Boğucu ajanlar vücuda çoğunlukla solunum yolu ile girer. Bu maddeler kanın ödemine ve akciğerlerin sıvı ile dolmasına neden olarak maruz kalınmasından yaklaşık olarak 4 saat sonra ölüme sebebiyet verirler. Gözlemlenen etkiler ajanın türüne göre hızı veya gecikmeli olarak gözlemlenebilir.
BOĞUCU GAZLAR; AKCİĞER İRİTANLARI ( Fosgen, Difosgen, Klor, Kloro pikrin) : Öldürücü etkilidirler. Solunum sistemini ağır şekilde tahrip edip, akciğer hasarına neden olarak gaz transferini bozarlar. Ölüm boğulma sonucu olur.
Yakıcı ajanlar, kimyasal savaş ajanları içinde en yaygın olanlarındandır. Yağlı yapıda olan bu maddeler vücuda solunum ve deri ile temas yoluyla girerler. Genellikle sıvı ve buhar halinde bulunurlar. Gözleri, solunum yollarını ve cildi etkilerler.
Uçucu Ajanlar:
Kullanıldığı andan itibaren 10-30 dakikadan daha fazla kalıcılığı olmayan ajanlardır. Bu ajanlar kullanıldıktan sonra çok çabuk buharlaştığından genellikle maruziyet solunum yolu ile olur ve etkileri kısa zamanda ortaya çıkar. Ancak kolay buharlaştıkları için çevrede uzun süre kalmazlar.
G grubunda tabun,sarin,soman gazları, V grubunda ise Vx gazı bulunur. Bunlar en toksik kimyasal savaş ajanlarıdır.
İlgili 21 soru bulundu
1938'de Alman kimyager Gerhad Schrader tarafından bulunmuştur. Sarin aşırı zehirli bir sinir ajanıdır, vücuttaki sinir sistemlerinin dengesini bozarak felç meydana getirir. Çok küçük bir damlası bile insanı öldürebilir. 1991'de Birleşmiş Milletler tarafından kitle imha silahları kategorisine alınmıştır.
Kimyasal silahlar sözleşmesi ekinde yer alan aralarında sarin, hardal gazı gibi kimyasal maddelerin ihracatına yasak geldi. Bu maddelerin tıbbi amaçlarla ihracatına yönelik güvenlik önlemleri de arttırılıyor.
Kargaşa kontrol ajanları gözler, solunum sistemi ve ciltte yaptığı olumsuz etkiler ile maruz kalan kişinin geçici bir süre için normal fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olan kimyasal maddelerdir. Bu ajanların etkileri çok kısa zamanda ortaya çıkar.
Sinir ajanları, kimyasal ajanlar içerisinde en dikkat çeken ve etkin olan sınıf olmuştur. Sinir sistemini olumsuz etkiledikleri için bu şekilde adlandırılmaktadırlar. Bütün sinir ajanları organofosfatlı bileşikler sınıfına girmektedir.
Sinir gazı, solunum, enjeksiyon ya da deriden nüfuz yoluyla vücuda girip nöronlara (sinir hücrelerine) zarar vererek vücutta, istemsiz kasılma ve ölüme sebep olan kimyasal maddedir. Genellikle kimyasal silah olarak kullanılan bu maddeler başlıca Tabun, Soman ve Sarin'dir.
Ajan kelimesi casus anlamına geldiği için casusluk yapan insanlara ajan denmektedir. Ajan olan kişiler çalıştığı yere değil çalıştığı yerin düşmanı için çalışmaktadır. A takımında çalışan ajan aslında B takımına çalışmaktadır. Ajanlar milletler arasında veya güvenlik örgütlerinde kullanılabilmektedir.
Bakteri, bitki, mantar ya da hayvan gibi canlı varlıkların ürettiği zehirli maddelerdir. Bu maddeler; temas halinde veya vücut dokuları tarafından absorbe edildiğinde hastalık yapma özelliğine sahiptirler. Diğer kimyasal zehirlerden farklı olarak bu maddeler canlılar tarafından üretilmektedir.
ETKEN: Sinir gazları (sinir ajanları) G ve V olmak üzere 2'yeayrılır. G grubunda (GA) tabun,(GB) sarin,(GD) soman gazları, V grubunda ise Vx gazı bulunur. Kişinin sinir sistemini doğrudan etkiler ve hayati fonksiyonları felce uğratırlar.
Tabun veya GA (Etil N,N-dimetilfosforomidosinidat) dünyanın en tehlikeli kimyasal silahlarından biri sayılan çok zehirli bir maddedir. Memelilerde vücuda girişi takiben, canlının merkezî sinir sisteminin fonksiyonunu bloke ettiği için sinir ajanı olarak sınıflandırılmıştır.
Kan zehirleyici ajanlar vücutta bulunan sitokrom oksidaz enzimini bloke ederek kanın oksijeni kullanma ve taşıma kabiliyetini engeller.
Soman, veya NATO kodlandırmasıyla GD (O-Pinakolil Metilfosfonofloridat) dünyada sadece kimyasal silah yapımı amacıyla kullanılan çok zehirli bir bileşiktir. Canlıların sinir sistemlerindeki asetilkolinesteraz enzimini bloke ederek işlev yapamaz hâle getirdiğinden ayrıca bir sinir ajanıdır.
AİHM, Ali Güneş/Türkiyekararında kategorik olarak biber gazı bir kimyasal silah sayılmasa da içerdiği kimyasal bileşiklerden dolayı insan sağlığı üzerindeki kalıcı etkileri ve doğrudan kullanımının yüksek ölüm riski barındırdığı yönünde karar vermiştir.
KBRN (CBRN), Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Daha önce kullanılan NBC, kitle imha silahları (KIS) için kullanılırdı. KBRN; kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer tehlikeli maddelerden kaynaklanan zararlı ve tehlikeli durumların hepsini ifade eder.
Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer saldırıların neden olacağı olumsuzlukların bertaraf edilmesiyle görevli TSK KBRN Okulu kullandığı malzemeler çok az ülkede bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Okulu ve Eğitim Merkeziği Komutanlığı, 1930 yılında kuruldu.
5-KAPASİTE BOZUCU AJANLAR
Psikoz olarak bilinen ciddi mental hastalıklara benzer bozukluklar olusturan maddelerdir. En çok kullanılanları BZ ve LSD 'dir. BZ ( 3-Kinuklidinil Benzilat ) Asetilkolinin rol oynadığı santral ve periferal sinir sisteminde impuls kontrolüne bloke eder.
Sinir gazı maruziyetinde tedavi genel olarak önce ABC ile başlar. Dekontaminasyon sonrası tüm hastalarda genel destek tedavisi uygulanırken Atropin ve Piralidoksim (PAM) ile tedaviler hemen uygulanmalıdır. Hastaları entübe ederken özellikle süksinil kolin kullanımından depolarizan ajan olduğu için kaçınmak gerekir.
Portakal Gazı ("Agent Orange"), Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından özellikle Vietnam Savaşı'nda kullanılmış bir herbisit ve yaprak dökücüdür. Kimyasal adı 2,4,5-trikloro fenoksi asetik asit 'tir.
Etkenin özellikleri: Yağımsı bir sıvıdır. Hafif hardal, soğan ya da sarımsak benzeri kokuya sahiptir.
1.Dünya Savaşı- İlk Büyük Ölçekli Kullanımlar
Kimyasal savaş ajanlarının büyük ölçekteki ilk kullanımı Nisan 1915'de, Alman ordusunun Belçika'nın Ypres kentine 168 ton klor gazı ile saldırması ve 5000 adet müttefik (İngiliz, Fransız ve Kanadalı) askerin ölümüne sebep olmasıyla gerçekleşmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri