Türk Dil Kurumu'nda insan şu şekilde tanımlanır: "Toplum hâlinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlı."
İnsan hem bedensel hem de ruhsal bir varlıktır. Yani beden ve ruh insan doğasında bütünlük arz etmektedir.
Günümüzde, açık bir şekilde ortadadır ki, insan Hayvanlar Alemi'ne ait bir hayvan türüdür ve ortaya çıkışı, kendisinden önceki bazı hayvan türlerinin evrimleşmesi sonucunda gerçekleşmiştir.
Hominini (İnsansılar)
Şempanzelerin ve insanların son ortak atası, günümüzden 5.5 ila 7 milyon yıl önce birbirinden yaşamıştır.
Biyolojide insan, “primatlar” adlı bir canlılar grubuna üye, tür adı Homo sapiens sapiens olan bir canlı türü olarak tanımlanıyor. Sapiens ise “düşünen” anlamına geliyor. Homo ise insan cinsine verilen bir ad.
İlgili 37 soru bulundu
Erçin Şahmaran: "Duygu ve hareket yeteneği olan, içgüdüleriyle hareket eden canlı yaratıklara hayvan denir. Toplum hâlinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlılara ise insan denir.
İnsanın yaratılmasının amacı, dünyada iyi işler yapmasıdır. Yoksa kendini ilah yerine koyarak ahlak kurallarını kendi çıkarı için daha uygun şekle çevirmek ve yine kendi ben- cil ve dar görüşlü hedefleri için bunları değiştirmek düşüncesine kapılmak değildir.
Halkalı denizanasına benzeyen fosilin bir mantara ait olduğunu gösterebilecek bir kimyasal yapıya rastlanmadı. Bu keşifle, 140 santimete boyundaki Dickinsonia fosili, en eski hayvan fosili olarak kayıtlara geçti.
Yüzlerce minik ayağıyla karada yaşamaya başlayan ilk hayvan türü olduğu düşünülen ve Kampecaris obanensis ismi verilen çok ayaklı türü, ilk kez 1899'da İskoçya'nın bir adasında keşfedilmişti ve şimdi radyometrik tarihlemeyle kabaca 425 milyon yıl yaşında olduğu belirlendi.
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir.
Bilim insanları arasında en çok paylaşılan görüş, anatomik olarak modern insanların yaklaşık 200.000 yıl önce Afrika'da, Etiyopya'da ortaya çıkmaya başladığı ve çok daha sonra oradan dünyaya yayıldığı yönündedir.
İnsanlara gidecek soy hattı ile şempanzelere gidecek soy hattı yaklaşık olarak 6-7 milyon yıl önce ayrılıyor. Günümüzden 2 milyon yıl önceyse ilk homo türleri evrimleşiyor. Ve son olarak bizim türümüz olan Homo sapiens türü günümüzden 384.000 ila 200.000 yıl önce evrimleşiyor ve günümüze kadar geliyor.
Afrika'da 300.000 yıl öncesine ait, bizimki kadar büyük hatta daha büyük beyinlere sahip olan ilkel Homo sapiens kemiklerine rastlanmıştır. Bunları en az 200.000 yıl önce anatomik olarak çağdaşlaşmış Homo sapiens izler; beyin yapısı da en az 100.000 yıl önce çağdaşlaşmıştır.
KUR'AN'A GÖRE İNSANIN PSİKO-SOSYAL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
İnsan, tek boyutlu bir varlık değil, akıl, ruh ve bedenden oluşan, büyük sorumluluk taşıyan, çeşitli istek, arzu ve eğilimleri olan çok yönlü bir varlıktır.
İnsan, akıl ve irade sahibi bir varlık olmasından dolayı, potansiyel değerleri itibariyle meleklerden üstündür. İnsanın bilme yeteneğidir, eşyayı isimlendirme gücüdür, meleklere üstünlüğü. Yani, insanı melekler karşısında üstün yapan, ibadeti değildir. Eğer üstünlük ibadetle olsaydı, melekler daha üstün olurdu.
Felsefe bilimi göre insan, düşünen bir varlık olarak görülmektedir. İnsan her şeyden önce bir canlı organizmasıdır. Bir insanı, diğer canlılardan ayıran şey insanın evrim süresi boyunca dilini değiştirmesi, konuşmaya başlaması, dünyayı kavrayabilmesi ve bu nedenle kavramsal düşünmesi ayırmaktadır.
İlk insan Âdem (as) olduğunu ve topraktan yaratıldığını biliyoruz... Değerli kardeşimiz, İlk yaratılan Peygamberimizin (asm) nurudur. Bu nurdan diğer varlıklar yaratılmış ve en sonunda da insan yaratılmıştır.
İnsanoğlu hayatını devam ettirebilmek için birçok şeye muhtaçtır. Bunların en önemlilerinden biri de hayvanlardır. Nitekim gıda, giyim, nakil gibi zaruri ihtiyaçların giderilmesinden tezyin malzemelerine, hatta estetik zevklere hitap etmeye kadar hayvanlar, insan için yaratılmıştır.
Allah ilk olarak Nur-u Muhammedi (sav)'yi yaratmıştır.
Ondan da diğer varlıkları yaratmıştır. Yer Küre üzerinde ise ilk olarak bitkiler sonra da hayvanlar yaratılmıştır. İnsanlığın babası Adem aleyhisselamdır.
Canlıları yaratış sıralaması: Melek, Hayvan, Cin, İnsan ● Allah yanlız insana “halife” tabirini kullanmıştır ● İnsan Allah'ın halifesidir ● Allah önce melekleri, sonra hayvanları, sonra cinleri, en son olarak da insanı yarattı.
Tevrat'a göre Âdem 930 yıl yaşamıştır (bk. Tekvîn, 5/5). Hz. Âdem, ölmeden önce oğlu Şît'e son vasiyetini yapar ve bir cuma günü vefat eder (bk.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Cenab-ı Hak ezelî ilmi ile bizim akıbetimizi bildiği hâlde bu neticeyi bizlere de bildirmek ve hesap gününde itiraza mahal bırakmamak için şu dünyayı bir imtihan yurdu olarak yaratmış, bizleri de bu âleme bir memur olarak göndermiştir.
En yüce varlık olarak inanılan, bütün kemâl sıfatları şahsında bulunduran ve her türlü noksan sıfatlardan uzak olan gerçek Ma'bud. Varlığı zorunlu olan tek yaratıcıya ait yüce bir isim. Bu isimle çağrılan bir başka varlık olmamıştır, olmayacaktır da.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri