Yaşlanma, ya da bazen söylendiği şekliyle ihtiyarlık, ilerleyen yaşla beraber fizyolojik işlevin kaçınılmaz olarak bozulmasıdır. Yaşlılık, nüfus istatistikleri çerçevesince, yaşa bağlı olarak ölüm oranında bir artış ve doğurganlıkta bir düşüşle tanımlanmaktadır (Görsel 1'e bakınız).
Evet, cilt yaşlanması 25 yaşından itibaren başlar ve yaşlanmanın ilk belirtileri cilt yüzeyinde belirginleşir. İnce çizgiler, görünür kırışıklıklar, hacim kaybı ve elastikiyet kaybı cilt yaşlanmasının ilk belirtilerinden birkaçını oluşturuyor.
Yaşlanma süreci hem iç hem de dış faktörlerden kaynaklanır. İç faktörler temel olarak genetik iken, dış faktörlere sigara, rüzgar, kimyasal maruziyet ve UV radyasyonu gibi çevresel faktörler neden olur. Foto yaşlanma muhtemelen ROS üretiminin ana nedenidir.
Biyolojik olarak büyüme potansiyeline ulaşınca: kadınlar 18-19, erkekler ise 22,23 yaşından itibaren yaşlanmaya başlar. Kronolojik olarak ise 50 yaşından itibaren insan yaşlanır. Fakat sağlığı geliştirici stratejiler bunu öteleyebilir.
Kromozomların uç kısmını oluşturan ve özgül DNA dizi tekrarından oluşan telomerler, kromozomal bütünlüğün ve sağlamlığında görevlidir. Her hücre bölünmesi yani DNA tekrarları sonucunda telomerler kısalır ve kritik bir kısalığa ulaştığında hücre bölünmesi durur ve yaşlanma ile ilgili mekanizmalar tetiklenir.
İlgili 23 soru bulundu
Yaşlılığın tanımlanmasına kuramsal bir açıdan bakıldığında biyolojik, kronolojik, sosyolojik ve kronolojik yaşlanma olmak üzere dört boyut öne çıkmaktadır. Biyolojik Yaşlanma: Gelişim sürecinde vücudun yapısal ve işlevsel olarak değişimidir.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Yaşlanma belirtileri 41 yaşında görülmeye başlıyor. Kadınların seksapelliği 53 yaşında son buluyor. 55 yaşından itibaren kadınlar yaşlı kabul ediliyor.
Yüksek kalorili, ürik asit, protein ve yağı çok besinlerle beslenme sonucunda hem kilo fazlalığı durumu hem de erken yaşlanma ortaya çıkar. Yoğun iş ve ev yaşamı stresler, hareketi az bir yaşam tarzı, uyku sorunları olanlar erken yaşlanırlar.
Yaşlanma, insanın normal bedensel ve ruhsal işlevlerinin giderek azalmasıdır. Çok değişik faktörlerin etkilediği yaşlanma sürecinin önlenebilmesi mümkün olmamakla birlikte geciktirilmesi mümkündür. Ayrıca tıp literatüründe "kaliteli yaşlanma" kavramı çoktan yerini almıştır.
TESTOSTERON SEVİYESİNDEKİ FARKLILIKLAR
Yüksek testosteron seviyeleri yaşlanmayı yavaşlatır. Östrojen ayrıca yaşlanma karşıtı bir hormon olarak hizmet etse de üretimi testosterondan daha hızlı azalır. Bu yüzden ilk kırışıklar kadınlarda görülür.
Sarkma: Cilt sarkması 30 lu yaşlardan itibaren başlayabilir. Özellikle 35 yaş sonrası iyice belirgenleşebilen cilt sarkmaları yüzü yorgun, mutsuz ve yaşlı gösterir.
Vücut kompozisyonunda değişiklikler meydana gelir, abdominal adipoz dokuda azalma görülür, postür düzelir ve kas kuvveti artar. Metabolik faaliyetlerde de iyileşme meydana gelir, insülin duyarlılığı iyileşir, protein sentez hızında artış ve obezite riskinde azalma görülür. -Düşme riski azalır.
Yaşlanma ile birlikte duyu organlarındaki bütün fonksiyonlarda yavaşlama ya da gerileme görülür. belirgin olarak hissedildiği organ gözdür ve bu değişikliklerden bir kısmı kaçınılmaz iken bir kısmında ise kişisel farklılıklar olabilir (Dedeli, 2013).
Sağlıklı yaşlanma; yaşlılığımızda bağımsız ve kendine yeterli olabilmek, sosyal ve psikolojik açıdan kendini iyi hissetmektir. Bunun için; Çoklu ilaç kullanımından (polifarmasi) kaçınılmalıdır. Hekimin ve eczacının önerdiği dozda ve tedavi şemasına uyulmalıdır.
İnsan vücudunda yaşlanmayla birlikte belirgin değişiklikler olur. Görme ve işitme kayıpları olur, vücuttaki yağ oranı artar, su miktarı azalır. Her organizma birçok değişikliğe uğrayarak yaşlanır.
18-65 yaş arası: genç, 65-74 yaş arası: genç-yaşlı, 74-84 yaş arası: yaşlı, 85 yaş ve üzeri: çok yaşlı kabul edilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
25-30-35 yaşların ne yaşlılıkla ne de orta yaşlılıkla bir ilgisi yoktur. 49-50dir. yaşlılıkta 65 yaşından sonra başlar. 15-20-25 25-30-35 yaşları arasında hiç bir fark yoktur. hepsi de gençtir.
Psikolojik Yaşlanma: Bireylerin yaşlılık döneminde geçirdikleri davranış, uyum ve mental fonksiyonlarındaki değişimleri kapsar. Sosyal Yaşlanma: Bireylerin, toplumun sosyal yapısı içindeki rollerinin, konumlarının ve sosyal ilişkilerinin yaşlanmasıyla birlikte değişmesiyle oluşur.
Psikolojik Yaşlılık: Gelişim sürecinde deneyimlerin artmasıyla oluşan davranış değişiklikleri ve davranışsal uyum yeteneğindeki yaşa bağlı değişimlerdir. Anılarda yaşama, geçmişe özlem, geçmişe takılıp kalma, geçmişten kopamama da bunun içindedir.
Her hücremiz, dokumuz, organımız zamanla yaşlanır. Yaşlanma etkilerinin daha rahat gözlendiği organımız ise cildimizdir. Anne ve babadan geçen genetik olarak programlanmış yaşlanmadır ve değiştirilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri