Böbrek ağrısının en temel belirtisi, karın ve sırt bölgesinden yanlara vuran bir ağrıdır. Bu ağrı sancı, spazm veya bıçak saplanması şeklinde olur. Bunun yanı sıra çoğunlukla ağrıya, ateş ve bulantı eşlik eder.
Böbrek ağrısı genellikle karnın üst kısmında, yan veya sırtta, tek taraflı, donuk bir ağrı olarak hissedilir. Çoğunlukla tek böbrekte ortaya çıkan komplikasyonlara bağlı olarak vücudun tek tarafında hissedilen böbrek ağrısı, iki böbreğin de çalışmasını etkileyen durumlarda her iki böbrekte de görülebilir.
Akut böbrek ağrısı genellikle böbreklerinizde oluşan taşlar veya enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Kronik böbrek ağrısı: Bu, sürekli olarak devam eden ve düşük seviyede olan böbrek ağrısıdır. Kronik böbrek ağrısı genellikle böbreklerinizin yetersiz çalışması veya böbrek hastalıkları nedeniyle ortaya çıkar.
Böbrek ağrısının birçok olası nedeni vardır. Bu nedenler arasında başlıcaları dehidrasyon, böbrek enfeksiyonu, böbrek taşı, böbrek kisti, polikistik böbrek hastalığı, glomerülonefrit, hidronefroz ve aterosklerotik renal arter stenozu olarak sayılabilir.
Böbrek ağrısını sırt ağrısından ayırt etmek mümkündür. Böbrek ağrısı; sırtta olabileceği gibi vücudun yanlarına, alt karın ve kasık gibi bölgelere de yayılabilir. Bu iki ağrıyı ayırt etmeyi sağlayan bir diğer fark ise; sırt ağrısının bel kısmında, böbrek ağrısının ise kaburgaların altında daha derinde hissedilmesidir.
İlgili 36 soru bulundu
Böbrek ağrısı genellikle sırtın alt kısmında (omurganın sağında veya solunda, kaburgaların altında) görülür. Ağrı yanlara, üst karına veya kasıklara yayılabilir. Peki böbrek ağrısı bele vurur mu? Böbrek taşı durumunda ağrı genellikle sırta, yana, alt karına veya kasığa vurur.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşının yaygın semptomları arasında bel ve sırt ağrısı, idrarda kan, mide bulantısı, kusma, ateş ve kötü kokan ya da bulanık görünen idrar yer alır.
İdrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar yapma, yanlarda ağrı-böğür ağrısı denilen, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon böbrek kistleri belirtileri arasında sayılabilir. Kistlerin çokluğu ve büyüyerek diğer dokulara zarar vermesi hastalarda ağrıya sebep olabilir.
Bol su içmek: Bol su içmek, böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye ve böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrı kesiciler kullanmak: Ağrı kesiciler, böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ilık kompres yapmak: Ilık bir havlu veya sıcak su torbası, ağrılı bölgeye 10-15 dakika boyunca uygulanabilir.
Böbrek ağrısı, ciddi sonuçlar yaratabilecek bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle bireylerin uygun medikal ya da cerrahi tedaviyi alması gerekir. Bununla birlikte, enfeksiyon gibi daha hafif durumlarda ilaç tedavisinin yanı sıra evde tedavi yöntemlerinden de yararlanılır.
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelen bir terimdir. Nefrolog böbrek sağlığı ve böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış uzman doktordur.
Beraberinde idrar yolu enfeksiyonu da varsa yüksek ateşi olabilir. Sırt bölgesinde sıklıkla bel fıtığı veya sinir sıkışmasına bağlı ağrılarla böbrek ağrıları karışır. Böbrek ağrıları genellikle kalçaya veya bacağa uzanmaz.
Fiziksel muayene sırasında karın ve böbreklerin bulunduğu bölgelere elle vurulduğunda hissedilen ağrı taşın varlığına işaret eder. Özellikle taşın bulunduğu tarafta şiddetli ve keskin bir ağrı vardır. İdrar ve kan tahlili gibi laboratuvar testleri de teşhis için kullanılan yöntemler arasındadır.
Eğer taş idrar kanalına girmiş ve orda ise idrar kanalı spazma girerek gerilmektedir. Bu gerilmeler şiddetli ağrıları doğurmaktadır. Böbrek havuzunun böbrek taşı tarafından tıkanması aynı idrar kanalında olduğu gibi şiddetli ağrılara sebep olur. Böbrek ağrıları ilk zamanlarda aralıklarla olur.
Kreatinin testi, böbrek hastalığı ya da böbrek yetmezliğinin tanı ve takibi için istenen genellikle kan tahlilinden bakılan bir değerdir. Böbrek fonksiyonunun normal olup olmadığını anlamak için yapılan testlerinden biridir.
Sağ bölgede ağrı oluşturan durumlar arasında apandisit ve böbrek taşı gibi farklı sorunlar yer alır. Böbrek ağrıları sıklıkla bel hizasında ve karnın arka tarafında hissedilir. Hafif ya da şiddetli şekilde oluşabilen bu ağrılar, farklı bölgelere yayılım gösterebilir.
Temel işlevi ise içerisinde bulunan organları dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaktır. Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Apandisit yeri, karnın sağ alt tarafında, kalın bağırsağın bir parçası olan kör bağırsakta bulunan parmak şeklinde bir kesedir. İnce bağırsak ile kalın bağırsağın birleştiği yerin alt tarafında, vücutta karnın sağ alt kısmında yer almaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Daha önce olmayan ancak ani bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı, Nedeni olmayan uyuşukluk, yorgunluk ve bitkinlik hali, Geçmeyen veya sık sık oluşan mide bulantısı, Göğüste hissedilen baskı ya da ağrı
Böbrek Büyümesinin Belirtileri
Alt karında ve kasıkta ağrı İdrar yaparken ağrı Sık idrara çıkma isteği. Mide bulantısı, kusma, ateş
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri