Birikmiş amortisman maddi duran varlıklar hesap grubunda yer alır. Maddi duran varlıklar hesap kodu 25'tir. Birikmiş amortisman kodu 257 olarak geçmektedir.
MADDE 8 – (1) Ayrılan amortisman ve tükenme payları, 630-Giderler Hesabına borç, ilgisine göre 257-Birikmiş Amortismanlar Hesabı, 268-Birikmiş Amortismanlar Hesabı, 278-Birikmiş Tükenme Payları Hesabı veya 299-Birikmiş Amortismanlar Hesabına alacak kaydedilir.
Birikmiş amortisman, bir varlığın amortisman giderinin yıllar içinde biriktiği tutardır. Yani birikmiş amortisman hesaplaması, bir varlığın değerinin zamanla azalması nedeniyle, varlığın muhasebe kaydında gerçek değerinin altında gösterilmesini sağlar.
Birikmiş Amortismanlar “257-Birikmiş Amortismanlar” hesabında takip edilir. Bu hesap aktifi düzenleyici pasif karakterli bir hesap olduğu için amortisman ayrıldığı zaman bu hesaba alacak kaydı yapılır.
257 Birikmiş Amortismanlar Hesabı: Maddi duran varlık bedellerinin, kullanılabilecekleri süre içerisinde hesaben yok edilebilmesini sağlamak amacıyla kullanılan hesaptır. Pasif karakterli bir hesaptır. Amortisman: Duran varlıkların, aşınma, yıpranma veya eskime payını ifade eder.
İlgili 40 soru bulundu
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
i. 251- Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri, 252- Binalar, 256- Hizmet İmtiyaz Varlıkları hesaplarında kayıtlı ve maliyet bedeli 34.000 TL'yi aşmayan her bir duran varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
İlk yıl varlık değerinin tamamı için, sonraki yıllarda ise varlık değerinden birikmiş amortismanlar düşüldükten sonra kalan tutar için amortisman ayrılır. Son yıla gelindiğinde kalan tutarın tamamı amortisman olarak kaydedilir ve toplamda varlığın değeri kadar amortisman ayrılmış olur.
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.
250 ARAZİ ve ARSALAR
Maliyet bedeline satın alma sırasında yapılan noter, tapu, komisyon gibi giderler eklenebilir. Yalnızca boş arsa ve araziler amortismana tabi değildir. Arazi ve arsanın üzerindeki yapıların yıkımı sırasında oluşan enkaz masrafları hesabın maliyetine eklenir.
Materyal sınıfından olmayan varlık,işletme hesabına alacak olarak kaydedilir. Satışı yapılan, devredilen ya dakullanım ömrü sıfırlanan varlıklar, birikmiş amortisman hesaplamasına borçolarak kaydedilir. Toplam borç = 11.800 TL ise, Bu durumda işletmenin patent hakkıalacağı da 11.800 TL'dir.
Birikmiş amortisman maddi duran varlıklar hesap grubunda yer alır. Maddi duran varlıklar hesap kodu 25'tir. Birikmiş amortisman kodu 257 olarak geçmektedir.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değeri, aylık kira gelirine bölünerek bulunur. Örneğin 500 bin TL'ye alınan bir gayrimenkulün 2 bin 500 TL'lik aylık kira geliri varsa işlem şu şekilde yapılır; 480000/2500=192 sonucu ortaya çıkar.
İşleyişi: Demirbaşlar satın alındığında bu hesaba borç olarak kaydedilir, bu demirbaşlar elden çıkarıldıklarında alacak olarak kaydedilir. 256 DİĞER MADDİ DURAN VARLIKLAR Maddi duran varlıkta belirtilen hesapların hiçbirinin kapsamına girmeyen özellikle kendi bölümlerinde tanımlanmayan diğer maddi duran varlıkların ...
Giderleşme işlemi alış tutarı üzerinden değil, sene başına devreden net defter değeri üzerinden hesaplanır. Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir.
Gelir tablosunda faaliyet giderleri içinde yer alan amortisman giderleri bilançoda da “Birikmiş Amortismanlar” olarak raporlanır. Bilançoda birikmiş amortismanların raporlanması için kullanılan hesaplar; maddi duran varlıklar için “257.
Vergi mevzuatımız ve tekdüzen muhasebe sistemi açısından, 263.ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ Hesabı ‟nda biriken tutarlar (¨ 20.000) ise beş yılda amortismana tabi tutulur.
245 Bağlı Ortaklıklar
Bağlı ortaklıklar hesabı, işletmenin yüzde 50 oranından fazla sermaye ortağı olup yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
258 hesap, yapılmakta olan yatırımlar hesabı olarak da adlandırılır. İşletmelerde yapımı süren ve yapımları tamamlandığında ilgili bütçenin duran varlık hesabına aktarılacak olan her türlü araç gerecin yanı sıra işçilik ve giderlerin izlendiği hesaptır.
Amortismanlar da ticari kazancın tespitinde indirebilecek giderler arasında sayılarak önemli bir gider türü niteliği kazanmıştır. Duran varlığın ekonomik ömrü boyunca gider yazılarak itfa edilmesi muhasebenin dönemsellik kavramı gereğinin de yerine getirilmesini sağlamaktadır.
267- DİĞER MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
Yukarıda sayılanların dışında kalan diğer maddi olmayan duran varlık kalemlerinin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Yukarıda sayılanların dışında bir maddi olmayan duran varlık ortaya çıktığında, o duran varlık için yapılan harcamalar üzerinden bu hesaba borç yazılar.
259 Hesap İşleyişi
259 Verilen Avanslar Hesabı, ödeme yapıldığında hesaba borç olarak kaydedilir, sipariş edilen malzeme teslim alındığında ilgili hesabın borcu karşılığında bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
252 Binalar Hesabı: Bu hesap işletmenin her türlü binalarının ve bunların ayrılmaz parçalarının izlendiği hesaptır. 252 Binalar Hesabının İşleyişi: Binalar elde edildiğinde veya inşa ettirildiğinde hesaba borç kaydedilirken, satılmalarında veya elden çıkarılmalarında alacak olarak kaydedilir.
Buna göre; yapılan sözleşme kapsamında yapılan ve '258 Yapılmakta Olan Yatırımlar' hesabında izlenen harcamalar söz konusu projenin yapılmasından vazgeçilmesi nedeniyle; “doğrudan gider” olarak dikkate alınabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri