Eğer ki alacaklarımızın karşılığı olarak elimizde bir çek veya bir senet yoksa hukuki süreci harekete geçiremeyeceğimiz anlamını da taşımamaktadır. Eğer ki belgesi olmayan bir alacağınız var ise icra takibi yapabilirsiniz. İlamsız takip açabilir ve örnek 7 ile alacağınızı isteyebilirsiniz.
Elinizde hiçbir evrak olmadan da karşı taraftaki kişiye karşı icra takip yoluna başvurabilirsiniz. Bu icra yolunun ismi ilamsız icra takibidir. İlamsız icra takibi yalnızca verdiğiniz borcun geri iadesi için açılan bir icra takibi değildir.
Ödeme yapmayan müşteriden paranızı bir çok farklı şekilde alabilirsiniz. Borçlunun borçlu olduğu parayı alacaklıya iradesiyle ödememesi halinde alacaklının bu alacağı tahsil etmek için; İlamsız icra takibi (İcra müdürlüğünde) Alacak davası (Genel mahkemelerde) açabilir.
Türk Hukuku'na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.
Örneğin, icra takibi başlatılmak istenen alacakla ilgili olarak alacaklının mahkemeden bir karar almasına veya elinde bir sözleşme, senet, fatura, belge bulunmasına gerek yoktur.
İlgili 39 soru bulundu
Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir. Ancak üç yıllık sürenin geçmesi ile alacaklı artık kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvuramayacak yalnızca ilamsız icra takibi yapabilecektir.
Yüksek mahkemenin emsal nitelikteki kararıyla, senette adı soyadı olmasa da imzası olan kişi borçlu sayılacak. Alacağını tahsil edemeyen kişi, bonoya dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz işlemi başlattı.
Bankadan ise, açıklama yazdınız mı? Parayı elden verdiyseniz, büyük hata ettiniz. 2022 yılı için 6.646,56 TL'nin üzerinde olan para borçları ancak yazılı delille ispat edilebilir , tanıkla ispat edilemez. SMS'ler doğrudan delil değildir, teknik terimle "delil başlangıcı" sayılır.
C. 340. md: lll. madde gereğince ya da alacaklının rızasıyla icra dairesinde kararlaştırılan borcu ödeme koşulunu geçerli bir nedeni olmaksızın yerine getirmeyen borçlunun üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir.
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkımız bulunmaktadır. Alacak davası veya icra talebi yoluyla alacağımızı talep edebiliriz.
Kanunlarımız konusu para olan alacaklarımızda bizlere özen yükümlülüğü göstermiştir. Eğer ki alacaklarımızın karşılığı olarak elimizde bir çek veya bir senet yoksa hukuki süreci harekete geçiremeyeceğimiz anlamını da taşımamaktadır. Eğer ki belgesi olmayan bir alacağınız var ise icra takibi yapabilirsiniz.
Alacaklı elinde hiçbir belge veya fatura bulunmamasına rağmen borçludan alacağının tahsili için ilamsız icra takip yoluna başvurarak borçludan alacağının cebri icra ile tahsilini talep edebilir. Ancak Alacaklı takip talebinin ekine dilerse alacağını ortaya koyan belgeyi ekleyebilir.
Menfi tesbit davasında, ispat yükü borçluya aittir. Borçlu senette imzası olmadığını ispat etmekle yükümlü. ÖZET : İcra takibi adi takip olup hiçbir belgeye dayanmamaktadır. Böyle olunca davalı alacaklı alacağını yasal delillerle kanıtlamalıdır ve ispat yükü de davalıya aittir.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Alacaklının borcuna karşılık daha önceden kanıt niteliği taşıyan senet almamış olması durumunda bu tür durumlar genellikle cari hesap şeklinde işlenmektedir. Karara bağlı olarak bu tür alacak davaları faizli veya faizsiz olarak işlenebilir.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
Zaman aşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zaman aşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür. Zaman aşımı, Borçlar Kanunu'nda tek maddede öngörülmemiştir.
TMK md 6 “Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür.”, HMK md. 190 ise “İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.
Bununla birlikte borçlu kişi imzalamış olduğu çek ya da senedi inkar ediyorsa ya da borcundan dolayı alacaklı kişiye zarar verdiyse haksız biçimde yapılmış eylem olarak mahkemeye kanıt sunulabilir. Kanıt olarak fotoğraf, belge, video ve şahit geçerli sayılır.
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delille ispat edilebilir.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Senetler adi ve resmi senetler olmak üzere ikiye ayrılır. Kırtasiyedeki senedin aynısı olmasına da gerek yoktur, senedin asli unsurlarını yazdığınız takdirde geçerli bir senet yapmış olursunuz.
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri