Osmanlı Devleti'nde Müslüman halkın seçimle ilk tanışması 1840 yılında sancaklarda kurulan Muhassıllık Meclisleri ile olmuştur. 1876 Anayasası gereği ilk defa genel seçimlere katılan Osmanlı top- lumu bu seçme ve seçilme hakkını kurallara uygun olarak 1908 se- çimlerinde yapmıştır.
1908 Osmanlı genel seçimleri, II. Abdülhamid döneminin sonunda, 23 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanıyla, aynı yılın Kasım ve Aralık aylarında mebus seçimi yapıldı.
Arka plan. 1860 yılında bir vilayet yasası kabul edildi. Osmanlı Seçim Kanunu'ndan önce, vilayet kanununda mahalle muhtarı seçimleri yer alıyordu. Osmanlı İmparatorluğu'nda seçimlerin 1876'da değil, 1860'ta başladığı tartışılabilir.
Âyan (toplumun önde gelenleri) Meclisi üyelerini Padişah seçerdi ve sayıları mebusların (Milletvekili) üçte birini geçmezdi. Âyanın başkan ve üyeleri güvenilir, itibarlı ve 40 yaşını geçmiş kimseler olurdu.
Tüm vatandaşların hem oy kullanma hem de kamu görevine aday olma hakkına sahip olduğu, çoğunluk oyuyla halkın kamusal görevlilere seçildiği ilk kaydedilmiş halk seçimleri, MÖ 754 yılında Sparta vilayeti Ephorlar tarafından gerçekleştirildi. Bu seçimler, Sparta Anayasası'nın yönetimi altında yapılmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
1923 Türkiye genel seçimleri, 28 Haziran 1923 tarihinde 2. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılmış Türkiye'nin ilk genel seçimleridir.
a- Yeni Seçim Kanunu: 14 Mayıs 1950 seçimleri 16 Şubat 1950 tarih ve 5545 sayılı Milletvekilleri Seçim Kanunu'na göre yapılmıştır. Bu kanun demokratik koşullarda serbest seçimlerin yapılmasını sağlayan ilk seçim kanunudur.
İlk Osmanlı Mebusan Meclisi 19 Mart 1877 Pazartesi günü Dolmabahçe Sarayında Padişah II. Abdülhamit tarafından açılmıştır. Mebusan Meclisi'nin ilk reisi padişah tarafından atanan Ahmet Vefik Paşa'dır (Armağan, 1978).
İlk Türk parlamentosu “Meclis-i Umumi (Genel Meclis) adı altında ve iki dereceli meclis olarak, 20 Mart 1877 tarihinde çalışmalarına başladı. Yasama görevini üstlenen meclisler, 1876 Anayasa'sına göre Ayan ve Meclis-i Mebusan adı altında Osmanlı parlamentosunu (Genel Parlamento) oluşturmuşlardır.
Kânûn-ı Esâsî (Osmanlı Türkçesi: قانون اساسى) veya 1876 Anayasası, Kânûn-ı Esâsî çeviri olarak "temel kanun" ya da "anayasa" anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk ve son anayasasıdır. 23 Aralık 1876'da ilan edilmiş, 1878'de II. Abdülhamid tarafından askıya alınmış, 24 Temmuz 1908 II.
Önce 1930 yılında belediye meclislerine seçilme hakkı; ardından 1933 yılında, muhtarlık ve ihtiyar heyeti seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verildi. 5 Aralık 1934 tarihinde verilen milletvekili seçme ve seçilebilme hakkıyla da bu kazanımlar en üst seviyeye çıkarıldı.
OSMANLI TARİHİ Osmanlılarda halk yöneten ve yönetilenler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Osmanlılarda halka reaya (yönetilen) denirdi.
CEVAP : Padişah devlet ilk kurulduğunda seçilmemiştir. Nedeni ise o zamanlar devleti kim kurduysa tahta o geçecek kuralı olmasıdır . Yani bu nedenle devleti kuran I. Osman (Gazi-Bey) ilk padişah olarak tahta çıkmıştır .
Cevap:Osmanlı zamanında padişahlık baba olan padişah vefat edince oğluna geçmesiyle olurdu. Ek bilgiler: -Osmanlıda monarşi(babadan oğula) denilen bir yönetim sistemi vardı.
Kanuni Esasi Özellikleri
Meclis-i Umumi adında bir meclis kurulmuştur. Devletin temel organları modern düzene uygun olarak yeniden düzenlenmiştir. Ayan Meclisi ve Mebusan Meclisi olmak üzere iki yapılı bir meclis sistemi getirilmiştir. Padişaha çok büyük yetkiler tanındığı için meclisin yetkileri dar tutulmuştur.
Meclis-i Mebûsan (Osmanlıca: مجلس مبعوثان) (Çağdaş Türkçe: Temsili Meclis), Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli Anayasa'ya (Kânûn-ı Esâsî) göre kurulmuş ve Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmış çift meclisli yasama organıdır.
Osmanlı Devletinin ilk meclisi olan Mebusan Meclisi 23 Aralık 1876 tarihinde kuruldu. Yasama görevini ifa eden bu meclis sultan tarafından yönetilse de padişahın yetkilerini sınırlıyordu.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1920 yılının Ocak ayında Son Osmanlı Mebusan Meclisine Erzurum mebusu seçilmiştir. Erzurum'da yayınlanan Albayrak gazetesinin 8 Ocak 1920 tarihli nüshasında Mustafa Kemal Paşa'nın Erzurum mebusu seçildiği birinci say- fada ilan edilmiştir.
Ülkemizde ilk olarak 1876 Anayasası (Kanun-i Esasi) ile teşekkül etmiş bulunan parlamento, padişahça atanan Heyet-i Ayan ve seçimle gelen Heyet-i Mebusan adlı iki meclisten oluşmakta ve iki meclisin bir araya gelmesiyle oluşan Osmanlı parlamentosuna Meclis-i Umumi adı verilmekteydi.
SON OSMANLI MEBUSAN MECLİSİ'NİN ALDIĞI SON KARAR: MİSAK-I MİLLİ KARARLARI (28 OCAK 1920) Bazı maddelerinde Wilson İlkelerinin de esas alındığı Misak-ı Milli Kararları ile Milli Mücadele'nin ilkeleri belirlenmiştir.
Hey'et-i Meb'ûsan olarak da adlandırılan Meclis-i Meb'ûsan, 23 Aralık 1876'da yürürlüğe giren Kānûn-ı Esâsî'nin öngördüğü Meclis-i Umûmî adlı Osmanlı Parlamentosu'nu oluşturan iki meclisten biri olup halkın seçtiği mebuslardan meydana gelmekteydi.
Fahri Korutürk
Kenan Evren, askerî yönetim boyunca devlet başkanlığı yaptı ve 1982 Anayasası'nın halk oylamasında kabulüyle cumhurbaşkanı oldu.
1946 seçimleri ile tek dereceli seçim sistemine geçilmiş, ilk defa çok partili hayatın başladığı bu seçimlerde seçim kanunu gereği açık oy gizli sayım yapılmıştır. Gizli oy açık sayım, seçimlerin yargı denetiminde olması, tek dereceli seçime devam edilmesi 1950 seçimleriyle uygulanan bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri