Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
Düzenli olarak spor yapmaya başlamak, kas kaybını geri kazanmak için olmazsa olmazlar arasındadır. Kasların güçlendirilmesi, kaybedilen kas dokularının yerine konulması için protein alımı ile düzenli sporun bir arada yürütülmesi şarttır.
Fazla hareket etmeyen insanlarda kas erimesi gözlemlenmektedir. Bu yüzden bol bol yürümek, spor yapmak, bir takım egzersizler yapmak kişiyi dinç tutar ve kas erimesinin önüne geçer. Vücudunuzdaki her kası zaman zaman çalıştırmanız gerekmektedir.
Bu koşulların her ikisi de, normal yükü hareket ettiremeyen zayıf kaslara neden olur. Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir.
Unutmayın, kaslar nasıl bir gecede oluşmuyorsa bir gecede de (ya da bir kaç gecede) kaybolmuyor. Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor.
İlgili 19 soru bulundu
Kas kütlemiz ve gücümüz yaşla birlikte azalır, bu azalma 40 yaşların başında başlar. Özellikle 60'lı yaşlarımıza girerken kas kütlesi kaybı ve buna bağlı olarak kas gücümüzdeki azalma belirgin şekilde oluşur.
Normal koşullarda yaşlılık ile birlikte bir miktar kas kütlesi kaybı doğaldır. Fakat şiddetli kas kaybı yaşandığında bu durum sarkopeni olarak adlandırılır. 30 yaşına kadar kas gelişimi devam etmektedir. 30 yaşından sonra ise kas kütleleri kaybolmaya başlar.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir.
Kas Erimesi (Musküler Distrofi) Kök Hücre tedavisi ile, kas erimesinin ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta ilerlemesi tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır.
Proteinin yanı sıra D vitamini eksikliği de kas ve kemik erimesini artırıyor, folik asit ve B12 vitamin eksikliklerinin de araştırılması gerekiyor.
Kas dokunuzu arttırmak için, Fiziksel aktivite yapın. Düzenli ve yeterli yapılan fiziksel aktivite kas ve kemik yapısını güçlendirir ve korur. Doğru kaynaklardan yeterli miktarda protein tüketin Protein, dokuların gelişmesini ve onarılmasını sağlayan temel besin elementlerinden bir tanesidir.
Uzun süre çalışmak size kas kazandırmaz, düzenli çalışmak ise çok daha etkili sonuç verir. Kas gücü ile çalışan kişilerin neden mükemmel vücutları olmadığını düşündüğünüz zaman uzun süreli egzersizlerin faydasız olduğunu daha rahat göreceksiniz. İstikrarlı yapılan spor sayesinde kaybedilen kaslar geri kazanılabilir.
Düzenli bir fizik tedavi kas gücünü artırmada oldukça etkilidir. Fizyoterapistin talimatları doğrultusunda kasları inşa etmek ve güçlendirmek için ekipmanlı veya ekipmansız düzenli egzersizler yapılır. Ayrıca, elektroterapi de kasılmalarına neden olarak kasların güçlenmesine yardımcı olur.
Yürüyüş büyük kas gruplarını çalıştırır ve böylece hızlı bir şekilde yağ yakılmasını sağlar. Kişiden kişiye değişim olsa da orta tempolu bir yürüyüşte saatte ortalama 300 kalori yakılabilir.
C vitamininin antioksidan özelliği kaslar üzerinde de etkilidir. Kaslar yoğun antrenmanlar sırasında kimyasal ve fiziksel olarak hasar görebilirler. Bu hasardan kasları koruyabilmek için C vitamini büyük bir rol oynar. Bu sebeple C vitamini vücut geliştirme için önem taşıyan besin maddeleri arasında yerini alıyor.
D vitamininin kaslarda pek çok işlevi vardır: Kasların enerji/mitokondri metabolizmasını düzeltir, kasların daha verimli ve yorulmadan çalışmasını sağlar.
Güçlü sporcu kemikleri için D vitaminine dikkat
Sağlıklı olmanın yolu güçlü bir bağışıklık sisteminden geçer. Güçlü bağışıklıkta kemikler ve kas sistemi için çok önemli olan D vitamininin durumu, 25-hidroksivitamin D'nin kan seviyeleri ile belirlenir.
Kas artırma
Ayrıca yeterince vitamin ve mineral kullanımı kas gelişimini desteklemek ve onarmak adına gereklidir, buna örnek olarak vitamin B ve magnezyum verilebilir. Proteinler, her biri yüksek kalitede protein kaynağı olan et, balık, süt ürünleri ve yumurtada da bulunur.
4- PROTEİNE SALDIRIN
Üç gerekli besin içinde sadece protein kas yapar, bu kadar açık ve basit. Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık ve süt ürünleri gibi protein kaynaklarının yanı sıra artık bir tek lokma daha yutmayacak hale geldiğinizde protein tozlarından da faydalanabilirsiniz.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili. Vücudun spora olan alışkanlığı ve kasların oranı da iyileşme sürecinin uzunluğunu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.
KASLAR NE KADAR SÜREDE TOPARLANIR? Birçok araştırma bir kasın toparlanma süresinin ortalama 48 ila 72 saat arasında olduğunu göstermektedir. Ancak bunun genel bir değer olduğu ve toparlanma sürecinin çoğu durumda çok daha uzun süreceği unutulmamalıdır.
Zencefil macunu, tere otu macunu, üzerlik tohumu macunu, sinameki macunu ve yoğurt suyu kas hastalıklarının iyileştirilmesini destekler. Ağrıyan bölgeye sedef otu yağı ile masaj yapmak, katran sürmek de kas ağrılarına iyi gelir. Birçok rahatsızlık için en doğal ilaç olan bal, kas ağrıları için de idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri