ISOFIX, çocuk oto koltuklarının araç koltuğuna kolayca ve güvenli bir şekilde bağlanmasını sağlayan bir standarttır. Bu sistem, araç koltuğuna entegre edilmiş sabitleme noktalarına sahiptir ve oto koltuğunu doğrudan bu noktalara takmanıza olanak tanır.
Aracın arka koltuklarının arasında isofix aparatı ya da logosu olup olmadığına bakılarak da bu durum anlaşılabilir. Bir diğer yöntem ise kullanma kılavuzu veya bilgi kitapçığı gibi dokümanlara bakmaktır.
İsofix aparatı bebek koltuklarının araç içerisine güvenli bir şekilde yerleştirilmesini ve sabitlenmesini sağlayan bir sistemdir. İsofix kemerini güvenilir yapan en önemli özellik pratik ve kolay bağlanma şekline sahip olmasıdır.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
Takılır hiç bir problem olmaz.
İlgili 44 soru bulundu
Günümüzdeki otomobillerin hemen hepsinde isofix kullanılıyor. Avrupa otomobillerinde 2001, Japon otomobillerinde 2007 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bir sistem. 2013 yılından sonra üretilen tüm arabalarda ise isofix donanımı bulunması zorunlu.
İsofix koltuk çeşitleri hazırlanmış herhangi bir araba modeli için geçerli olan evrensel bir montaj sistemine sahiptir. 2006 yılından sonra üretilen tüm araçlar isofix eklentileriyle hazırlanmaktadır.
İsofix kısa tanımı ile bir montaj çeşididir. Geleneksel oto koltuklarında görülen emniyet kemeri montaj hatalarının giderilmesi ve montaj işleminin olabildiğince pratik, hızlı ve güvenli hale getirilmesi, isofix oto koltuklarının en önemli niteliğidir.
Artık Isofix aparatı ve montaj sistemi sayesinde bebek oto koltukları, emniyet kemeri kullanılmadan arabaya entegre edilebiliyor.
İsofix bağlantısı, genellikle araçların arka koltuklarında bulunur. Oto koltuğunu araçtaki İsofix bağlantısının bulunduğu noktaya yerleştirin.
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
İsofix otomobillerde çocukların güvenliğini sağlamak adına geliştirilen bir tür montaj sistemidir. Bu sistem ile çocukların güvenli bir şekilde sarsılmadan seyahat etmesi amaçlanır. 2006 yılında zorunlu hale gelen bu sistem 2013 ve sonrası araçların hemen hepsinde bulunur.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.
İsofix, araç koltuğunun şasiye sabitlenmiş bir koltuk bağlantı noktası sistemidir. Bu sistem, koltuğun aracın kendi isofix bağlantı noktalarına kolayca takılmasını sağlar. Genellikle daha güvenli bir montaj sağlar ve hatalı takma riskini azaltır. Çoğu durumda, koltuğu araca monte etmek daha kolaydır.
Yapılan araştırmalar, arabalardaki bebek koltuğunun arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulmasının daha güvenli olduğunu gösteriyor.
İsofix, bebek ve çocuk koltuklarının Dünya çapında standartlaştırılmış halidir. İsofix, geleneksel otomobillerde kullanılan emniyet kemerinin gelişmiş versiyonudur. Geleneksel emniyet kemerlerinin kullanımından kaynaklı hata payları çocuklarımızın emniyetini düşürmektedir.
TÜVTÜRK - 01.01.1995 tarihi sonrası araçların arka koltuklarında çalışır durumda emniyet kemeri olması zorunludur. | Facebook.
TÜRKİYE: 01.01.1998 tarihinden sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarında, kamyon, kamyonet, çekici ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı yönetmelik kararı ile zorunlu kılındı.
1 grubu oto koltukları 9- 18 kg taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 9 ay ile 4 yaş arasında kullanılabilir. 2 grubu oto koltukları 15-25 kilogram taşıma kapasitesine sahip olup ortalama 4 ile 8 yaş arasında kullanılabilir.
Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır? Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 150 cm'den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Bu da çocuğun ortalama olarak 12 yaşa kadar oto koltuğu kullanacağı anlamına geliyor.
ISOFIX adı ISO (Uluslararası Standartlaştırma Organizasyonu) ve FIX (Sabitleme) kelimelerinin birleşiminden gelmektedir. ISOFIX standartı iki temel güvenlik unsurunu garanti eder: Araç koltuğundaki standart tespit noktalarına bağlantıyı sağlayan oto koltuğu bazasındaki Katı ISOFIX konektörleri.
Aracınızda isofix varsa yaklaşık 4 parmak uzaklıkta isofix demirine ulaşılacaktır. Yaptığınız kontrolde isofix demirine ulaşamazsanız bu demiri sonradan da taktırabilirsiniz.
Isofix taktırma isteyen kullanıcıların artması ve araç seçimlerinde de ön plana alınması doğal olarak piyasada da Isofix'i zorunlu kıldı. 2013 yılında tüm araç firmalarına Isofix'in artık zorunlu olduğu şartı koşuldu. Bu tarihten itibaren üretilen tüm araçlar ilgili standarda göre Isofix uyumlu olmak zorundaydı.
ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club) Alman Otomobil Kurumu'nun kısaltılmış adıdır. Oto koltuk üreticilerinin talebi doğrultusunda, araçların kaza geçirmeleri halinde oto koltuklarının ne derece güvenli olduğuna dair çarpışma testi belgesi de vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri