Yakın veya uzak geçmişte yaşanmış olan üzüntü verecek, herkesi ilgilendiren herhangi bir olayın yaşandığı yerlere, geziler düzenlemek dark turizmi oluşturuyor. Ayrıca kara turizm, kara nokta turizmi, hüzün turizmi gibi isimlerle de anılıyor.
Dark turizm terimi, Glasgow'daki bir üniversitede görev yapan iki öğretim üyesi tarafından 1996 yılında ortaya atıldı. Günümüzde bu terim genellikle tarihsel olarak ölüm ve trajedi ile ilişkilendirilen yerlere yapılan seyahatleri tanımlamak için kullanılıyor.
Morbid Tourism – Blom tarafından yapılmış araştırmalar sonucu, bu kavram toplumu etkileyen ölüm vakalarının gerçekleştiği mekanlara veya ölüm olaylarının olduğu destinasyonlara yönelik turizm devinimleri anlamına gelmektedir (Blom, 2000: 29-36).
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Yaşlı turizmi, “55 yaş üstü kişilerin, günlük yaşamlarının dışında, kendilerine bağımlı çocukları olmayan, en az 24 saatlik bir süre boyunca ve belirsiz bir süre boyunca gerçekleştirdikleri aktivite ve deneyimler” (Antunes, 2012) olarak tanımlanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
1997 yılında kurulmış olan Silver Turizm, yurt içi ve yurtdışı uçak bileti, otel rezervasyonu, kongre/seminer/sempozyum ve bayii toplantı organizasyonu ile cruise/kültür turları alanlarında hizmet vermektedir.
Üçüncü yaş turizmine katılan yaşlı turistlerin sağlık hizmetlerinden yararlanmak ve sağlık turizminden faydalanmak üzere seyahat etmeleri ise geriatrik-turizm veya başka bir isimle yaşlı bakım turizmidir.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak ...
Gençlik turizmi; alternatif turizm türlerinden biri olan gençlik turizmi, 15-25 yaş arasındaki bireylerin ailelerinden bağımsız, kamu ve özel kurumların destek ve teşvikler vasıtasıyla, bireysel veya grup halinde yaptıkları konaklama ve seyahatleri içeren turizm türüdür (Oral, 1992: 126).
Bunlardan biri olan hüzün turizmi; geçmişte meydana gelmiş ölüm, savaş, kaza, deprem gibi üzücü olayları içerisinde barındıran bir turizm çeşididir. Bu turizm kapsamında yapılan ziyaretlerde, empati yoluyla eskiden yaşanmış olayların kişiye aktarılması amaçlanmaktadır.
Dolaylı Đstihdam: Turizm işletmelerinin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet girdilerini sağlayan sektörlerde ve turizm işletmelerinin yapmış oldukları harcamalar sayesinde bir takım gelirler elde eden iş alanlarında oluşturulan istihdamdır.
Bir başka tanımda etnik turizm, bir bölgede yaşayan, yerel veya yerel olmayan, ortak tarihi, kültürü, dini ve dili paylaşan etnik azınlık gruplarının otantik kültürünü yakından tanıma ve tecrübe etme amaçlı seyahatleri içeren bir turizm türü olarak tanımlanmaktadır (Jamontaite, 2015: 15).
Yeşil Otel Yeşil otelcilik, doğayı korumaya ve sürdürülebilir turizme yönelik otel yönetimi uygulama‐ larıdır. Burada yeşil oteller hem konaklama işletmelerinin enerji tasarrufu sağlamasına hem de doğaya bırakılan atıkların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
Turistik ürün bazında değerlendirildiğinde kimi ritüeller, yemekler, yapılar yahut giysiler yani kısacası turizm içerisinde turistik ürüne dahil olan birçok şey, halkın özgün yerel kültürüne uygun sergilenip sergilenmemesine göre otantik yahut otantik olmayan şeklinde tanımlanmaktadır.
İnsanların devamlı ikamet ettikleri, çalıştıkları ve her zamanki olağan ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına, dini inançlarını gerçekleştirmek inanç çekim merkezlerini görmek amacıyla yaptıkları turistik amaçlı gezilerin turizm olgusu içerisinde değerlendirilmesi İnanç Turizmi olarak tanımlanmaktadır.
Doğaner (2006) savaş alanları turizmini, insanların tarihsel ve güncel savaşların mekânlarını ve kalıntılarını görme isteğinin ortaya çıkardığı bir turizm çeşidi olarak tanımlamaktadır.
Karma turizm gezgincisi, • tatilinde yapmayı planladığı etkinlik için kendisine sunulan • seçenekler arasında bir seçim yapmaya çalışır. Örneğin, ilk • seçim düzeyi ülke üzerinden yapılır. Daha sonra bölge ve tesis • seçimleri yapılır. Son olarak ise seçilen yerde yapılabilecekler • düşünülür.
Yat turizmi, yat adı verilen deniz aracıyla, spor ve gezi amaçlı olarak koy, körfez, barınaklar ve yat limanları arasında yapılan konaklama ve ağırlama hizmetlerini, ulaşım aracı olan yat içinde sunan bir turizm çeşididir.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Üçüncü yaş turizmi, "50 yaş ve üstündeki insanların ikametlcri, çalıştıkları ve her zamanki ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına yaptıkları seyahatlerden ve seyahatleri esnasında genellikle turizm işletmelerinin ürettigi mal ve hizmetleri talep ederek geçici, süreli konaklamalarından kaynaklanan ilişkiler ...
Yaşlı ve Engelli Turizmi: Yaşlı bakım ve engelliler için özel bakım hizmetlerini kapsamaktadır. Genellikle uzun süreli konaklamalardan oluşur. Yaşlı kişiler için sosyal aktivitelerle birlikte tedavisi yapılması amaçlanır. Engelli kişiler için de gezi turları düzenlenmektedir.
Geriatri yan dal uzmanlığı için iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra 3 yıl Geriatri uzmanlık eğitimi almak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri