Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir.
Bazı böbreküstü bezi hastalıklarının temelinde de adrenal adenoma yatıyor olabilir. Cilt problemleri, kilo problemleri, kan basıncı problemleri, tansiyon problemleri başta olmak üzere çarpıntı, terleme, ağrılı süreçler, kıllanma, çatlak oluşumu, erkeklerde memelerde büyüme gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkarabilir.
Böbreküstü bezi kaynaklı birçok hastalık bulunmaktadır fakat en önemlileri Addison, Adenoma, Aldesteron ve Kortizol hastalıklarıdır. Bu hastalıklar haricinde adrenal hiperplazi, adrenal cushing sendromu, primer hiperaldosteronizm, feokromositoma, adrenokortikal karsinoma gibi çeşitli hastalıklar da bulunmaktadır.
Görüntüleme yöntemleri olarak bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) ve sintigrafi kullanılabilir. Böbrek üstü bezi adenomunun çapının önemi var mıdır? Böbrek üstü bezi adenomunda büyüklük 4-6 cm'yi geçerse kötü huylu (malign) yani kanser olma riski artar.
İlgili 37 soru bulundu
Feokromositoma, adrenal bezde gelişen nadir, genellikle kanserli olmayan (iyi huylu) bir tümördür.
Endokrinologlar yani bu konudaki uzman kişiler, salgı bezlerinden doğan hastalıkları önce teşhis sonrasında ise tedavi eder.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
Böbreklerde olan kistler varsa tümörler belirtilmeli, hangi yapılarla ilişki halinde ise rapora yazılmalıdır. Böbrek Üstü Bezleri: Yani adrenal bezi böbreğin üstünde yağlı dokulardır, normalde ultrasonda görülmezler. Büyümüş böbrek üstü bezleri ultrasonda görülebilir.
Hipofiz bezi üzerinde bulunan işleyiş bozuklukları acth testi sayesinde anlaşılır. Aynı zamanda kişilerin böbrek üstü bezleri de yaşanılan hastalıklar da bu test sayesinde anlaşılır. Bu test genel olarak kişilere yapılan Kortizol testleri ile beraber yapılır. Yapılan test sonucunda hastaya da tanı konur.
Açıklanamayan kilo kaybı veya kilo alımı, kas güçsüzlüğü, mide bulantısı, kusma ve göbekte çatlaklar oluşması gibi belirtileri bulunan böbrek üstü bezi kanserinin tedavisi ise cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavileri olarak uygulanabiliyor.
Böbrek kistleri eğer belirli bir süreç içerisinde büyüme eğilimi gösterip, ağrıya sebebiyet veriyor ise cerrahi işlemler ile alınması uygun görülebilir. İyi huylu olan kistleri bir süre izlemek ve kendiliğinden kaybolmasını beklemek gerekebilir. Bu sıklıkla karşılaşılan ve olağan bir durumdur.
Anatomik olarak, böbrek üstü bezleri, karnın karın zarı arkası (retroperitonal) bölgesinde bulunup, böbreklere göre ön-üst (anterosüperior) konumdadırlar.
Kan şekerini düzenlemek, elektrolit dengesini sağlamak ve böbreküstü bezlerini desteklemek hedeflendiğinden daha sık beslenmek (Örneğin 4-5 saatte bir) gerekebilir. Elbette tüketilen gıda önemli. Potasyum, sodyum, magnezyumca zengin sebzeler, sebze suları, kuruyemişler tercih edilmeli.
Adrenal Yetmezliği
Belirtileri arasında en sık olarak yorgunluk, tuz ihtiyacı, kilo kaybı, bulantı, kusma ve karın ağrısı bulunur. Bu durum özellikle aşırı fiziksel aktivite, basit enfeksiyonlar ve ameliyat gibi durumlarda daha da şiddetli olarak ortaya çıkarak hayatınızı tehdit edebilir.
Üroloji Nedir? Üroloji, kadın ve erkek üreme organları ile idrar yollarını inceleyen tıbbî bilim dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini incelemektedir.
Vücudun her organında olabileceği gibi bu yapılarda da kitle oluşabilir. Bunların büyük bölümü iyi huylu kitlelerdir ancak ayrıntılı inceleme ve yakın takip gerektirir. Bir kısım böbreküstü bezi kitleleri ise fazla hormon salgılamasına bağlı olarak vücutta düzeltilemeyen hasarların oluşumuna neden olabilir.
Böbrek üstü bezinde bir kitle tespit edildiğinde öncelikle kitlenin boyutunu değerlendirmek gerekir. Kitlenin çapı 3cm ve daha küçük ise bunların kötü huylu (kanser) olma oranı düşüktür (%3'ün altında). Kitlenin boyutu büyüdükçe kanser olma olasılığı da artar.
Böbrek kanseri, böbrek hücrelerinin kötü huylu (kanserli) hale geldiği ve kontrolden çıkarak bir tümör oluşturduğu bir hastalıktır. Yani böbrek kanseri böbreklerdeki hücrelerin anormal büyümesinden kaynaklanır. Hemen hemen tüm böbrek kanserleri ilk önce böbrekteki küçük tüplerin (tübüllerin) astarında ortaya çıkar.
Tam kan sayımı (CBC): Böbrek kanseri teşhisi için yapılan bu test kandaki farklı hücrelerin miktarlarını ölçen bir testtir. Bu test sonucu genellikle renal hücre kanseri olan kişilerde anormaldir. Anemi çok yaygındır. Biyopsi: Böbrek kanseri teşhisi için kullanılan testler arasında biyopsi de bulunmaktadır.
Böbrek kanserinin teşhisinde kullanılan görüntüleme yöntemleri ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR)'tır.
Böbrek kanseri tanısında ilk kullanılan görüntülem yöntemi olan ultrasonografi non-invaziv, doğruluğu yüksek, uygulanması kolay ve diğer tetkiklere göre ucuz ve hızlı bir yöntemdir.
Böbrek üstü bezi kitleleri adrenal bezlerde oluşan çoğu iyi huylu kitlelerdir. Genellikle başka bir sebepten dolayı yapılan görüntülemeler sırasında rastlantısal olarak saptanır. Endokrin sistemin bir parçası olan adrenal bezler vücudumuzdaki hemen hemen her organ ve dokuya talimat veren hormonları üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri