Hak ediş için en az 3 yıl sistemde kalmalısınız. Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ilk 3 yıl içinde ayrılmanız durumunda maalesef BES devlet katkısı avantajından faydalanamıyorsunuz.
Bireysel Emeklilikten 10 Yıl Sonra Ne Kadar Devlet Katkısı Alınır? Bireysel emeklilikte 10 yılın sonunda toplu para hesaplama işleminde devlet katkı payının %60'ına hak kazanılır. Sistemde 10 yılını doldurup 56 yaşını tamamlayan katılımcılar, devlet katkı payının tamamını yani %100'ünü alabilirler.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
Devlet katkısının tamamını almak için 56 yaşınızı ve BES'te 10 yılı tamamlayarak emekli olmanız gerekir. Aksi takdirde ayrıldığınız için, devlet katkısında BES içerisinde kaldığınız süreye göre kesinti uygulanır.
İlgili 19 soru bulundu
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekebilecek.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
BES müşteri hizmetlerine iptal talebinizi ilettiğiniz zaman sisteme yatırılan paranızı da geri iade alabilirsiniz. Neredeyse tüm bankaların Bireysel Emeklilik Sistemi olduğu için maaşınızı hangi bankadan alıyorsanız o bankaya iptal talebi göndermeniz gerekmektedir.
BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmak isteyen katılımcılar, birikimlerinin hepsini veya bir bölümünü yıllık gelir sigortasına aktarabilirler. Bu şekilde, ömür boyu veya seçtikleri süre boyunca maaş almaları garanti edilir. Maaş ödemeleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlarda yapılabilir.
Otomatik Katılım Sistemi'nden ayrıldığım takdirde kesinti uygulanır mı? Sistemde devam eden sözleşmeniz üzerinden fon işletim gideri kesintisi dışında herhangi bir kesinti uygulanmaz. Sistemden erken ayrılmanız durumunda getiriniz üzerinden stopaj tutarı düşülerek iadeniz yapılır.
Tüm bu unsurlar göz önüne alındığında, 2024 yılı Şubat ayı itibariyle bireysel emeklilik planları içinde en düşük aylık katkı payı tutarı 150 TL'dir.
Emeklilik hakkını elde ettiğinizde emeklilik hesabınızdaki birikimlerinizi toplu olarak veya belirli bir program çerçevesinde alabileceğiniz gibi yaptıracağınız yıllık gelir sigortası ile ömür boyu veya belirli süreler için düzenli olarak emekli maaşı alabilirsiniz.
10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5'tir.
Katılımcılardan; en az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15''ine, en az 6 yıl kalanlar yüzde 35''ine, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60''ına, 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaş koşulunu da yerine getirenler Devlet Katkısının %100''üne hak kazanacaktır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Evlilik, konut satın alma, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında BES kullanıcılarına sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan kısmını çekme hakkı tanınıyor.
BES sözleşmenizi iptal etmek istiyorsanız bağlı olduğunuz banka veya sigorta şirketi ile irtibata geçmeniz ve talebinizi iletmeniz yeterlidir. BES iptal etme işlemini yaptırmak için kurumun ilgili birimi ile iletişime geçebilir ya da çağrı merkezi, internet sitesi gibi diğer kanallarını kullanabilirsiniz.
E-Devlet'e Giriş Yapın: E-Devlet hesabınıza giriş yapın. Takasbank'ı Arayın: Arama kutusuna "Takasbank" yazın ve sonuçları görüntüleyin. Hesabınızı Kontrol Edin: Karşınıza çıkan Takasbank ekranında, BES hesabınızı kontrol etmek için gereken bilgilere ulaşabilirsiniz. Burada biriken paranızı görüntüleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkı getirildi. Bazı durumlarda paranın yarısı, devlet katkısı ile beraber çekilebilecek. Yeni düzenlemeler 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
En az 6 yıl sistemde kalanlar %35'ine, En az 10 yıl sistemde kalanlar %60'ına, 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar veya vefat/maluliyet nedeniyle sistemden ayrılanlar, getirileri dahil devlet katkısının tamamına hak kazanırlar.
“BES faiz ile yarışamaz”
Faizin geleceği yüzde 45'ler seviyesidir. Ama BES hem yüzde 30 devlet katkısı hem de diğer enstrümanlara yatırım açısından daha caziptir. Eğer 240 bin TL'ye kadar bir yatırım yapılacaksa BES'in faizden daha iyi getirisi olacaktır.
Otomatik BES - Devlet Katkısı Hakediş
Başlangıç döneminde sistemden ayrılmayarak geleceğiniz için birikim yapmaya devam ederseniz, sistem sizi bir kez daha ödüllendiririr ve hak ediş şartlarına tabi olarak bir defaya mahsus 1000 TL başlangıç devlet katkısı avantajından da yararlanırsınız.
Ancak BES'te katılımcı olmak için daha önce 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyordu. 2021 yılı Mayıs ayında yürürlüğe giren bir düzenlemeyle, BES'te alt yaş sınırı da tamamen kaldırıldı. Böylece, 18 yaşından küçükler de BES'te katılımcı olabilmeye başladılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri