Tuz kısıtlı miktarda kullanmak için zeytin, tuzlu peynir, tuzlu bisküvi, cips, kraker, hazır çorbalar, bulyon tabletlerden uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca tuzlu gıdalar, susuzluk hissini de artırdığı için fazla su tüketimine de neden olmaktadır. Sıvı miktarı da dikkat edilmesi gereken konular arasındadır.
Beslenme programında önerilenden fazla süt, yoğurt, et, balık, tavuk, ekmek, sebze ve meyve tüketilmemelidir. İçeriği bilinmeyen çörek, kek, kurabiye, pasta börek, bisküvi, kraker. Konserve yiyecekler, turşu, salamura, sucuk, pastırma, salam, sosis, zeytin vb. Kuruyemişler (badem, ceviz, fındık, fıstık vb.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok!
Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
İlgili 19 soru bulundu
Maydanoz, C vitamini başta olmak üzere çok sayıda mineral ve vitamine sahiptir. Tüm bunlar böbrek sağlığımız ve böbrek fonksiyonları için faydalıdır. Bu yüzden bol bol maydanoz tüketebiliriz. Fakat maydanozdan maksimum fayda sağlayabilmek için yemeklerin içinde pişmiş maydanoz olarak değil çiğ olarak tüketmek gerekir.
Bilal Görçin, bu hasta grubunda da tuz kısıtlaması yapıldığı takdirde eti normal porsiyon büyüklüğünde yemelerinin sakıncası olmadığını belirterek, "Tatlı ise şeker hastalığı olanlar için sakıncalıdır. Böbrek ve diğer organ hasarını bu dönemde ilerleten en önemli sebeplerden biri de iyi olmayan şeker kontrolüdür.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Böbrekler için en iyisi hiç şüphesiz ki bol su içmektir. Bol su tüketmenin yanı sıra ayakları sıcak tutmak da böbrek ağrısı için alınabilecek önemli bir önlemdir. Böbrek ağrısına iyi gelen çeşitli bitkisel sular ve çaylar da mevcuttur.
Böbrek yetmezliğinde kullanılan yöntemlerden birisi diyalizdir. Diyaliz, bir makine kullanarak kanı filtreler ve toksik öğelerden arındırarak böbreklerin işlevini yerine getirir. Kullanılan diyaliz tipine bağlı olarak, büyük bir makine veya portatif kateter torbası kullanılabilir.
Et, tavuk, balık, yumurta gibi protein kaynakları vücutta ürik asit birikimine neden olur. Bu besinlerin sık sık tüketimi vücutta böbrek taşlarının oluşmasını önleyen sitratı azaltır. Hayvansal protein kaynakları yerine bir süre boyunca daha çok yoğurt ve kurubaklagil ile protein alımı karşılanabilir.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.
Protein alımını azaltmak
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Diyaliz tedavisi, hastanın böbrekleri artık tek başına vücudun atık ve su yükünü kaldıramadığı zaman gerekir. Bu durum da son evre böbrek hastalığı tablosunun geliştiği zaman olur. Böbrekler işlevlerinin ancak %10-15'ini yerine getirdiğinde hastanın artık diyaliz tedavisine ihtiyacı vardır.
Böbrek yetmezliğine dönüştüğü durumlarda böbrekler fonksiyonlarının yarısını kaybetmiş duruma gelmekte. Böbrek yetmezliği düzelmesi için organ nakli olunması gerekmektedir. Böbrek nakli gerçekleşene kadar diyaliz sayesinde hayata tutunabilir ancak kalıcı tedavi için organ nakli olunmalıdır.
Böbreklerin vücutta oldukça önemli ve hayati işlevleri mevcuttur. Bireyin kanındaki suyu, asitleri ve atıkları temizler ve filtreler.
Domates, pırasa, armut ve üzüm; safra ve böbrek taşlarına iyi gelir. Domates, sıcak aylarda bol miktarda yenilirse, böbrek ve kan dolaşımını rahatlatır.
Vitamin D:D
Bu nedenle böbrek hastalarında D vitamini kullanmak gerekebilir. Kalsiyum ve fosforun emiliminde ve kemik oluşumunda görev alır. Eksikliği kemikte bozukluklara yol açar.
Böbrek hastasına şehriye, pirinç çorbası önerilirken; fosfor miktarı fazla olduğu için mercimek, ezogelin çorbası önerilmez.
Böbrek hastalarının ıspanak tüketip tüketemeyecekleri konusunda mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini belirten Özden Örkçü, “Hastalığın seviyesi, kişiye göre değişiklik göstermesi nedeniyle ıspanak tüketimi noktasına farklı sonuçlar çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri