İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Yönetici olarak, çalışanlarınıza sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak ve bu ortamı sürdürmek için liderlik becerilerinizi kullanmalısınız. Bunu yapmanız, Tüm çalışanlar üzerinde olumlu bir etki yaratır ve iyi bir yönetici-çalışan ilişkisi kurmanın birincil koşulunu sağlar.
İyi bir yönetici, davranışlarıyla tutarlı ve örnek bir duruş sergilemeli; kısacası bir temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca planlama, organizasyon, yönlendirme, rehberlik gibi konulara da yeterli derecede ilgi göstermelidir. Hiçbir çalışan söylediklerini kendi hayatına uygulamayan bir yöneticiyi, ciddiye almaz.
İlgili 45 soru bulundu
Yöneticinin gücünü makamından ve otoritenin verdiği imkanlardan aldığını; liderin ise gücünü kişisel ilişkilerinden ve yardımseverliğinden kazandığını ortaya atıyorlar. Liderlerin çalışanlarını şevk vererek işe yönlendirdiğini; yöneticilerin ise otokratik güçlerini kullanarak korku ile iş yaptırdıkları ifade ediliyor.
Yönetim yazınındaki bir çok eserde üst yöneticilerin sahip olmaları gereken beceri türleri olarak kavramsal beceriler, analitik beceriler ve karar verme becerilerinden yaygın olarak söz edilmektedir.
Çalışanlar Yöneticilerinden Ne Bekler? Öncelikle kendilerine saygılı davranılmasını, herkesin önünde rencide edilecek davranışlara maruz kalmamayı ve güler yüz ile iletişimde olunmasını bekler. Dinlenmeyi ve kendilerine sorumluluk verilip iş delegasyonu ile becerilerinin gelişmesine destek verilmesini ister.
Lider yönetici çalışanları şirket vizyonuna tutku ile bağlayan kişidir. Otoriteden değil, etkileşimden, iletişimden beslenen kişidir. İyi bir yönetici, bireysel akıl yerine ortak akıl; birey yerine ekip; emir yerine koçluk; sonuç odaklılık yerine süreç odaklılık; çok çalışmak yerine akıllı çalışmayı esas alan kişidir.
Başarılı bir yönetici; Grup üyelerinden ne beklendiğini kendilerine bil- dirir ve başarılarının sürekli geliştirilmesine yardım eder. Grup içinde bilgi alışverişini kolaylaştırır. Gerçekçi amaçlar tespit eder. Herkesi kabiliyetlerine uygun işlerde çalıştırır.
İyi bir yönetici aynı zamanda iyi bir lider olmak zorundadır. Yani ne sadece yönetici olmak, ne de sadece lider olmak yetmiyor. Hem iyi bir koordinatör hem de çalışanlarınızı peşinizden sürükleyeceğiniz bir lider olmalısınız. Yani kısaca “lider yönetici”.
Groysberg (2014) özellikle üst düzey yöneticilikte başarılı olmak için gerekli yedi yetenek sıralamıştır. Bu beceriler; (1) liderlik, (2) stratejik düşünme ve yönetim, (3) teknik ve teknolojik beceriler, (4) ekip ve ilişki kurma, (5) iletişim ve sunum, (6) değişim yönetimi ve (7) erdemdir.
Yönetici, bir proje veya ekibin genel koordinasyonundan, gözetiminden ve yürütülmesinden sorumlu kişidir. Bir yöneticinin tipik olarak kendisine rapor veren bir çalışanı vardır. Bir yöneticinin rolü, projenin hedeflerine zamanında ve verimli bir şekilde ulaşılmasını sağlamaktır.
İnsan Kaynakları talebi: İşletmenin gelecekteki iş gücü ihtiyacı; dış çevre, işletme örgütü ve iş gücünde meydana gelen değişmeler sonucunda ortaya çıkmaktadır. İK talebinin tahmin edilmesinde; yöneticilerin deneyim ve görüşlerine dayanan tahmin yöntemleri, trend analizi ve diğer tahmin yöntemleri kullanılmaktadır.
Aslan Tipi Yönetici
Tüm kararların çalışanlarla birlikte alınmasını sağlarlar. İşe ve insana verilen değer konusunda en yüksek puanı bu yönetici tipi alır. Tüm yönetici tipleri arasında en başarılı olan, işten fazla verim alan yönetici tipidir.
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
İletişim, anlaşma, liderlik, tavsiyelerde bulunma ve görüşme, oldukça gelişmiş düzeyde bulunan yönetsel beceriler olarak bulunmuştur. Yöneticilerin en gelişmiş yönetsel becerilerinin anlaşma, en geliştirmeye ihtiyacı olunan becerilerinin ise bağlılık olduğu ortaya konulmuştur.
Orta yönetim, hiyerarşik bir organizasyonun orta düzey idarecilik seviyesidir. Üst düzey yönetim ve hat yönetimi arasındadır. "Ekip lideri" bölüm yöneticilerinden veya "uzman" bölüm yöneticilerinden sorumludur. Orta yönetim, kıdemsiz personel performansından ve üretkenliğinden dolaylı olarak sorumludur.
Başarılı bir yöneticinin sahip olması gereken temel beceriler arasında; liderlik, iletişim, karar verme, zaman yönetimi, problem çözme ve delege etme becerileri bulunmaktadır. Liderlik becerileri, yöneticilerin bir takımı etkili bir şekilde yönlendirmelerine, motive etmelerine ve başarıya ulaştırmalarına olanak tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri