Fibromiyaljide ağrı özellikle sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir. Katılık: Fibromiyalji hastalarında uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra tutulma, katılık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir. Normal baş ağrılarına göre bu ağrının daha şiddetli hissedilmesi söz konusudur.
Fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı, hassasiyet alanları ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler subjektiftir ve herhangi bir testle ölçülemez. Hastalığın bilinen net bir nedeni yoktur ve bu sebeple sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılır.
Fibromiyalji; kas iskelet sisteminde görülen, tüm vücuda yayılmış ağrıyla karakterize romatizmal bir hastalıktır. Fibromiyalji; kas iskelet sisteminde görülen, tüm vücuda yayılmış ağrıyla karakterize romatizmal bir hastalıktır. Tüm yaşlarda görülebilmekle birlikte en sık orta yaşta görülür.
Fibromiyalji belirtileri çok keskin olmamakla birlikte en önemli belirtisi vücudun belli yerlerinde görülen hassasiyettir. Bunu yanı sıra fibromiyalji özellikle ağrı ve sabahları zor uyanma ile kendini belli eder. Nefes almada zorlanma ve kulak çınlaması da en büyük fibromiyalji belirtilerindendir.
İlgili 41 soru bulundu
Ağrı ve yaygın ağrı fibromiyaljide en sık karşılaşılan şikayetlerdir. Ağrılar genellikle vücudun daha çok kullanılan boyun ve bel bölgesinde yoğun hissedilir.
Fibromiyalji atakları, fibromiyalji ile ilişkili belirtilerin sayısı ve yoğunluğunda geçici süre ile yaşanan artışa denilir. Genelde ağrı ve yorgunluğun kötüleşmesi ile karakterizedir. Uykunun daha da bozulması, kol ve bacaklarda şişlik, sindirim sorunları, uyuşma ve karıncalanma hisleri artabilir.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
Fibromiyaljide, laboratuar, röntgen gibi herhangi bir kesin tanı yöntemi yoktur. Bunlar, ancak ayırıcı tanıda değer taşıyabilir. Bu amaçla tam kan sayımı, idrar tahlili, tiroid hormon testleri veya romatizma testleri istenebilir.
Fibromiyalji sendromu günlük yaşam aktivitelerini etki- leyen ve bazı fiziksel semptomların ortaya çıkmasına neden olan bir yumuşak doku hastalığıdır. Bunun yanında D vita- mini eksikliği ve/veya yetersizliğinde ortaya çıkan semptom- lar fibromiyalji sendromunun belirti ve bulgularıyla benzer- dir.
Çoğunluğu “Fibromiyalji” ağrıları bunlar. En sevdikleri mevsim de sonbahar ve kış.
Fibromiyalji, halk arasında “yumuşak doku romatizması” olarak biliniyor. Özellikle kadınları etkileyen bu sinsi hastalık tehlikeli değil ancak tedavi edilmediği takdirde hayat kalitesini fazlasıyla düşürüyor.
Ağrılar gün boyu sürebilir ve aktivite ile artabilir. Soğuk veya nemli havalarda, anksiyete (kaygı) ve stres hallerinde ağrılar daha da kötüleşebilir. Fibromiyalji, toplumun yaklaşık % 2 ila % 4'ünü etkiler, özellikle de orta yaşlı kadınları etkilemektedir.
Fibromiyalji Nedenleri
Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir, temel mekanizma santral sinir sistemi, otonom sinir sistemi, nörohumoral, uyku ve psikolojik bozukluklar veya genetik yatkınlık sonucunda ağrının algılanmasında ve ağrı eşiğinde düşme olarak açıklanabilir.
Fibromiyaljide, inflamasyon (iltihap) belirtileri görülmez. Yaygın ağrı, fibromiyaljinin ana özelliği olduğundan, doktorunuz sizden ağrıyı tarif etmenizi isteyecektir. Bu fibromiyaljideki ağrı özelliğinin, kas ve eklem ağrısına neden olan diğer hastalıklar arasındaki farkı anlamaya yardımcı olabilir.
FİBROMİYALJİ TEDAVİSİNDE GLUTATYON
Glutatyon oluşumuna destek vitaminler de şöyledir: Folat, B12, B6, biotin gibi metilasyon nutrientleri içeren karaciğer, avokado, mercimek, ıspanak, kuşkonmaz, maydonoz, pancar, börülce.
Fibromiyalji tanısı hastada yaygın ağrı ve belirli hassas noktaların varlığı ile klinik olarak konur. Bu hastalığa özel laboratuvar testi ya da röntgen bulgusu yoktur.
Fibromiyalji, kas, tendon ve ligamanlarda kronik (uzun süreli) yaygın ağrılara neden olan bir ağrı sendromudur. Sık görülür ve toplumda her 100 kişiden 3-4'ünde ortaya çıkar. Sıklıkla tanı sırasında diğer dejeneratif eklem hastalıkları karıştırılabilir.
Fibromiyaljiya Hangi Bölüm Bakar? Fibromiyalji belirtilerini fark eder etmez teşhis için tam donanımlı bir hastanenin romatoloji uzmanına, tedavi için de fizik tedavi birimlerine başvurmanız gerekir.
Yiyeceğin lezzetini artırması için kullanılan MSG (monosodyum glutama) maddesi ile salam ve sosis gibi paketli gıdalarda yer alan nitrat maddeleri aspartam ile aynı etkiyi gösterir. Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
Egzersiz yapın ve hareket edin
Büyük kas gruplarını kullanarak kalp hızını biraz artıran tüm aerobik aktiviteler fibromiyalji ağrılarını azaltırlar. Yapılması en kolay ve insan doğasına en uygun olan aktivite yürüyüştür.
Ağrı algısı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle fibromiyalji ağrısı yanma, acıma, sızlama, hassasiyet, batma, karıncalanma, üşüme, kasların burkulması yada kemirici ağrı gibi değişik şekillerde tarif edilebilir. Fibromiyaljide şikayetler günden güne hatta gün içinde bile değişkenlik gösterebilir.
Fibromiyalji psikolojik bir hastalık değildir; ağrı eşiğinin düşük olması durumu da değildir. Ancak ağrının algılanmasında bir sorun olduğu düşünülmektedir. Fiziksel veya ruhsal travmalar, infeksiyonlar, bazı romatizmalar ve ilaçlar fibromiyaljinin ortaya çıkışını tetikleyebilir.
Ama genellikle fibromiyalji sırtta daha ağırlıklı olur. Eğer vücudun eklem yerlerinde, bileklerde oluyorsa, bu ileride açığa çıkabilecek immünolojik bağışıklık sistemiyle ilgili iltihaplı romatizmanın aynı zamanda habercisidir. Bu tür ağrılar üç yıl dört yıl hatta beş yıl boyunca sürer gider.
Bazı ciddi kazalar, düşmeler veya ameliyatlar da, mekanik sistemi etkilediğinden, hastalığı başlatabiliyor. Tanı konursa, aslında Fibromiyalji neredeyse tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri