Bitirmek kelimesi bir şeyin sonunu getirmek manasına gelen bir eylemi ifade eder. Zıt anlamını ise başlamak kelimesi oluşturmaktadır.
Zıt anlamlı kelimeler anlamca birbirinin tam tersi anlamı ifade eden kelimelere denilmektedir. Zıt anlamlı kelimeler yerine karşıt anlamlı kelimeler de denilebilmektedir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
İlgili 44 soru bulundu
Cevap kelimesinin zıt anlamlısı nedir sorusunun cevabı soru ve sual kelimeleridir.
Cevap kelimesinin zıt anlamını soru kelimesi oluşturmaktadır. Bir kelimenin zıt anlamını demek o kelimenin tam karşısında ve tersi olan anlam demektir. Bir kelimenin zıt anlamı tam tersine denk gelen anlamı demektedir.
Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler Yazılışı ve okunuşları aynı olan ama anlamları birbirinden farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler. Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelerdir.
Anlamları birbirine karşıt olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir. Bu kelimeler cümle içerisinde genellikle sıfat olarak kullanılır.
Zıt anlamlı kelimeler aynı zamanda karşıt anlamlı kelimeler olarak bilinmektedirler. Bu yüzden anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
1- Erkek: Kadın gibi Eski Türkçe olan erkek sözcüğü, 12. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek Cümleler: 1.A- Ben hala doğru erkeği bekliyorum.
Çok kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimede az kelimesidir.
Okul kelimesinin zıt anlamı var olmamaktadır.
Küçük kelimesinin zıt anlamlısı büyük kelimesidir.
Ham kelimesinin birden fazla zıt anlamı bulunur. Bunlar; idmanlı, yetişmiş ve olgundur. Ham kelimesinin zıt anlamları bunlardır.
Yaşın Zıt Anlamlısı Olan Kelimeler
Islak kelimesinin karşılığı olan yaş kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ise kuru olmaktadır. Kuru kelimesinin anlamı ise suyu veya nemi olmayandır.
Zıt anlamlı kelimeler; anlam yönünden birbirinin tersi olan kelimelere verilen isimdir. Böylece bir kelimenin zıt anlamlısı O kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Dilimizde her sözcüğün zıt anlamlısı yoktur. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Genellikle cümle içinde birbirlerinin yerine kullanıldıklarında anlamda kayma veya bozulma olmuyor. Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor. Genellikle birbirlerinin yerine kullanıldıklarında cümlede anlam kayması ve bozulma olmuyor.
Fiyatı normalin ya da beklenilenin üstünde olan şeyler için pahalı denir.
Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Soru ile sual sözcüğü eş anlamlı olarak aynı tabiri ifade etmektedir. Gündelik yaşamda her ne kadar soru daha çok kullanılsa dahi, kişi ve duruma bağlı olarak sual sözcüğü de öne alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri