Bizim memleket şiiri - Faruk Nafiz Çamlıbel.
Memleket edebiyatı ve anadolu şairi Faruk Nafiz Çamlıbel. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 32 (3), 296-307.
Anadolu'yu ve Anadolu insanını, Anadolu'nun çeşitli cephelerinde yürütülen Millî Mücadeleyi, başta Atatürk olmak üzere bu mücadelenin büyük kahramanlarını ve Türk devrimlerini heyecanlı ve zaman zaman destanî bir üslûpla anlatan Memleket şiiri, özellikle 1929'dan sonra Nâzım Hikmet Ran'ın (1902-1963) elinde farklı bir ...
Millî Edebiyatın sesini Cumhuriyet yıllarında devam ettirerek “Memleket Edebiyatı” adıyla tanımlanan yönelimin öncü isimleri arasında sayılan Faruk Na- fiz, Türk şiirinin en etkili şairlerinden biridir.
İlgili 27 soru bulundu
Aruzla yazdığı şiirlerini 1918'de “Şarkın Sultanları”, 1919'da “Dinle Neyden” ve “Gönülden Gönüle” adlı kitaplarında topladı. Sonralarıysa aruz ölçüsünden uzaklaşarak hece ölçüsünü ve Türkçenin yalınlaşması, yabancı kelimelerden ve kalıplardan uzaklaşılması düşüncesini benimsedi.
Sanat şiirinde de Faruk Nafiz Çamlıbel, “Batıya Angaje Edebiyat Anlayışı”nı “Sen” kişi adılı bağlamında yalnızlaştırırken; aynı zamanda bu poetikayı savunan sanatçıların, aydınların kendilerini sorgulamalarını sağlamaya çalışır. Böylece Batıya hayranlık duyan sanatçıların davranışlarında değişiklik yapmayı amaçlar.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir. Turfan kazılarında bulunan şiirleri ilk kez A. von Le Coq tarafından 1919'da yayımlanmıştır. Bulunan iki şiirinden ilki, üç dörtlükten oluşan ve ilahi tarzında yazılmış bir övgü olup ilk dörtlüğü zedelenmiştir.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Türk şairi, millî şair unvanlarıyla anılan Mehmet Emin Yurdakul, ikinci kitabı Türk Sazı'ndaki şiirler ile son şiirleri dışında tema olarak savaş ve savaşın yarattığı sorunları, acıları işlemiştir. Bunlar dışındaki kitapları fazla sayıda şiir içermez. İki kitabında şiir sayısı on civarındadır.
Ankara ve Kayseri'de Anadolu'yu yakından görerek ferdi romantizmden toplum gerçeğine dönen Faruk Nafiz, Anadolu coğrafyasını, Anadolu insanının gerçeğini sade bir dille anlattığı “Han Duvarları” şiiriyle Anadolu'ya realist bir gözle bakan ilk şair olur.
Hecenin Beş Şairi'nin öncüsü olarak adlandırılsa da Türk şiirinin köklü kaynaklarına eğilmekten geri durmayan Faruk Nafiz, modern Türk şiirini besle- yen kaynaklar arasında yer alan divan şiirinin şekillendirdiği geleneğin imkânla- rından yararlanmayı tercih etmiştir.
BU MEMLEKET BİZİM (NAZIM HİKMET ŞİİRLERİ 1) (2.EL), NAZIM HİKMET - İkinci El Kitap - kitantik | #525210301389.
Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiirin ana konusu "memleket"tir. Hece veznini ve halk şiiri nazım şekillerini kullanırlar. Sade bir dille yazıp mahallî söyleyişlere de yer verirler.Memleketin yüceltilmesi, övülmesi, memleket güzelliklerinin aktarılması bu şiirlerin en önemli özellikleridir..
Vatan türküsü şiiri - Fazıl Hüsnü Dağlarca.
Faruk Nafiz Çamlıbel (18 Mayıs 1898, İstanbul – 8 Kasım 1973, İstanbul), Hecenin Beş Şairi'nden biri olan ve şiir, roman, biyografi, okul temsilleri ve tiyatro türünde toplam 30'dan fazla eser yazan Türk şair, yazar, siyasetçi, öğretmen ve milletvekilidir. “Anayurt” adında haftalık sanat dergisi de çıkarmıştır.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
Bunların arasında en eski çağlardan akıp geleni, bugün de yaşayanı Yunus Emre'dir. O nedenle bugün Yaşayan En Büyük Türk Şairi Yunus'tur!”
Listemizin ilk sırasında elbette, Türk şiiri denince akla ilk gelen, hem aşk hem memleket şiirleriyle ünlü, büyük üstad Nazım Hikmet yer alıyor. Şairliğinin yanında roman ve oyun yazarı gibi vasıflara da sahip olan Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 tarihinde, Selanik'te dünyaya geldi.
Çoğunluğu 17. ve 18. yüzyıl şairidir. Ali Fuat Bilkan'ın yazdığına göre, edebiyat tarihimizde bilinen ilk divan şairi asıl adı İsmail olan Reşit'tir. Bir diğer isim Ramazan adlı Şani'dir.
Milliyet Kitap, edebiyat dünyasından isimlerle yaptığı soruşturma sonrasında “yaşayan en büyük Türk şairi” olarak Hilmi Yavuz'u seçti. Hilmi Yavuz, Milliyet Kitap'ın 50 isme yönelttiği anket sonucunda yaşayan en büyük Türk şairi seçildi.
Şükufe Nihal'ın edebiyat çevrelerindeki en bilinen aşkı ise hiç şüphesiz, Faruk Nafiz Çamlıbel idi... Faruk Nafiz Çamlıbel yaşamı boyunca unutamayacağı büyük aşkı Şükufe Nihal'i halasının Erenköy'deki köşkünde gördü ilk kez. Ve ilk görüşte aşık oldu.
Faruk Nafiz Çamlıbel, şiire başladığı ilk yıllarda önceleri Cenab Şahabeddin ve Ahmet Haşim'in etkisinde kalmıştır. Daha sonraları ise bu etki, Yahya Kemal Beyatlı'ya doğru yönelmiştir. Ve bu etki, Faruk Nafiz Çamlıbel'in asıl kimliğini bulduğu “Memleket Şiirleri” dönemine kadar kuvvetli bir şekilde devam etmiştir.
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde de yeni bir çığır açan Faruk Nafız Çamlıbel, Türk şiirinde 'memleket edebiyatı' akımını başlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri