Özellikle baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketimi başta olmak üzere yemekten sonra oluşan reflü belirtileri, mideden boğaza doğru yayılan yanma, mide ekşimesi, mide içeriğinin ağıza acı su olarak gelmesi, yutma güçlüğü, geğirme, hıçkırık, bulantı ve kusmadır.
Çoğu durumda, tanı koymak için herhangi bir teste gerek yoktur. Test gerekiyorsa, yaygın olarak kullanılan üç test yutma testi; bir endoskop aracılığıyla mide ve yemek borusuna doğrudan bir bakılması ve; özofagus pH testidir.
Boğaz reflüsü tanısı alan hastaların büyük çoğunluğunda genellikle sabahları ağızda acı tat olması, boğazda dolgunluk veya yanma hissi gibi şikayetler görülür. Bu belirtilerin yanında bazı hastalarda geçmeyen öksürük ve ses kısıklığı ya da ses tellerinde iltihaplanma da görülebilir.
En sık görülen şikayetler boğazda takılma (bir şey varmış, yutamıyormuş gibi olma) hissi, ses kısıklığı, yutma – yutkunma sırasında ağrı, boğazda yanma, ağıza acı su gelmesi, göğüs ortasında ağrı, yemek yedikten sonra öksürük, sık boğaz temizleme, hazımsızlık hissi olabilir.
Boğaz reflüsü olan kişilerin aşırı baharatlı besinlerden, salçadan, soğanlı ve yağlı yemeklerden uzak durması gerekir. Bunun yanında hazmı kolaylaştıran ve mide asidini azaltan kekik, kimyon, zerdeçal ve zencefil gibi besinlerden yararlanmaları önerilir.
İlgili 24 soru bulundu
Belirtiler arasında boğaz ağrısı ve tahriş olmuş gırtlak (ses kutusu) bulunur. Tedaviler çoğunlukla yaşam tarzı değişikliklerinden ibarettir. Boğaz Reflüsü Kimlerde Görülür? Herkes boğaz reflüsü olabilir ancak bu hastalık yaş ilerledikçe daha sık görülür.
Hatta hava sıcaklıklarındaki artışa bağlı gazlı ve asitli içeceklerin, çiğ sebze ve meyvelerin tüketimi artacağından, midede asit üretimi tetiklenerek reflü atakları artabiliyor. Ve bazı kişilerde boğaz reflüsü denen, mide içeriğinin boğaza, genize ve ses tellerine kaçışı gerçekleşebiliyor.
Boğazda kuruluk ve tahriş, Boğazda yutma güçlüğü hissi, Boğaz reflüsü, mide asidinin yemek borusuna geri akmasıyla ortaya çıkar ve bu, genellikle özofageal sfinkter adı verilen kasın yetersizliği veya zayıflığı sonucu meydana gelir. Bu durum, bazen yemek yedikten veya yattıktan sonra daha belirgin hale gelebilir.
Yemeklerden sonra hazımsızlık, ekşime, yemek borusunda yanma ve ağza gelen mide asidi ile karakterize olan gastroözofagial reflü, bazı kişilerde geçici olarak meydana gelir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Asit mideden geri kaçtığı zaman, yemek borusuna doğru yükseldiğinde buna 'mide reflüsü' (gastroözefageal), daha yukarı kaçarsa 'boğaz reflüsü' (larengofarengeal) adı veriliyor. Mide ve boğaz reflüsü, temelde aynı rahatsızlık çünkü her ikisi de mideden kaynaklanıyor.
İlaç tedavisinde mide asidini salgılanmasını azaltan, mide asidinin yukarı kaçmasını mekanik olarak engelleyen ve mide içeriğinin boşalmasını artıran ilaçlar kullanılır. Tedavi süresi 3-6 ay arasında değişmektedir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Boğaz reflüsü sigara kullanımı, alkol kullanımı gibi alışkanlıklarla beraber bu bölgede oluşabilen kanser türlerine de zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle LFR'nin erken tanı ve tedavisi son derece önem taşımaktadır. Bununla birlikte tedavi edilmediği taktirde boğaz reflüsü hastanın yaşam kalitesini de bozmaktadır.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Bazı durumlarda reflü ses kısıklığı, kronik öksürük veya boğaz ağrısı gibi belirtilere neden olabilir. Bu semptomları yaşarsanız, aile doktorunuz veya gastroenteroloğunuz, daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanına sevk edebilir.
Ses kısıklığı, seste kabalaşma, çatallanma, yorgunluk, tiz sesleri çıkarmada zorluk. Boğazda gıcık hissi ve sık boğaz temizleme. Boğazda aşırı balgam ve geniz akıntısı
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Asitli yiyeceklerden uzak durun, midenizi rahatsız ettiğini bildiğiniz yiyecekleri yemeyiniz. Sarımsak soğan ve aşırı baharat ve acılardan kaçının. Yiyeceklerle birlikte veya yemek sonrası 2 saat boyunca Kahve, çay, yeşil çay, kola, çikolata, ayrantüketmeyin.
Boğaz reflüsü tedavi edilmezse ne olur? Tedavi edilmeyen boğaz reflüsü kronik farenjit, kronik öksürük, ses tellerinde ödem, granülom adı verilen kitle oluşumu ve bunların sonucunda ses kısıklığı; astım, amfizem, bronşit gibi akciğer hastalıklarının ağırlaşmasına neden olur.
Mide asidi, ses telleri ve boğaz ile temas ettiğinde öksürme, ses kısıklığı, boğaz temizleme hissi, boğazda takılma ve yutamama hissi olabilir. Geceleri veya yemekten sonra öksürüyorsanız boğaz reflüsü olabilirsiniz. Toplumda, kronik öksürük vakalarının en az yüzde 25-40'ı reflü hastalığı ile ilişkili olabilir.
Sonuçta asıl sorun mide içeriğinin çok az orandaki reflüsü olmasına rağmen bambaşka şikayetler ile karşılaşırız: Boğazda baskı hissi , yutmada zorluk hissi(globus) Boğazda kuruluk/geçmeyen geniz akıntısı hissi. İyileşmeyen boğaz ağrısı ve yanması hissi.
Yemeğin boğaza takıldığı hissi. Yutma güçlüğü Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı Öksürük.
Uyku ve reflü ile ilgili yapılan çalışmalardan bazıları, sol tarafa yatmanın reflü hastalığına sahip kişiler için en ideal yatış pozisyonu olduğunu söylüyor. Buna göre, sırt üstü başta olmak üzere diğer yatış pozisyonları, mide ekşimesi riskini arttırmaktadır.
Tedavinin ilk ve en önemli aşaması beslenme ve yaşama alışkanlıklarının düzenlenmesidir. Bunlara rağmen düzelme olmayan veya daha ileri bulguların gözlendiği durumlarda mide asidi salgısını azaltıcı, asit kaçağını önleyici ilaçlar ya da mide boşalmasını hızlandıran ilaçlar kullanmak gerekebilir.
Reflü rahatsızlığı çeşitli bitkiler, içecekler ve çaylar hafifletilebilir. Özellikle hazmı kolaylaştırıcı bitkiler tercih edilmelidir. Zencefil çayı, papatya çayı , meyan kökü çayı, hatmi kökü çayı, zerdeçal çayı ve rezene çayı reflüye sahip kişiler tarafından içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri