Reyhan genellikle taze olarak salatalarda kullanılır. Onun dışında sarma, dolma gibi yemeklere de katıldığında hoş bir aroma katar. Reyhan kurutulmuş olarak et yemeklerinde ve cacıkta da tüketilebilmektedir. Ayrıca reyhan bitkisi çay olarak da tüketilebilmektedir.
Reyhan otu hangi yemeklerde kullanılır? Reyhan bitkisi hem taze hem de kurutulmuş haliyle yemeklere girerek mutfağınıza lezzet ve sağlık katar. Reyhan taze olarak en çok salatalara ilave edilir.
Peki reyhan hangi yemeklerde kullanılır? Aynı fesleğen gibi reyhan da et ve balık yemeklerine ayrı bir lezzet katar. Özellikle tavuklu yemeklerine, somona, yengeç, ıstakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerine ilave edebilirsiniz. Zeytinyağlı soslarla, domatesle ve mozarella peyniriyle birlikte de tüketebilirsiniz.
Hoş kokusu ile dikkat çeken bu bitki yemeklerde ve şerbetlerde sıkça kullanılır. Reyhan bitkisinin içeriğinde antioksidan oranı çok yüksek miktarda bulunmaktadır. Bu yüzden cilt sağlığından farklı hastalıklara kadar pek çok alanda kullanımı tercih edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Reyhan çiçeği özellikle Osmanlı döneminde şerbet yapımında kullanılan şifalı bir bitki olarak geçmişten gelen bir özellik bulundurmaktadır. Reyhan çiçeği kokusu sayesinde haşerelerden korunmaya yardımcı olmaktadır. Reyhan bitkisinden yapılan çaylar ile öksürük ve üst solunum yolları enfeksiyonları tedavi edilmektedir.
- Çok suya ihtiyaç duymaz. Bu yüzden toprağı kuru olunca sulanmalıdır. - Reyhan bitkisinin toprağı bol besine sahip olmalıdır.
Reyhan genellikle taze olarak salatalarda kullanılır. Onun dışında sarma, dolma gibi yemeklere de katıldığında hoş bir aroma katar. Reyhan kurutulmuş olarak et yemeklerinde ve cacıkta da tüketilebilmektedir. Ayrıca reyhan bitkisi çay olarak da tüketilebilmektedir.
Taze olarak salatalarda kullanabilirsin. Salatana eşsiz bir aroma katacaktır. Kurutulmuş reyhan otuyla ya da taze reyhan otuyla konuklarına mis kokulu çaylar demleyebilirsin. Kurutulmuş reyhan, baharat olarak makarnalara, pilavlara ve özellikle çorbalara çok yakışır.
Bazı kaynaklarda fesleğen ile reyhanın bire bir aynı bitki olmadığı, reyhanın fesleğen çeşitleri arasında bir bitki olduğu söylenmektedir. Reyhan ve fesleğenin ikisi de Lamiaceae (ballıbabagiller) familyası, Ocimum cinsindendir; ikisi arasında çok az fark vardır ve birbirlerinin yerine kullanılırlar.
Taze reyhan fazla dayanıklı değildir. Buzdolabında en fazla 2-3 gün saklanabilir. Saklamak için nemli bir kağıt havluya sarın ya da buzdolabı poşetine koyun. Reyhanı kuru olarak da temin edebilirsiniz.
Reyhan otu diğer ismi ile fesleğendir. Ballıbabagillerden olan reyhan güzel kokan bir süs bitkidir.
Reyhan bitkisinin içeriği de oldukça sağlıklıdır. Reyhan bitkisinde omega 3, vitaminler, kalsiyum, demir ve magnezyum yer alır. Bu bileşenler insan sağlığı için olmazsa olmaz içeriklerdir. Bu yüzden reyhan şerbetinin tüketimi sağlığa pek çok fayda sağlar.
İçinde bulundurduğu fitokimyasallar ile, akciğer kanseri, karaciğer kanseri, ağız kanseri ve cilt kanseri dahil olmak üzere farklı kanser türlüne karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Reyhan şerbeti kaç dakikada demlenir? 30 dakikada demlenme işlemi kendini gösterir. Renk değişimi başlar. Fakat 3 saat beklenirse ideal kıvamda olacaktır.
Mor Reyhan Çayı Tarifi
1 demet taze mor reyhan güzelce yıkanır ve su ile haşlanır. Demlenen reyhanlar Karanfil, tarçın ve şeker karışımına eklenir ve 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır.
Reyhanları güzelce yıkayıp 8 bardak kaynar su ile haşlıyoruz, kalan 2 bardak su ile karanfil, tarçın ve şekeri 15 dk kaynatıp demlenen reyhanlara ekliyoruz. 1 limon suyu sıkıp yapraklardan süzüp çay gibi içiyoruz.
Tencereye su eklenir, kaynatılır. Ocaktan alınan tencereye yıkanmış reyhan otu, çubuk tarçın, limon tuzu, karanfil, toz şeker eklenir. Karıştırılır. Demleme usulü bu içecek yapılır.
Reyhan, hoş kokusuyla bilinen bir bitkidir. Genellikle fesleğenle karıştırılır. Fakat fesleğenden farklı bir yapıya ve kokuya sahiptir. Reyhanın kokusu keskindir.
REYHAN ŞERBETİNİN FAYDALARI
Hazımsızlığı giderir, bağırsakları çalıştırır. Reyhan şerbeti gargara yapıldığında ağız yaralarını tedavi edici etki gösterir. Yağ yakıcı özelliği ile zayıflamaya yardımcıdır, kilo sorunu olanların imdadına yetişir. Kan şekerinin düşmesine bağlı olarak meydana gelen baş dönmelerini engeller.
Reyhan yoğun miktarda vitamin içerdiğinden dolayı ülser için mideye oldukça iyi gelmektedir. Mideyi yatıştırır ve mide çeperini de korumaktadır.
- Reyhan şerbeti düzenli tüketildiği takdirde hazımsızlığı giderir ve bağırsakları da çalıştırır.
Reyhanı boş sürahiye koyup üzerine kaynamış suyumuzu ve limon tuzunu koyup kaşıkla bir kez karıştırıyoruz. Biraz ılıdıktan sonra temiz bir sürahiye süzüp şekerini ekleyip buzdolabında soğutuyor ve arzu ettiğimiz zaman servis ediyoruz . Afiyet şifa olsun. . ♥
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri