Ağrı şiddetinde, kızarıklığın boyutunda artış ve ateş Isırılan bölgede apse ve irin gibi iltihap bulguları oluşmuş ve belirtiler 2 gün içinde geçmemiş ise böcek ısırması tehlikeli bir boyuttadır ve mutlaka hastaneye başvurulması gereklidir.
Böcek ısırması genellikle tıbbi müdahale gerektirmez ve kısa bir süre içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, bazı böcek türleri zehirli olabilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bu durumlarda acil tıbbi yardım gerekebilir.
Böcek ısırığı çeşitleri gelişmiş tepkimelere de yol açabilir. Bunlar nefes alma zorluğu, baş dönmesi, kramp şeklindeki karın ağrıları, bulantı, kusma ve ishal durmları olabilir. Bu tür durumlarda doktora başvurulmalı ve alerjinize sebep olan zehirlenme için ilaç kullanmanız gerekmektedir.
Belirtiler hızla oluşur ve 1-2 saat içinde geriler bazen de daha geniş alana yayılabilir 48 saat içerisinde zirve yapar ve birkaç gün sürebilir.
Böcek ısırığı ve sokmalarının ardından söz konusu bölge sabun ve ılık su yardımıyla iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Ardından kolonya veya antiseptik bir madde yardımıyla bölge dezenfekte edilmelidir. Bu uygulamalar enfeksiyonun önlenmesi açısından önem taşır. Eğer şişlik söz konusu ise buz kompresi uygulanabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Ağrı şiddetinde, kızarıklığın boyutunda artış ve ateş Isırılan bölgede apse ve irin gibi iltihap bulguları oluşmuş ve belirtiler 2 gün içinde geçmemiş ise böcek ısırması tehlikeli bir boyuttadır ve mutlaka hastaneye başvurulması gereklidir.
SİVRİSİNEK: Sivrisinek ısırıklarında genellikle ısırılan bölge sert bir hal alarak kaşınıyor. Bölgeye baktığınızda birden fazla ısırık görebilirsiniz. ATEŞ KARINCALARI: Özellikle yaz sezonunda ortaya çıkan ateş karıncaları zehirli olduklarından ısırdıkları bölgede yoğun ağrı gözükebiliyor.
Isırılan yer hemen su ve sabun ile yıkanmalıdır. Soğuk uygulama lokal ödemin azaltılmasında etkilidir. Kaşıntıyı azaltmak için pramoksin ya da kalamin içeren krem, jel türü ilaçlar kullanılabilir. Rutin olarak topikal antihistaminik ve anestezik kullanımından ise kaçınılmalıdır.
Böcek ısırmaları genellikle tıbbi müdahaleye gerek kalmadan bir süre sonra kendiliğinden iyileşse de bazı böcek türlerinin ısırması sonucu zehirlenen veya alerjik reaksiyon gösteren kişilere acil tıbbi müdahale uygulanması gerekebilir.
Geniş lokal reaksiyonlar; böceğin soktuğu alanda başlar. Ancak 12-24 saat içinde genellikle 20 cm'yi aşan bazen de tüm kolu ya da bacağı kaplayan ödem, kızarıklık ve ısı artışına sebep olur. Geniş lokal reaksiyonlar 5-10 gün içinde azalır.
Sivrisineklerin ve diğer kan emici böceklerin ısırıkları, nadiren de olsa ciddi hastalıklara neden olabilir. Cilt üzerinde görülen alerjik reaksiyonlara karşı kısa sürede uzman müdahalesi olmaması insanlarda felç, görme bozukluğu, kan pıhtılaşması gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
Böcek Isırığı Nasıl Anlaşılır? Genel olarak böceklerin ısırdığı alanda ufak bir şişlik, su toplamışçasına bir görüntü ve bu görüntünün etrafı kızarıktır. Can sıkıcı bir kaşıntı da bunları takip eder.
Kene, örümcek, sivrisinek, arı sokması ve ısırmasına karşı en iyi yöntemlerden biri soğuk suyla yıkamak yıkamak. Kalamin losyonu, reçetesiz satılan bir hidrokortizon kremi veya topikal bir antihistamin de kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Birçok farklı böcek ısırığı türü vardır ve en yaygın suçlular sivrisinekler, tatarcıklar, keneler, at sinekleri, tahtakuruları, pireler, akarlar, karıncalar ve örümceklerdir. Özellikle yaz aylarında, bu böceklerin ve örümceklerin çoğu daha fazla sayıda ortaya çıkar.
Yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmez. Yara üzerine hiçbir girişimde bulunulmaz ( kesilmez, emilmez, vb. ). Yaralının yaşam bulguları izlenir. Tıbbi yardım istenir (112).
Tahtakurusu Isırığının Belirtileri
Tahtakurusu ısırıkları genellikle belirgin şekilde kızarır ve şişer. Vücudunuzun küçük bir bölgesinde bir çizgi veya kümede birden fazla ısırık görünebilir. Isırıklar kaşıntılı olma eğilimindedir. Yanma hissine neden olabilirler.
Böcek ısırığı yaşadıysanız ilk yapmanız gereken ısırılmış bölgeyi temizlemenizdir. Ilık su ve sabun ile bu bölgeyi temizlemeniz yeterlidir. Böcek ısırığı olan bölgede şişlik oluştuysa soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bu hem ağrıyı hem de kaşıntıyı geçici olarak dindirmeye yardımcı olur.
Ömür Tekeli; bir haftada kendiliğinden geçebilecek birçok sinek-böcek ısırığının ısrarlı kaşımalar neticesinde cilt lekelerine ve izlerine dönüşebileceği uyarısını yaptı.
En çok görülen şikâyetler tahtakurusu, sivrisinek, kene ve arı sokması ile karınca ısırığıdır. Akrep sokması ise çok daha ciddi sağlık sorunlara yol açabilir. Böcekler genellikle kendilerini savunma amacıyla insanları soksalar da, bazı böcek türleri beslenme amacıyla da insanları ısırabilmektedir.
Sivrisinek: Sivrisinek ısırığının en belirgin özelliği ciltte kabarıklık ve kaşıntıdır. Arı: Arı sokması yaz aylarının gelmesi ile birlikte en sık karşılaşılan böcek ısırmalarından biridir. Arı sokmasının başlıca belirtisi; acı, şişlik ve kızarıklıktır.
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır. Ateş karıncası, pireler ve bal arıları da oldukça zehirli böcek türleri arasında yer almaktadır.
Bu böceğin ısırması ile lokal alerjik reaksiyonlar; ortasında punktumu olan papül, vezikül yada nodül gelişmektedir. Kaşıntı ve şişme sonradan eklenmektedir. Alerjik reaksiyonlar dışında Trypanosoma cruzi taşıcılığı ile Chagas hastalığı yada Amerikan tripanosomiasis neden olmaktadır.
Görünür yerlerde olan tek tük ısırıkların sivrisinek ısırığı olma olasılığı daha yüksektir. İki böcek tarafından ısırığı da bir, iki hafta içinde geçme eğilimindedir.
Böyle bir durum karşısında mutlaka doktora başvurulmalıdır. Uyuz böceği ısırması durumunda insanlarda ve diğer canlılarda şiddetli bir kaşıntı hissi oluşturur. Deri altına yerleştiği için deri altında yaşamaya devam ederler. Sürekli deri altında hareketli oldukları için kaşıntıya neden olurlar.
İnsanlar böcek ısırması veya sokmasına karşı ciddi bir alerjik reaksiyon gösterebilir. Hayatı tehdit edici bir alerjik reaksiyon (anafilaksi), derhal tıbbi müdahale gerektiren belirtiler üretir. Acil tedavi olmadan, anafilaksi ölümle sonuçlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri