Canlılar dünyasının en önemli gruplarından biri olan bitkiler, genel olarak fotosentezle kendi besinini kendisi üretebilen, kökü, gövdesi ve yaprakları olan canlılar olarak tanımlanır. Bitkilerin yüz binlerce değişik türü vardır.
Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar.
Yıllık bitkiler bir yıl içinde büyür, tohum üretir ve ölür. İki yıllık bitkiler ise iki büyüme mevsimi boyunca yaşar. Bundan daha uzun yaşayan bitkilere ise uzun ömürlü denir. Bitkiler "belirsiz büyüme" yeteneğine sahipler, bu da ölene kadar büyümeye devam ettikleri anlamına geliyor.
Bitkilerin genel özellikleri şunlardır:
Bitkilerin en önemli özelliklerinden birisi, fotosentez yapabilmeleridir. Yeşil bitkiler, gündüzleri havadaki karbondioksiti kullanırlar ve dışarıya oksijen verirler. Böylece bitkiler kendi besinlerini yaptıkları için, ototrof olarak adlandırılırlar.
Gelin anlatalım. Bitkilerin de canlı olduğunu vejetaryenler reddetmiyor, veganlar da.
İlgili 41 soru bulundu
Yapılan araştırmalar, bitkilerin de hissedebildiğini ortaya koyuyor! Süper-hassas ve lazerle kontrol edilen mikrofonlarla yapılan araştırmada, yaprakları koparılan veya bozulmaya başlayan bitkilerin "ağladığı" tespit edildi.
Genel olarak vejetaryenlerin çoğunluğu bu grupta yer almaktadır. Lakto vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları ve yumurta tüketmezler, diyetlerinde sadece hayvansal kaynak olarak süt vardır. Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler.
Bitki ve diğer canlı hücrelerini birbirinden ayıran en temel özellik, bitki hücresinin selüloz bazlı bir hücre duvarıyla çevrilmiş olmasıdır. İkinci temel özellik ise, bitki hücresinde plastid adı verilen organellerin bulunmasıdır.
1) Dünya güzel kokmazdı. 2)Polenleşme olamayacağından arılar ölürdü.Arılar ölürse de dünyanın dengesi bozulurdu. 3)Hayvan ve İnsan diye bir şey olmazı.Çünkü bitkiler olmazsa fotosentez gerçekleşemez. Bu yüzden oksijensiz kaldığımız için yaşayamazdık.
Bitkiler genel olarak gerçek çekirdekleri olan çok hücreli canlılardır. Bitkilerin büyük bir çoğunluğu fotosentez yapabildiği için fotoototrof beslenmektedir; yani kendi besinini üreten süreçler ışığa bağımlı gerçekleşir. Bunlarla birlikte yaprak, gövde, kök ve çiçekleri olan üretici canlılar şeklinde tanımlanır.
Bunun en temel nedeni, bitki hücrelerinde bulunan, ancak hayvan hücrelerinde bulunmayan hücre duvarıdır. Bu ek zar, hücrelerin hareketini önler ve böylece kanserli dokunun zararlı bir hale gelmesinin önüne geçer.
Kök kısımları tembelleşir ve ileriye doğru giderek genişleyemezler. Hava alamayan kök kısımları topraktan yeteri oranda beslenemezler ise bitkiyi besleyemezler. · Aşırı derecede sulama neticesinde devamlı nemli olan toprak, bitki kök ve gövde kısmı hastalıklar ile karşı karşıya kalabilir.
Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Bitki köklerinin zarar görmesi, bitkinin ölümüne neden olabilir1.
Bu tanım doğrultusunda su bu özellikleri barındırmadığından suya canlı demek olanaksızdır. Peki nedir su? Su; Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve hayat için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir.
Canlılar çevreye uyum sağlama, üreme ve kalıtım gibi ortak özelliklere sahip doğal varlıklar grubunun ve yaşamın temel ögeleridir.
Hareket etme özelliği güneşte var olsa da güneş canlı değildir. Dolayısıyla güneş hareket ettiği için canlı da değildir. Güneş birçok özelliği ve faydası ile karşımıza çıksa da cansız bir varlıktır.
Dünyadaki tüm insanların beslenmelerinin temelini altı bitki oluşturur: Şeker kamışı, mısır, pirinç, buğday, patates ve soya. Eğer bitkiler dünyadan yarın ortadan kaybolacak olsa, insan yaşamının birkaç hafta, en fazla birkaç aydan daha fazla sürmesi mümkün olmazdı.
Bitkiler, insanlarda olduğu gibi acı hissetmeyebilir, ancak bu yeni keşif, yaralanmalara ve saldırılara dikkat çekici şekilde, tıpkı bizimde içinde bulunduğumuz tüm canlılar ile benzer şekilde yanıt verdiğini göstermektedir.
Bitkilerin biyolojik açıdan en büyük önemi, gerçekleştirdikleri fotosentez olayı ile besin üretmeleri ve bu ürettikleri besin ile insan ve hayvan yaşamının devam etmesini sağlamalarıdır. Aynı zamanda birçok ilaca ham madde olurlar. Yağlı tohumu olan bitkilerden yağ elde edilir. Mobilya ve kağıt yapımında kullanılırlar.
Bitki Ve Hayvan Hücresi Arasındaki Farklar
* Bitki hücrelerinde hücre zarı dışında selülozdan yapılmış cansız bir “hücre çeperi” bulunur. Hayvan hücrelerinde hücre çeperi yoktur. * Bitki hücrelerinde sentriol bulunmaz. * Bitki hücrelerinde plastidler bulunur (kloroplast, kromoplast ve lökoplast).
Bitkiler kloroplast bulundururlar ve fotosentez ve solunum yaparlar. Bitkiler ototrof canlılardır. Yani kendi besinlerini kendileri üretirler. Plastidleri vardır, sentrozomları yoktur.
Hayvanlar alemindeki canlılarda özel dokular bulunmaktadır. Hareket kabiliyeti vardır. Yiyecekleri yutma yetenekleri bulunmaktadır. Gelişmiş sinir sistemleri mevcuttur.
Bal, arıların sömürülmesinden elde edilir.
Veganlar, bal, petek, arı poleni gibi ürünlerden kaçınarak bu sömürücü uygulamalara karşı durur.
Hayvansal gıda tüketmiyor olmanın verdiği rahatlıkla vegan beslenenler kalori hesabı yapmadan beslenir. Hayvansal protein almadığı için, aç kalma ihtimaline karşı porsiyonlar büyüktür. Kilo alma tam da bu noktada devreye girer.
Günümüzde halen vejetaryen/vegan olan kişilerin yaş ortalaması ise 42. Yani daha genç olan nesil, bu diyete daha uzun bağlı kalabiliyor gibi gözüküyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri