Bütünleştirmeci (Birleştirici) Düşünme Bir problem durumunun birden fazla değişkeni (alt problemi) barındırdığını ve dolayısıyla bir problemin birden fazla çözüm yolunun bir araya getirilip birleştirilmesiyle çözülebileceğini kavramaktır.
1.Hipotetik düşünme:
Günlük hayatta veya eğitim öğretimde karşılaşılan bir sorunu çözmek için olası çözüm yolları geliştirip bunları belli bir düzene göre yapmayı sağlayan düşünme sürecidir.
genel olarak "benim gücüm her şeye yeter" olarak bilinmektedir. bu düşünce şekli ergenlerin yaşamı basite almasına neden olur. adeta bir superman ya da batman gibi hissetmektir. her şeyi yapabilecek güçte olma sanrısıdır.
Göreceli düşünme (kişiye, zamana, yere göre düşünme)Annesine göre babasına göre arkadaşına göre düşünme onları anlama. Akıl yürütebilir. (Tümevarım, tümden gelim gibi). İdeal, fikir, değer, inanç geliştirebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Katılımcıların günlük olaylara ve nesnelere herkesten farklı bakabilme ve farklı yaklaşım tarzı becerileri geliştirmeleri, hayal güçlerinin potansiyel gücünü ortaya koymak suretiyle yaratıcı özelliklerinin açığa çıkartılması amaçlanmaktadır.
Önemsiz ayrıntıları aşarak düşünmek ve önemli olana konsantre olmak.
Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir.
Lateral Düşünme: Kişilerin sorunlara farklı yönlerden bakabilmeyi ve geniş düşünebilmeyi öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan düşünme biçimidir. Lateral düşünce, klasik düşünce kalıplarının dışına çıkmaktır. Herkesin sahip olduğu verileri farklı şekillerde işleyip, ayrıcalıklı sonuçlar çıkarmaktır.
Hipotetik Düşünme
Problemlerin çözümünde sadece var olan somut yöntemler değil, çözüme ilişkin olası (farklı) yollar belirleyip (hipotez geliştirip) bunları test edebilmektir. Iraksak düşünmeye dayanır.
Sihirli Düşünce: Az gelişmiş bilince karşın çok fazla gelişmiş hayal gücünün sonucunda ortaya çıkan düşünce şeklidir. Çocuklar kavramları ve çevrelerinde gelişen olayları bu düşünce biçimine bağlı olarak gerçek ötesi olarak düşünürler.
Korelasyonel düşünme: Değişen bir nesnenin başka bir değişken nesne ile ilişkilendirilmesi süreci şeklinde sınıflandırılabilir (Lawson, 1995). Hogan ve Fisherkeller (2005) bilimsel düşünmeyi; bilimsel bilgi ile birlikte düşünmenin uygulanması olarak açıklamıştır.
Mekanik düşünme tarzı, muhtemelen, batılı Hint-Avrupa dillerinin günlük kullanışına bay herhangi bir vasıtasıyla doğuştan verilmiş bir sentaks türüdür. ARİSTOTELES ile orta çağdaki ve günümüzdeki takipçileri tarafından tespit edilmiş ve güçlendirilmiştir.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Akılcı Düşünme (Critical Thinking), yaratılışımızdan getirdiğimiz çıkarım gücümüzü geliştirerek aklımızı daha etkin kullanmamızı destekler. Elimizdeki veri ve analizlerin gücünü ve geçerliliğini anlamamıza yardım ederek işimizde (task), ilişkilerimizde (people) ve kendi fikirlerimizde (self) berraklaşma sağlar.
Esnek düşünme, bilgileri doğrularken ya da düşünceleri değiştirirken akıcı, özgün düşünceler yaratabilme yeteneğidir. Esnek düşünme için dört temel aşama şunlardır: Esnek düşünmenin temel özeliklerinin farkına varma, bir sorun ile ilgili alışılmış düşünceleri belirleme, özgün düşünceler üretme, akıcı düşünceler üretme.
Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak çözümü. Yanal düşünme, doğal, mantıksal ve matematiksel düşünme biçimine karşı geliştirilmiş alternatif düşünce biçimidir.
Dikey düşünme, bir şey hakkında daha fazla bilgi edinme ya da kabul gören, yakınsak bir cevaba ulaşmak anlamına gelir. Amaç, problemler için farklı, alışılmadık, yaratıcı çözümler bulmak olduğu zaman, geniş düşünme uygun olacaktır.
Bireyin ruhsal gelişim evrelerinden en önemli evrelerden birisi de eğitim-öğretim evresidir. Klasik analitik kuramda Freud bu döneme gizillik (latent) evresi ismini vermiştir. Haz, bu evrede cinsel objeden ziyade farklı objelere yönelmiş olduğundan, bu şekilde isimlendirilmiştir.
Dekalaj, her çocuğun bilişsel gelişimindeki farklılıklar anlamına gelmektedir. Örneğin, Piaget (1953) yatay dekalaj (horizontal decalage) kavramını çocukların bilişsel gelişiminde, korunuma ilişkin becerilerin farklı zamanlarda ortaya çıktığını belirtmek amacıyla kullanmıştır.
Tek Yönlü Düşünme (Sıralama/Sınıflama)
Sıralama ve sınıflama, çeşitli nesnelerle, çeşitli özelliklere göre dizi oluşturma ya da gruplama yapabilme becerisidir.Çocuk, önüne farklı büyüklükte, renkte ve şekillerde nesneler konulursa büyükten küçüğe ya da rengine göre ayırır.
Ona göre dil ve düşünce başlangıçta birbirinden bağımsız olarak gelişmekte fakat sonuçta birleşmektedirler. İçsel konuşma, çocuğun kendi kendine konuşmasıdır. İçsel konuşmada çocuk dili sebep bulmaya bir araç olarak kullanır. Bu konuşmalar giderek onun konuşmaları (dışsal konuşmalar) haline gelir.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Aşırı düşünerek aslında negatif duygular canlı tutulur. Negatif duygular, psikolojik rahatsızlıkları, depresyonu, anksiyeteyi ve kaygı bozukluklarını beraberinde getirir. Kaygı bozukluğunun en net göstergesi düşüncelerin saplantılı olarak birbirini takip etmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri