Böbrek kistleri böbreklerden birinde veya her ikisinde birden oluşabilir ve genellikle herhangi bir semptoma neden olmazlar. Çok büyüyen, patlayan veya enfekte olan bir kist ateş, bölgede hassasiyet veya keskin ağrı ya da üst karın, yan veya sırt bölgelerinde ağrı gibi belirti ve semptomlara neden olabilir.
Kaburgalarda, pelviste ve sırtta ağrı Üst karın bölgesinde ağrı
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Böbrek kisti böbreğin böbreklerin her hangi bir yerinde oluşabilir. Kistler az sayıda ve iyi huylu yapıda iseler her hangi bir sorun teşkil etmeyebilirler. Ancak çok sayıda ve kötü huylu olan kistler böbrek yetmezliğine veya böbrek kanserine yol açabilmektedirler.
Böbrek Kistlerinde Tedavi
Kistin içinin iğne ile boşaltılması, kist duvarını yapıştıracak maddenin enjekte edilerek kistin inaktif edilmesi ve laparoskopik cerrahi ile kistin vücuttan uzaklaştırılması yöntemleri uygulanabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Çünkü çok küçük kistler olmasından dolayı genelde hastada herhangi bir ağrıya sebep olmazlar. Bazı durumlarda kendiliğinden patlayabilir ve yok olabilir. Sonrasında kendini tekrarlama durumları vardır. Yapılacak olan ameliyatsız böbrek kisti tedavi, kötü huylu kistlere rastlanması durumunda yapılması uygun değildir.
Böbrek kistleri, genellikle sıvı dolu kesecikler olarak tanımlanan, böbreklerde bulunan benign (iyi huylu) küçük yapılar veya oluşumlardır. Bu kistlerin çoğu genellikle belirti veya semptom üretmezler ve rastlantısal olarak röntgen veya ultrason gibi görüntüleme testleri sırasında tesadüfen tespit edilirler.
Böbrek kisti kaç cm olunca alınır(anekoik kist kaç cm tehlikelidir) : 10 cm den büyük olması: az da olsa darbe ile patlama riski vardır, böbrek kisti patlaması belirtileri: şidettli yan ağrısı, bulantı, kusma olabilir, kanama miktarına göre daha ağır belirtiler ortaya çıkabilir.
Geç belirti veren böbrek kistleri için hastamızın genel sağlık durumunun uygun olması halinde ilk olarak ilaç tedavisi gündeme gelmelidir. Böbrek kisti ilaçları çok sık kullanmadığımız bir tedavi şekli olsa da uygun hastalarımızda standart tedavidir.
Böbrek kisti ameliyatı (Laparoskopik parsiyel nefrektomi)
Bilhassa kanser takip edeni bakımından kolaylıkla tercih edilen 1 tekniktir. Lakin edinim gerektiren bi uygulama olduğundan, kistlerin farklılık gösteriyor olması sebebiyle bile en zor cerrahiler arasındadır.
Böbrek kistleri, en sık 50 yaş üzeri erkeklerde görülür. Genetik yatkınlık, yüksek tansiyon, böbreklerde farklı bir hastalığın olması da kişinin böbreğinde kist oluşması riskini artırır.
Bol su içmek: Bol su içmek, böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye ve böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrı kesiciler kullanmak: Ağrı kesiciler, böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ilık kompres yapmak: Ilık bir havlu veya sıcak su torbası, ağrılı bölgeye 10-15 dakika boyunca uygulanabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar yapma, yanlarda ağrı-böğür ağrısı denilen, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon böbrek kistleri belirtileri arasında sayılabilir. Kistlerin çokluğu ve büyüyerek diğer dokulara zarar vermesi hastalarda ağrıya sebep olabilir.
Böbrek kistleri zararlı mı? “Basit böbrek kistleri” her zaman zararlı değildir. Bu nedenle bu kistlere “basit kistler “ denir. Ancak radyolojik tetkiklerde kist duvarında kalınlaşma, düzensizlik, kalsifikasyon ve kanlanma artışı varsa kanserleşme riski yönünden araştırılmalıdır.
Böbrek kistleri böbreklerden birinde veya her ikisinde birden oluşabilir ve genellikle herhangi bir semptoma neden olmazlar. Çok büyüyen, patlayan veya enfekte olan bir kist ateş, bölgede hassasiyet veya keskin ağrı ya da üst karın, yan veya sırt bölgelerinde ağrı gibi belirti ve semptomlara neden olabilir.
Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Erkeklerde böbrek kistleri kadınlara göre daha sık görülebilir. Böbrek kistleri genellikle herhangi bir belirti vermeyebilir veya tıbbi bir tedavi gerektirmeyebilir. Bununla birlikte bazı böbrek kistleri normalden fazla büyüyerek ağrıya neden olabilir, enfeksiyon kapabilir veya böbrek fonksiyonlarını bozabilir.
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelen bir terimdir. Nefrolog böbrek sağlığı ve böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış uzman doktordur.
İdrar yaparken yanma veya ağrı, bulanık, kötü kokulu idrar yapma, karın ağrısı, böbrek bölgesinde ağrı, mesanede basınç hissi, kasıklarda ağrı, ateş yüksekliği gibi yakınmalar başladığında böbrek iltihabı olabileceği düşüncesi ile doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler gelişmişse uygun tedavi başlanmalıdır.
10 cm. nin üzerine çıktığında ise ve / veya kistler, yüksek tansiyon, iltihap ve böbrek yetmezliğine neden olmuşsa tedavisi yapılır. Ailesel kistlerde yakın akrabalar da kist yönünden taramadan geçirilmelidir.
Kanser dokulu olan kistler 10 cm ve üstüne çıktığı durumlarda tehlikeli olarak nitelendirilebilir. Uzman doktor kontrolden sonra cerrahi operasyonla bu kisti alır.
Sağ böbrek ağrısı, böbrek taşı, böbrek enfeksiyonu, böbrek kisti, böbrek iltihabı veya böbrek yaralanması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Sağ böbrek ağrısı belirtileri kişiden kişiye değişebilir, ancak genellikle şunları içerebilir: Sağ böbrek ağrısı, sırtın sağ tarafında şiddetli bir ağrıya neden olabilir.
Böbrek Kisti Kendiliğinden Kaybolur Mu? Kistler çok değişik yapıda olabilir. Kimi kistler kendiliğinden kaybolurken kimi kistler ise büyüme eğilimde olabiliyor. Bu nedenle kistlere vücudun neresinde olursa olsun büyüme ihtimaline karşı düzenli aralıklarla ultrasonografik görüntüleme yapılması önerilir.
Böbrek içinde kist varlığı çok sayıda içi hava dolu küçük boşluklar olarak tanımlanabilir. Basit olabileceği gibi böbreklere ileri derecede zarar verebilecek şekilde büyüyebilir ve böbrek yetersizliğine yol açabilir.
Beraberinde idrar yolu enfeksiyonu da varsa yüksek ateşi olabilir. Sırt bölgesinde sıklıkla bel fıtığı veya sinir sıkışmasına bağlı ağrılarla böbrek ağrıları karışır. Böbrek ağrıları genellikle kalçaya veya bacağa uzanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri