İlk şiir çevirisi: Şinasi / Müntehabat-ı Eş'ar (1870) İlk şiir antolojisi: Ziya Paşa /Harabat (1874) İlk makale: Şinasi /Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi (1860)
Osmanlıcadan Türkçeye yapılmış olan ilk çeviri eser ise, Tercüme-i Telemak'tır. Bu eser, edebiyatımızda ilk çeviri roman olduğu için oldukça önemli olan bu eser, Yusuf Kamil Paşa tarafından Fenelon'un kaleme aldığı Les Aventures de Telemaque (Telemak'ın Maceraları) isimli kitaptan çevrilmiştir.
Sözlü çeviri çok daha eskiye dayansa bile ilk yazılı çeviri örneklerine Sümerlere ait tabletlerde rastlanır.
Ahmet Vefik Paşa, Türk edebiyatının ilk tiyatro çevirisini yapmış kişisidir.
Çeviri eserler
Romanın tür olarak Türk edebiyatında görülmesi, Telamak'ı Fransızcadan çeviren Tahtaví'nın, Arapça tercümesinden Yusuf Kamil Paşa'nın yaptığı, Fenelon'un Telemak adlı eserinin çevirisi Terceme-i Telemak ile olmuştur.
İlgili 27 soru bulundu
La Fontaine çevirileri, Türk edebiyatında Şinasi ve Ziya Paşa ile başlamıştır. Fakat bu çeviriler tam değildir. La Fontaine fabl ve masallarının tam çevirisi, Sebahattin Eyüpoğlu tarafından yapılmıştır.
Yollıg Tigin (Eski Türkçe: ; Türkiye Türkçesi Sesletimi: Yollug Tigin, Yolluğ Tigin), ya da tahta oturduktan sonraki adıyla Ay Kağan (Çince: 伊然可汗 Yī rán kè hán, Türkiye Türkçesi Söyleyişi: Ayhan), Türkçenin Tonyukuk'tan sonra bilinen ilk yazarı ve İkinci Göktürk Kağanlığı'nın 5. kağanıdır.
– Edebiyatımızda ilk edebi roman, Namık Kemal'in “İntibah” adlı eseridir.
Dünya Edebiyatında ilk roman örneği Genji'nin Hikayesi adlı kitaptır. Her ne kadar kitabın adında ''hikaye'' kelimesi geçse de bu kitap roman türündeki ilk eser kabul edilir.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Edebiyatımızda ilk çeviri roman: Fenelon'un Les Aventures De Telemaque adlı yapıtı - yapıtın çeviri tarihimizdeki yeri ve önemi.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk çeviri romanı olan "Telemak" 1859 yılında okuyucuları ile buluşmuştur. Telemak adlı eserin çevirisi Yusuf Kamil Paşa'ya aittir. Eserin orijinal yazarı Fenelon'dur. Eser Arapçadan Türkçeye çevrilmiştir.
Aynı şekilde, Eski Mısır'da M.Ö. 3000 yıllarında yoğun bir çeviri faaliyetinin olduğu buluntulardan anlaşılmaktadır. Kapadokya'daki buluntularda ise M.Ö. 1800 yıllarında “targumannu” diye adlandırılan çevirmenlerin olduğu anlaşılmaktadır.
İlk edebi roman olarak bilinen İntibah 1876 yılında Namık Kemal tarafından yazılmıştır.
İlk edebi romanımızın adı “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” olarak bilinmektedir. Tüm edebiyat yetkililerince bu roman ilk edebi roman olarak kabul edilmiştir.
Nazım Hikmet'in ilk şiir kitabının 1928'de Bakü'de basılan “Güneşi İçenlerin Türküsü” olduğu düşünülür. Ancak kitap koleksiyoncusu Haluk Oral Nazım'ın ilk şiir kitabı “Dağların Havası”nın buldu. Kitabın ilginç hikayesi bu ayki NTV Tarih dergisinde.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
Orhun Yazıtlar, Türk Edebiyat türünün ilk söylev örneklerindendir.
Kanıtlar toplayıp yorumlar yaparak geçmiş hakkında soruları ilk araştıran kişiler, MÖ 5. yüzyılda yaşayan Antik Yunan yazarları Herodot (MÖ 484–425) ve Thukididis'tir (MÖ 460–400).
Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının yazarı Giovanni Boccaccio'dur. Erken Rönesans döneminin temsilcileri arasında yer alan Giovanni Boccaccio, 16 Haziran 1313 tarihinde İtalya'nın Certaldo kentinde doğdu. Çocukluğunda iyi bir eğitim gören İtalyan yazar, ilk öykü denemelerini henüz 16 yaşında yazdı.
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.
İstanbul Millet Kütüphanesinde bulunan elimizdeki tek nüshanın son sayfasında verilen bilgiden Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânu Lugâti't-Türk'ü 25 Ocak 1072 günü yazmaya başladığı, 10 Şubat 1074 günü tamamladığı açıkça anlaşılmaktadır.
Zafer Hanım'ın 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman mevcutsa da yazarın tek romanı olduğu için Zafer Hanım değil, beş roman yayımlayan Fatma Aliye Hanım ilk kadın romancı unvanını aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri