Boğa, bir büyükbaş hayvan olan erkek sığırdır. Kısırlaştırılan erkek sığırlara öküz denirken, boğalar herhangi bir işlemden geçirilmez ve damızlık olarak kullanılırlar.
Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığır. Öküz: Kısırlaştırılmış boğa. Yani bunların hepsi sığırın yaş ve cinsiyetine göre verilmiş isimlerdir.
Öküz (Latince: Bos primigenius taurus) Çift sürmekte, kağnı çekmekte kullanılan, etinden yararlanılan, iğdiş (hadım) edilmiş erkek sığırdır. Hadım edilmemiş erkek sığır olan boğalar damızlık olarak, öküz ise iş ve besi hayvanı olarak kullanılır.
bir "dişisine kısrak, erkeğine aygır denen hayvan" değildir.
Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı veya süt danası; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir ...
İlgili 32 soru bulundu
Düve; Doğum yapmamış ancak doğurma vasfında dişi sığır. Boğa; Tohumlama–gebe bırakma vasfı kazanmış erkek sığıra denir. Yöresel olarak tosun olarak da adlandırılır.
Çorum Alaca'da altı yıl boyunca yetiştirilen simental cinsi 'Şahin' isimli kurbanlık boğa, ağırlığıyla görenleri hayrete düşürdü. Çorum'da özel olarak yetiştirilen ve 'Şahin' adı verilen 2 bin 207 kiloluk kurbanlık, Ankaralı bir iş adamı tarafından alındı.
Boğa, bir büyükbaş hayvan olan erkek sığırdır. Kısırlaştırılan erkek sığırlara öküz denirken, boğalar herhangi bir işlemden geçirilmez ve damızlık olarak kullanılırlar.
Öküz yavrusunun ismi Buzağı olarak bilinmektedir ve öküzlerin yavrularına Buzağı ismi verilmektedir.
İlk doğum; “hayvan döl döktü” diyerek anlatılır. Hayvanın eşine; “hayvanın yoldaşı” denir. Yoldaş gömülür, hayvan yoldaşı yerse gelişmez. Hayvan iki tane doğurduğu zaman “çift doğurdu” denir, çift hayvan doğumu uğurlu sayılır.
Mandalar, Türkçede camız, camış, kömüş ve dombay adları ile de bilinirler. Manda yavrusuna malak denir. İngilizce water buffalo örneğinde olduğu gibi birçok dilde, suya bağımlı yaşama şekillerine atıfta bulunan isimleri vardır.
Dişi buzağıların doğurmamış ve hamile olmayan halleri düve olarak adlandırılıyor. Buzağı doğuran düveler ve 2 yaşın üzerindeki dişi hayvanlar inek adını alıyor. 15 ay ile 2 yaş arasındaki erkek inek yavrularına tosun deniyor. 2 yaşın üstündeki tosunlara boğa deniyor.
İnekler çoğunlukla 15 ile 20 yıl yaşar ve çoğu durumda çiftlikte, köyde yetiştirilen inekler belli bir ağırlığa geldiklerinde kesilir ve eğer inek hastalanır ya da yenmezse tüm ineklerin ortalama ömrü ve yaşam süresi 15 ile 20 yıl civarındadır.
Sığırın 2 yaşına gelmesine ve dişi olmasına inek denilmektedir. Aynı zamanda 6 aydan büyük 15 aydan küçük olan hayvanlara da dana denilmektedir. Büyükbaş hayvanların sınıfladırılmaları tamamen bulundukları yaşa bağlıdır.
Kültür ırkı boğalar : 15 aylık olunca aşıma başlatılır. Yerli ırkı boğalar : 20 aylık olunca aşıma başlatılır.
Sığır eti ve dana eti anlam bakımından sık sık karıştırılıyor. Sığır, boğaların ve ineklerin, yani kasaplık büyükbaş hayvanların genel adı. Dana ise 6 - 15 aylık inek yavrularını tanımlıyor.
Anadolu'da eşek yavrusu için ölçünlü dilde de kullanılan 'sıpa' yanında, en yaygın kullanılan ad, Eski Anadolu Türkçesinde de geçen koduk, kodak “eşek yavrusu, sıpa” (TS IV / 2599) sözcüğü ve bunun değişkeleridir: kodak [koduk] 1. eşek yavrusu, sıpa (Bulgaristan Türkleri –Kc.; -Çr.; -Vn.; Kerkük) [koduk] (*Kula –Mn.)
Eski Türkçe belgelerde; dişi sığır için ingek, erkek sığır için buka, sütten yeni kesilmiş yavru için buzagu, iğdiş edilmiş boğa için öküz sözcükleri kayıtlıdır.
15 - 20 aylık arası erkek yavrularına ise buzağı değil tosun denir. Düve ise 15 aylık dişi inek yavrularına verilen isimdir.
Boğaları ise 1000kg canlı ağırlığa ulaşabilir. 7000-11000 kg süt verebilir. Laktasyonda (305 gün) ortalama süt verimi yılda ortalama 8.000 kg'dır.
erkek de olsa dişi de olsa adı buzağıdır. büyüyünce dana ya da inek diye nitelenir. manda ise ineğin bir türüdür.
Bunlar, kaliteli kaba yemler, kuru yonca, kuru ot ve kesif yem (konsantre yem - fabrika yemi) gibi yemlerdir.
Dev boğa antilobu (Taurotragus derbianus), boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Orta Afrika'ya özgü büyük bir antilop türü. Dev boğa antilobu 2 metreyi aşan boyu ve 400 kiloyu aşan ağırlığıyla dünyanın en büyük antilop türüdür. Postu kızıl kahverengi olup sırtındaki beyaz çizgilerle hemen ayırt edilir.
Yeni basımda, ABD'nin Massachusetts eyaletinden 1.80 boyundaki 13 yaşındaki Tommy adındaki öküz, “dünyanın en uzun öküzü” ünvanına kavuşuyor. Tommy, her gün 13 kilo kuru tahıl ve 31 kilo samanla besleniyor.
Meksika'da bir boğa güreşi. İspanya'da yoğun olarak düzenlenen boğa güreşlerinde matador olarak adlandırılan kişi önceden yorulmuş ve kan kaybetmesine yol açacak şekilde yaralanmış boğayı öldürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri