Bildiğimiz kadarıyla 1 milyondan fazla böcek türü mevcut. Bunların sadece 750'si bitkilere zarar veriyor. Geri kalanlarsa onların polenleşme için gereksinim duyduğu türler. Yani böceklerin asli görevi bitkilerin tozlaşmasını sağlayarak dünyadaki yaşamın devamlılığını korumak.
Böcekler insanlığa ve çevreye çeşitli şekillerde faydalı hizmetler sunan canlılardır. Böcekler zararlı böcekleri kontrol altında tutarlar, gıda olarak tükettiğimiz meyve sebzeleri tozlaştırırlar ve ciddi sanitasyon uzmanları olarak hareket ederler. Eğer böcekler olamasaydı dünya dışkılar ile kaplanırdı.
Dolayısıyla böcekler olmasaydı; bitki örtüsünün önemli bir bölümünü, kuş türlerinin çoğunu, sürüngenleri ve amfibiyanları çok kısa bir süre içinde kaybederdik. Tabi yok olan her bir tür, beraberinde birçok türü de kısa bir zaman içinde kaybetmemize neden olurdu.
Kambhampati, "Hamam böcekleri genelde çürümekte olan organik şeylerle beslenir. Bu gıdalarda da bol miktarda azot vardır. Bu azot, hamam böcekleri vasıtasıyla toprağa verilir, oradan da bitkiler tarafından kullanılır. Hamam böceklerinin olmamasının bitki türleri arasında büyük tesirleri olur" dedi.
Ama yine de pek çoğu oldukça yararlı… Böcekler besliyor, dünyanın temiz kalmasını sağlıyor ve tehlikelerden koruyor. Yapraklardaki bitleri ve sivrisinekleri yiyor, meyve ağaçlarının ve sebzelerin döllenmesini sağlıyor ve hatta çöpleri temizliyorlar. Bazıları bunları öğrendikçe korkularını kaybediyor.
İlgili 16 soru bulundu
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır.
Bazı insanlar çürük meyve kokusunun bu böcekleri kaçıracağını düşünmektedir. Lavanta yağını da hamam böceklerini yok etmek için kullanabilirsiniz. Narenciyeler, sarımsak, kırmızı biber, biberiye yağı gibi keskin kokular kalorifer böceklerinin en haz etmediği kokulardır.
Hamam böceği de dünyanın en temiz hayvanları arasında değerlendirilmektedir.
Aslına bakarsanız hamam böceklerinin radyasyon direnci, böceklerin genel ortalamasının altındadır ve bazı böcek türleri, radyasyona karşı hamam böceklerinden 10 kata kadar daha dirençlidir. Dolayısıyla bir atom bombasına olan mesafelerine ve ortamda ne süreyle bulunduklarına bağlı olarak hamam böcekleri de ölecektir.
Böceklerin tüketildiği ülkelerin başında Tayland, Avustralya, Güney Afrika, Çin, Hindistan, Endonezya, Peru, Filipinler, Gana, Japonya ve Meksika gibi ülkeler geliyor.
Böcekler uyur mu? Bu sorunun en kısa cevabı evettir, ancak tüm böcekler aynı şekilde uyumaz. Aslında yola, Britannica'da yapılan uyku tanımı ile çıkabiliriz: "Fizyolojide karmaşık ve öngörülebilir değişikliklerin eşlik ettiği, dış uyaranlara karşı normal, tersine çevrilebilir, tekrarlayan azalmış tepki verme durumu..."
Bildiğimiz kadarıyla 1 milyondan fazla böcek türü mevcut. Bunların sadece 750'si bitkilere zarar veriyor. Geri kalanlarsa onların polenleşme için gereksinim duyduğu türler. Yani böceklerin asli görevi bitkilerin tozlaşmasını sağlayarak dünyadaki yaşamın devamlılığını korumak.
Böcek zekası omurgalı hayvanlar kadar gelişmiş olmasada, insan beyni kadar karmaşık sorunları çözme yetenekleri olmasada ezberleme yeteneği, yön bulma, koku alma, tat alma ve öğrenme yeteneği gibi yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilecek kadar da zeki oldukları ispatlanmıştır.
Ağırlığının 1141 katını çekebiliyor! Bu rakam, 70 kilo gelen bir kişinin 80 ton çekmesi anlamına geliyor. Dünyanın en güçlü böceğinin, dışkıyla beslenmesi nedeniyle halk arasında "b.. böceği" ya da "gübre böceği" olarak adlandırılan "Onthophagus taurus"un erkek cinsi olduğu bildirildi.
Gergedan böceklerini veterinere götürüyorlar
"Böceğin 90 bin dolara satıldığını duyan vatandaşlar gergedan böceği yakalamaya başladı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde besliyor. Bu hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var.
Böceklerde bol miktarda protein bulunmaktadır. Etlerindeki yağ oranı ise bir hayli düşüktür. Böcekler insan vücudu için gerekli olan kalsiyum, demir, fosfat gibi birçok elementi bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca böceklerde bol miktarda mineral ve vitamin bulunmaktadır.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Hamam böceklerinin sağlığı iyidir, yani bağışıklıkları oldukça sağlamdır. Besin seçmez. Yüksek radyasyon seviyelerine dayanıklıdır. Nükleer kazalardan sonra o bölgelerde bolca hamam böceği bulunduğu için bu kanıya bilim insanları tarafından varılmıştır.
Tarih boyunca birçok mitlerde köpek ağzı insanın ağzından daha temiz olarak görülmüştür. Hatta köpeklerinin salyalarının iyileştirici özelliğe sahip olduğu düşünülmüştür.
Keskin Kokulu Nane
Lavanta ve kadife çiçeğinde olduğu gibi nane çiçeğinin kokusu da böcek uzaklaştırma konusunda tam bir uzmandır. Nane bitkisinden elde edebileceğiniz yağlar ile yapabileceğiniz spreyler de tam bir böcek kovucu özelliği taşır.
Böcekler (Latince insectum) eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır.
Daha önce benzer bir durum yaşayan herkesin bileceği gibi, haşerelerden ancak özellikle hamam böceklerinden kurtulmak oldukça zordur. Hamam böcekleri diğer tüm haşereler gibi nemli ve karanlık ortamları sever. Bu nedenle onları geceleri görmeniz daha olasıdır.
Böcekler, yüksek protein, yağ ve mineral içeriği ile beslenme sağlayabilir. Ama bu sadece gıda kıtlığı ile ilgili değil. FAO'ya göre; böcekler Asya, Afrika ve Latin Amerika'nın bazı bölgelerinde diyetlerin temelini oluşturuyor ve tatları nedeniyle tüketiliyor.
Böceklerden veya benzeri canlılardan korkmaya Entomofobi denir. Çoğu böceğin ısırmasından ve zehirli olmasından dolayı evrimsel olarak bir fobi gelişmiş olabilir. Bir diğer nedeni ise bilinmezlik korkusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri