Fazla domates tüketimi böbrek sağlığı için zararlı olabilir. Aynı zamanda böbrek hastaları da domates tüketiminde dikkatli davranmalıdır. Bunun nedeni böbrek için de önemli olan potasyum mineralidir. Domatesin içeriğindeki yoğun potasyum oranı ile fazla tüketimde zararlar meydana gelebilir.
Domates alerjisinin esas nedeni bağışıklık sisteminin aşırı hassasiyetidir. Bağışıklık sistemi, domates veya domates içeren ürünler ile temas ettiğinde; vücut, immunoglobulin E (IgE) ve histamin gibi kimyasallar üreterek belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar.
Domates suyu, C vitamini, B vitaminleri ve potasyum açısından zengindir, aynı zamanda iltihabı, kalp hastalığı ve bazı kanser risklerini azaltabilen bir antioksidan olan likopen kaynağıdır.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
İlgili 34 soru bulundu
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Domates ürünleri ile ilgili yapılan klinik çalışmalar, iltihaplanma ve oksidatif stresin belirtilerine karşı yararlarını göstermektedir.
(Özellikle K vitamini içeriği nedeniyle) 1 kupa çiğ domates tüketmek kemik sağlığı için önemlidir. Kansızlık ve demir eksikliği için düzenli domates tüketmek destek sağlıyor. Domateste bulunan C vitamini, demir emilimini destekliyor, kansızlığa karşı vücudu korumaya yardımcı oluyor.
Kansızlığa İyi Gelir
Domatesin içeriğindeki C vitamini, vücuttaki demirin emilmesini sağlamada oldukça etkilidir. Bu nedenle günde yeterli miktarda domates tükettiğinizde kansızlığı önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz.
Yemeklerin vazgeçilmezi olan domatesin faydaları kadar zararları da var. Domatesi aç karnına tüketmek mide asit seviyesini arttırır. Bu da gastrite neden olur. Bu yüzden aç karnına domates tüketmek oldukça zararlıdır.
Domateste Fosfor (P) Eksikliği
Fosfor eksikliği olan domates bitkisi, yaprakları küçük ve dik olacak şekilde gelişir ve cılız büyüme gösterir.
- Domates, kereviz, yeşilbiber, mantar, kıvırcık, salatalık ve soğan gibi sebzeler basur hastalığına iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
Bağırsak durgunluğu sorunu olanlar, domates tüketirken daha hassas davranmalıdır. Özellikle de irritabl bağırsak sendromu yaşayanların, daha fazla yanma ve şişlik sorunu ile uğraşmaması için dikkatli olması önerilir. Domatesin asitli bir besin olduğu unutulmamalı, fazla asidin mideyi yoracağı belirtilmelidir.
Domatesin Faydaları
Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kanı temizler. Kanseri, özellikle de prostat kanserini, önlemede çok etkilidir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
Yoğurt ve kefir gibi besinleri tüketmek vücudu temizler. Enfeksiyon hastalığını da iyileştirmeye yardımcı olur. Süt ürünlerini enfeksiyon hastalığı tedavisinde kullanmak önemlidir. Probiyotik kullanılması, bağışıklık sistemini güçlendirerek bakterilerin etkisini azaltır.
Domates tohumları lif açısından yüksek bir orana sahiptir; lifin kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Domates tohumları ayrıca zengin niasin kaynaklarıdır (B3 vitamini). Niasin, yıllardır kolesterol seviyelerini düşürmek için kullanılmıştır.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN
Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Domatesin kan sulandırıcı etkisinden faydalanmak için mutlaka çiğ yemek gerekmiyor pişmiş domates de aynı olumlu etkiyi yapabiliyor. Domatesin en önemli özelliklerinden birisi içindeki faydalı antioksidan ve minerallerin ısıya dayanıklı olmasıdır, güneşin altında kurutmanız, pişirmeniz, kaynatmanız faydasını azaltmaz.
Aç karnına tüketimleri, midede ekşime ve yanmayla sonuçlanabilir. Domates Aç karnına tüketildiği durumda, domates mideye zarar verebilir. Armut Aç karnına tüketildiği durumda, armutun içerisinde bulunan lifler karındaki mukozaya zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri