El-Biruni, astronomi ve coğrafya ölçümleri için birçok alet geliştirdi. Ne yazık ki geliştirdiği ölçme aletlerinin birçoğu zaman içerisinde kayboldu. Sadece piknometre, mekanik usturlap ve bazı harita projeksiyonları günümüze kadar ulaşan ölçme araçları oldu. El-Biruni, aynı zamanda çok iyi bir ansiklopedi yazarıydı.
4 Eylül 973 ve 13 Aralık 1048 tarihleri arasında yaşamış olan Biruni'nin gerçek adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Biruni'dir. Günümüzde Özbekistan'da olan Kat şehrinde doğmuştur ve İslam'ın Altın Çağ döneminde astronomi, gökbilim, matematik ve doğa hakkında yaptığı çalışmalarla tanınmıştır.
Özellikle Fiziki Coğrafyaya yadsınamayacak düzeyde katkı sağladı. Yerkürenin şekli, boyutu ve hareketlerini tartıştı ve günüze yakın sonuçlara ulaştı. Dünya yüzeyinin nasıl şekillendiği ve hangi güçlerin etklili olduğu konusunda gözlemler yaptı ve çağının ilerisinde teoriler geliştirdi.
Dünyanın yuvarlak olduğunu detaylarıyla açıklamış. Yerçekimi kanunu konusunda, Newton'dan önce incelemeler yapmış ve Dünya'nın merkezinin cisimleri çektiğini ve bu yüzden, dünya dönmesine rağmen üzerindekilerin boşluğa fırlamadığını açıklamış.
Biruni, trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın bir birim olarak kabul edilmesini öneren ilk bilim insanı olmasının yanında sinüs ve kosinüs gibi fonksiyonlara sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını eklemiştir. Biruni trigonometrik hesaplarla bir dağın yüksekliğini ölçmeyi başarmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Batı dillerinde Alberuni veya Üstad Aliboron şeklinde geçen, Türk ve İslam dünyasında kısa adıyla “Birûnî” olarak bilinen Ebû Reyhan Muhammed b.
Türk bir aileden gelen Bîrûnî, 3 Zilhicce 362/4 Eylül 973 se- nesinde Harizm'de doğmuş 443/1051'de Gazne'de vefat et- miştir. Hayatı boyunca döneminin bütün bilimleriyle uğraş- mış ve eserler vermiştir.
Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu.
İdrîsî, Dünya`nın küre şeklinde olduğunu düşünmekteydi. BİRÛNİ, Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini dile getirmiştir. Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir.
Gümüşten yuvarlak bir Dünya haritası oluşturan İdrîsî, Orta Çağ'ın en önemli coğrafyacılarından biri olarak kabul ediliyor. Kuzey Avrupa'nın Ceuta şehrinde doğan İdrîsî, Kurtuba'dan Sicilya'ya gelerek Norman Kralı II. Roger tarafından bir Dünya haritası hazırlamakla görevlendirmişti.
Dünya Eğitim Vakfı, Dünya Bilim Tarihi'nin en önemli bilim adamlarından biri olan ve UNESCO tarafından 1974 yılında Evrensel Deha ilan edilen Ebu Reyhan El-Biruni 'den ilham alarak Biruni Üniversitesi'ni kurmuştur.
Cevap. Cevap: Dünyanın yuvarlak olduğunu ve kendi ekseni etrafında döndüğünü kanıtlamıştır. Dünyanın kendi etrafında dönerken aynı zamanda güneşinde çevresinde dolandığını söyleyen ilk bilim insanıdır.
Matematik çalışmaları ile bilinen Ali Kuşçu, astronomi ve dil bilimi alanında da önemli bir isim. Döneminin önemli astronomi ve matematik bilgini Ali Kuşçu, 15. yüzyılda Semerkant'ta yaşadı.
Al-Biruni, 11. yüzyılın başında, 1048'de Gazneli Devleti'nde (günümüzde Afganistan) hayatını kaybetti. 75 yaşında vefat eden Biruni'nin mezarı Afganistan'dadır.
Gölgeyi ölçtüğünde 7.2 derece olduğunu saptadı. Eratosthenes bir adam tuttu ve iki şehir arasındaki uzaklığı adım olarak ölçmesini istedi. Bu adım uzunluğunun yaklaşık 800 km olduğunu ve 7.2'lik açı değerinin 360 dereceye oranı, 800 km'lik uzunluğun tüm Dünya'nın çevre uzunluğuna eşit olması gerektiğini fark etti.
Pisagor'un "dünya yuvarlaktır" düşüncesiyle ateşlenmeye başlayan bu kıvılcım Portekizli kâşif Ferdinand Macellan sayesinde ispatlanmış oldu.
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan bin 800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
El-Fergani, 9. yüzyılda yaşamış, Batı'da Alfraganus ismi ile bilinen önemli Müslüman astronomdur. Güneş'in kendi ekseni etrafında döndüğünü keşfeden ilk bilim insanıdır.
Güneş saatleri icat edip İstanbul'un enlem ve boylamını bugünkü değerle bire bir hesapladı. Gezegenler arası uzaklıkları hesaplayıp Ay'ın ilk haritasını çıkardı. Çıkardığı Yıldız haritaları Kristof Kolomb'a Amerika kıtasının keşfinde yardımcı oldu.
Belirlenen Türk-İslam bilginleri; Ali Kuşçu, Akşem- seddin, El-Birûnî (Beyrunî), Câbir bin Hayyân, El-Cezerî, El-Kindî, Hezârfen Ahmet Çelebi, Mimar Sinan, İbn-i Sinâ, İbn'ül Heysem, Farabî, Fergânî, Hârezmî, Gazzâlî, Ömer Hayyam, Pîrî Reis, Kâtip Çelebi ve Uluğ Bey'dir.
Biruni, 973 yılında doğmuş, Doğu'dan çıkmış en önemli bilginlerden bir tanesidir. Doğa bilimleri, tarih, coğrafya, matematik ve havacılık alanlarında oldukça önemli, günümüze ışık tutan çalışmalar yürütmüştür. Biruni, çalışmalarında çok yönlülüğü ile bilinmektedir.
Sultan Mahmut Biruni için sarayımın en kıymetli hazinesi demiştir. Batı dillerinde Alberuni veya Aliboron olarak geçer. Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk kez bulan, ekvatorun uzunluğunu ve eksen eğikliğini çok az bir sapmayla hesaplamış, Dünyanın güneş etrafından dönüşünü bir yılda tamamladığından bahsetmiştir.
El-Biruni, astronomi ve coğrafya ölçümleri için birçok alet geliştirdi. Ne yazık ki geliştirdiği ölçme aletlerinin birçoğu zaman içerisinde kayboldu. Sadece piknometre, mekanik usturlap ve bazı harita projeksiyonları günümüze kadar ulaşan ölçme araçları oldu. El-Biruni, aynı zamanda çok iyi bir ansiklopedi yazarıydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri