak, maydanoz ve aklınıza gelen tüm yeşillikleri, tek tek elinizle ayırarak derin bir kabın içine alın. Derin kabın içinde bulunan yeşilliği birkaç defa duru sudan geçirin ve su yüzeyine çıkan atıkları çöpe atın. Suyun soğuk olması, yeşilliklerin daha canlı olmasını sağlar.
Nemli bir bezi cam kabınızın tabanına yerleştirin. Bıçak kullanmadan kestiğiniz yeşillikleri kabın içerisine dik bir şekilde yerleştirin. Sonra buzdolabına koyun. Bu yöntemleri uygularsanız yeşillikleriniz hem canlı kalır hem de bozulma süresini uzatmış olursunuz.
Yeşillikler derin dondurucuda nasıl saklanır? Nane dereotu gibi yeşillikleri yıkayıp, kurulayıp, küçük küçük kesip kullanmak istediğimiz Şekilde Koroplast Kilitli Poşet İçerisine Yerleştirin. Kilitli Poşeti derin dondurucuya koyun ve yeşilliklerinizi 2-3 ay içerisinde tüketmeyi unutmayın.
Maydanoz tüm yeşil bitkilerde olduğu gibi serin bir ortama ihtiyaç duyar. Bu sebeple mümkün olduğunca serin bir ortamda saklanması gerekmektedir. Kısa süreli muhafaza durumlarında buzdolabı işimizi görse de uzun süreli olarak buzluk ya da derin dondurucu gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri