Bluetooth'u Kim Ne Zaman İcat Etti? Bluetooth'u bir zamanın teknoloji devlerinden İsveç'li firma Ericsson mühendisleri 1989'da icat ettiler.
Bluetooth ismi ortaçağda yaşamış bir danimarkalı kralının takma adı. Kralın takma adının mavi diş olmasının sebebi ise, maviye çalan renge sahip ölü bir dişe sahip olması.
Kardach'ın bu isim önerisi kısa zamanda üç şirketin yönetimi tarafından kabul gördü. Ayrıca Bluetooth logosu Kral Mavi Diş'in isim ve soyisminin ilk harflerinin birleşmesi ile oluşmuş bir şekil. Bu harfler 9. yüzyıldaki runik tarzda İskandinav harfleri. İkisi kombine edilerek bugünkü bluetooth logosu ortaya çıkmış.
Bluetooth ismi Danimarka Kralı I. Harald'ın lakabı olan mavi dişten gelmektedir.
ilk bluetoothlu telefon kesinlikle değildir 7650. sadece ilk kameralı telefon olma özelliğini taşır. 3650 de ilk video çeken telefondur. ilk bluetooth'lu telefon ise ericsson r520m'dir.
İlgili 16 soru bulundu
Bluetooth'un etkin aralığı 10 metredir. Tüm Bluetooth işlemlerini, telefonunuzu diğer Bluetooth cihaz(lar)ından en fazla 10 metre yarıçapta tutarken gerçekleştirmeniz tavsiye edilir. Bu mesafe, bu cihazları kullandığınız ortama göre farklılık gösterebilir.
Eğer telefonunuzun Bluetooth bağlantısını sürekli açık tutuyorsanız, güvenliğiniz tehlikede olabilir. Armis adlı bir güvenlik şirketinin fark ettiği BlueBorne adlı güvenlik açığı, Samsung Galaxy, Google Pixel, LG Sports Watch ve hatta otomobil ses sistemlerini bile etkiliyor.
Hayır, zararı bulunmamaktadır. Çünkü; bluetooth frekansları kısa mesafe kat edebilen uzun dalga boylu frekanslardır. Bu frekansların zararlı bir yapısı yoktur.
Paylaşılan bilgilere göre Bluetooth 4.2'deki menzil 60 metre civarındaydı. Bluetooth 5.0'da ise bu rakam 240 metreye kadar çıktı. Yani Bluetooth'un çekim mesafesi 4 kat arttırıldı.
Bluetooth, oldukça fazla pil tüketiyor.
Mesafe aralığının genişlemesi: Bluetooth 4.0 sürümünde bağlantı mesafesi, cihazlar arası 60 metre olarak belirlenmişti. Ancak 5.2 sürümünde yapılan güncellemeler ile bu mesafe, her iki cihaz arasında 200 metre olacak kadar yükseltilmiştir.
Bluetooth teknolojisinin de aynı Birinci Harald gibi birleştirici bir özelliği olduğundan, Viking kralından esinlendiği ifade ediliyor. Bluetooth logosu da, Birinci Harald'ın isim ve lakabının baş harflerinin runik yazılışının bir birleşimi.
1910 yılında ise mucit Nathaniel Baldwin, günümüzde kullanılan kulaklıklara en yakın tasarım olan kulaklığı icat edip, Amerikan ordusuna sattı. 1937 yılında ilk bağımsız kulaklıklar üretilirken, 1980 yılından itibaren kulaklıkların tasarımı ve üretimi gelişti.
Bluetooth, 1994'de kısa mesafede kablolara gerek duymadan veri transfer etmek üzere Ericsson tarafından icat edilmişti. Bu yeni aktarım şekli, diğer teknoloji şirketlerinin de dikkatini çekmişti. Ericsson, 1998'de Intel, Nokia ve Toshiba ile bir araya geldi ve Bluetooth Special Interest Group'u (SIG) kurdu.
1999 yılında piyasaya ilk adımını atan Bluetooth 1.0, son olarak Ocak 2020'de gelen güncelleme ile Bluetooth 5.2 versiyonuna kadar büyük bir yol kat etti.
Şöyle ki; kullanmadığınız takdirde bu teknolojiyi kapalı tutmak, hem batarya tasarrufu hem de ekstra güvenlik sağlayacaktır. Çünkü Bluetooth açıkken, neredeyse tamamen savunmasızsınız. Güvenlik şirketleri, Bluetooth teknolojisindeki güvenlik açıkları ve sorunlarını tespit edebilmek için çalışmalarını sürdürüyorlar.
Bluetooth Kimliğe Bürünme Saldırıları veya BIAS olarak adlandırılan saldırılar, cihazlar arasında kablosuz veri aktarımı için Temel Hız (BR) ve Gelişmiş Veri Hızını (EDR) destekleyen Bluetooth Classic ile ilgilidir.
Bluetooth ve WiFi ile mesajlaşma ağı
Afetler dışında da, GSM veya internet bağlantısının olmadığı tüm yer ve durumlarda kullanılabilirler.
Akıllı telefonunuzu akıllı televizyona bağlamak, telefonunuzu taşınabilir bir hoparlöre bağlamaktan daha fazla şarj tüketiyor. Şarjınızın bitmesinin suçlusu Bluetooth değil, bu nedenle Bluetooth'u kapatarak kayda değer pil tasarrufu sağlayamazsınız.
Yani virüs falan olmaz.
dosya transferi yapıldıktan sonra kapatılması en doğrusudur. ancak tabii ki bluetooth kulaklık kullananlar için yapacak birşey yok ama dediğim gibi bluetooth aktif olarak kullanılmadığı sürece açık kalması bekleme süresinde çok aşırı bir kayba neden olmaz... Daha fazla şarj yiyiyor. Daha fazla şarj yiyiyor.
Bluetooth 5.2, ses teknolojisindeki en yeni LE Güç Kontrolü ve LE Audio özelliklerine sahiptir. Bu gelişmeler ve verimlilik iyileştirmeleri ile Bluetooth 5.2, daha hızlı eşleştirme özelliklerinin yanı sıra daha uzun pil ömrü sunar.
En son Bluetooth sürümü olan Bluetooth 5, Temmuz 2016'da piyasaya sürüldü ve IoT cihazları için daha iyi bir çalışma sağlamaya odaklandı.
Araba kullanırken telefon görüşmesi yapmak, hem trafik kuralları tarafından yasaklanmakta hem de trafiğin akışını tehlikeye sokabilir. Böyle durumlarda telefon görüşmenizi daha sağlıklı bir şekilde yapabilmeniz için kablosuz kulaklık veya Bluetooth araç kitleri kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri