El-Biruni, astronomi ve coğrafya ölçümleri için birçok alet geliştirdi. Ne yazık ki geliştirdiği ölçme aletlerinin birçoğu zaman içerisinde kayboldu. Sadece piknometre, mekanik usturlap ve bazı harita projeksiyonları günümüze kadar ulaşan ölçme araçları oldu. El-Biruni, aynı zamanda çok iyi bir ansiklopedi yazarıydı.
El-Biruni, 1017-1030 yılları arasında Hindistan'da yaşadı ve bu dönemde meşhur kitabı Kitab'üt-Tahkik Ma li'l-Hind'i yazdı. Yunan filozoflarından Aristo, Arşimet ve Demokritus'un çalışmalarından etkilenen El-Biruni, bilimsel çalışmalarına 17 yaşında başladı. Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı.
Doğrulanmış Cevap. ➪ Dünyanın kendi ekseni üzerinde döndüğünü desteklemiştir. Astronomi,matematik, coğrafya, tarih gibi çeşitli bir çok dalda çalışmalar yapmış bir islam alimidir. Biruni en çok matematik ile olan ilişkisi ile tanınmış ve yaşadığı dönemin en ünlü matematikçisi olmuştur.
Özellikle Fiziki Coğrafyaya yadsınamayacak düzeyde katkı sağladı. Yerkürenin şekli, boyutu ve hareketlerini tartıştı ve günüze yakın sonuçlara ulaştı. Dünya yüzeyinin nasıl şekillendiği ve hangi güçlerin etklili olduğu konusunda gözlemler yaptı ve çağının ilerisinde teoriler geliştirdi.
Dünyanın yuvarlak olduğunu detaylarıyla açıklamış. Yerçekimi kanunu konusunda, Newton'dan önce incelemeler yapmış ve Dünya'nın merkezinin cisimleri çektiğini ve bu yüzden, dünya dönmesine rağmen üzerindekilerin boşluğa fırlamadığını açıklamış.
İlgili 39 soru bulundu
İdrîsî, Dünya`nın küre şeklinde olduğunu düşünmekteydi. BİRÛNİ, Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini dile getirmiştir. Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir.
Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu.
Bîrûnî'nin matematikçi yönü, en çok bilinen yönüdür. Yaşadığı yüzyılın en büyük matematikçisi olan Bîrûnî, trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın bir birim olarak kabul edilmesini öneren ilk kişi olup sinüs ve kosinüs gibi fonksiyonlara sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını ilave etmiştir.
Gümüşten yuvarlak bir Dünya haritası oluşturan İdrîsî, Orta Çağ'ın en önemli coğrafyacılarından biri olarak kabul ediliyor. Kuzey Avrupa'nın Ceuta şehrinde doğan İdrîsî, Kurtuba'dan Sicilya'ya gelerek Norman Kralı II. Roger tarafından bir Dünya haritası hazırlamakla görevlendirmişti.
Yaptığı çalışmalarla Batı dünyasında da ün kazanan Biruni, Newton'dan önce yerçekiminden bahsetmiş, Galileo'dan önce dünyanın yuvarlak olduğunu savunmuştur.
Geliştirdiği teleskoplar ile gözlemleri sonucunda, gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü doğrulayan Galileo'dan 600 sene önce, 'dünyanın döndüğü' fikrini El-Biruni savundu.
Dünya Eğitim Vakfı, Dünya Bilim Tarihi'nin en önemli bilim adamlarından biri olan ve UNESCO tarafından 1974 yılında Evrensel Deha ilan edilen Ebu Reyhan El-Biruni 'den ilham alarak Biruni Üniversitesi'ni kurmuştur.
Batı dillerinde Alberuni veya Üstad Aliboron şeklinde geçen, Türk ve İslam dünyasında kısa adıyla “Birûnî” olarak bilinen Ebû Reyhan Muhammed b.
Biruni, trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın bir birim olarak kabul edilmesini öneren ilk bilim insanı olmasının yanında sinüs ve kosinüs gibi fonksiyonlara sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını eklemiştir. Biruni trigonometrik hesaplarla bir dağın yüksekliğini ölçmeyi başarmıştır.
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
Sadece İslam âleminin değil bütün dünyanın Ortaçağ'da yetişmiş en büyük ilim adamı olan Bîrûnî1, hicri 362 yılında Zilhicce ayının üçüncü günü (4 Eylül 973) Ha- rezm'in başkenti Kas'da2 doğdu.3 Harizmşahlar tarafından ko- rundu ve eğitim imkânı sağlandı.
Cevap. Cevap: Dünyanın yuvarlak olduğunu ve kendi ekseni etrafında döndüğünü kanıtlamıştır.
Eratosthenes (Eratosten; Grekçe: Ἐρατοσθένης, MÖ 276 - MÖ 194), Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur.
Al-Biruni, 11. yüzyılın başında, 1048'de Gazneli Devleti'nde (günümüzde Afganistan) hayatını kaybetti. 75 yaşında vefat eden Biruni'nin mezarı Afganistan'dadır.
Cevap: Dünya' nın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk Türk Bilim insanı BİRUNİ' DİR.
Bu kutuplarından basık, ekvatordan şişik özel küresel geometrik şekil geoit (Latince, Eski Yunanca Geo "dünya") yani "Dünya şekli" diye adlandırılır.
Yaşamı 1963 yılında Elbistan'da doğdu. 1980 yılında Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi'nde başladığı tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1987 yılında derece ile bitirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri