- Eğer bollaşan kazaklarınız varsa bir leğenin içerisine sirke ve su karışımı yapınız. Yaptığınız karışıma bollaşmış kazaklarınızı batırınız. Küçülmesine fayda sağlayacaktır. - Genişlemiş kazakların uç kısmına tığ yardımı ile bebe lastiği geçirebilirsiniz.
Isısı yüksek suda yıkanan kazaklar küçülür ve toparlanır. Ancak bu noktada suyun derecesini ayarlamak çok önemlidir. Çok yüksek ısılı suda yıkanan kazak gereğinden fazla küçülür ve daralırsa bu yöntem işe yaramayabilir. Bu nedenle sünen veya bollaşan kazakların 60 derece ısıda yıkanması tavsiye edilmektedir.
KARBONAT VE SİRKE
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
Genelde kazakların yıkama derecesi 30 derece olmalı fakat leke varsa ve gerekiyorsa 40 derecede yıkanmalıdır. Kazakları ister elde ister makinede yıkarken çamaşır suyu içerikli deterjanlardan uzak durulmalıdır.
kazagın yünlüyse eger 40 50 derecede bile biraz çekebilir. yünlü değilse sıcak suda iyice sarkıp uzama ihtimalide var canım.
İlgili 16 soru bulundu
Saç kremi yünlü giysileri düzeltmek için iyi bir çözümdür. Bu malzeme, normal çamaşır yumuşatıcısı görevi görür ama aynı zamanda giysileri orijinal boyutlarına geri getirir. Saç kremini bir kova ılık suya ekleyin ve giysileri içinde 20 dakika ıslatın. Bundan sonra, elinizle orijinal boyutuna gelene kadar esnetin.
Makinede yıkama sırasında hassas çamaşırlar için olan 30 derece programını seçmelisiniz. Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.
Aktif Üye. Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim.
Fakat çok sıcakta yıkamak kıyafetlerin renginin açılmasına ve kıyafetlerde sarkmaya sebep olabilmektedir. Bunlara rağmen hala kıyafetlerinizi küçültmek istiyorsanız 60-90 derece arasında yıkama yapacağınız kıyafetlerde küçülme görülecektir.
Giysinin makinede yıkanabilir olduğundan emin olun, ardından çamaşır makinesinde bulunan en sıcak ayara koyarak daralma işlemine başlayın. Kurutma işlemi sırasında giysiyi düzenli aralıklarla kontrol edin. Öğeniz yeterince küçüldüğünde, kurutucu sıcaklığını düşürün veya öğeyi açık havada kurumaya çıkarın.
Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın. Saç kreminin giysiye iyice geçmesi gerek, içindeki dokunun gevşemesini sağlayacak. Giysiyi durulamadan sudan çıkarın. hafifçe sıkın ve bir havlunun üzerine serin.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Kazağın üzerine hafif nemli bir bez konmalı, ütüyle direkt temas ettirilmemelidir. Ütü 150 dereceden daha yükseğe ayarlanmamalıdır. Ütülerken nemli bez olmalı ve ütü kesinlikle çok bastırılmamalıdır. Ütüleme işlemi bitince, kazak soğuyana kadar masadan kaldırılmamalıdır.
- Eğer bollaşan kazaklarınız varsa bir leğenin içerisine sirke ve su karışımı yapınız. Yaptığınız karışıma bollaşmış kazaklarınızı batırınız. Küçülmesine fayda sağlayacaktır. - Genişlemiş kazakların uç kısmına tığ yardımı ile bebe lastiği geçirebilirsiniz.
Aslında kumaş ıslanınca lifler şiştiğinden boyunun az bir miktar uzaması gerekir ama bükümlerin açılarındaki deformasyonun yarattığı çekme kuvveti daha fazla olduğundan sonuçta kumaş boydan kısalır.
Triko Kumaş Terletir mi? Triko kumaşlar yün ve pamuk karışımından oluşur. Bu kumaşlar ilmek yapısından dolayı hava tutabilir. Hava tutma özelliği olan triko kumaşın ısı tutması da yüksek olacaktır.
Çamaşırın kumaşına bağlı olarak derece tercih etmek gerekir. Mesela yünlü olanların 90 derece yıkanması çekmelerine neden olacaktır. 90 derecede çamaşır çeker mi sorusuna kumaşlara göre yanıt vermek gerekir. 90 derece daha çok çok kirli ve sentetik çamaşırlar için tercih edilir.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir. Çamaşır makinesine deterjan eklemene gerek yok ama küçültme işlemini engellemeyecektir.
Örnek vermek gerekirse her kıyafeti 90 derecelik bir ısıda yıkamanız mümkün değildir. Çünkü kıyafetin kumaşı çok hassas olduğu takdirde 90 derecelik bir su sıcaklığı kıyafete hasar verir. Bazı kumaş türlerinin çekmesine neden olur ya da renkli kıyafetlerin renklerinin solmasına neden olur.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz. Gelelim renk ayırma meselesine...
Yıkanacak çamaşırların yapısına ve yüksek derecede kullanıma uygun bir deterjan ile, 90 derecede yıkanan beyazların grileşmesini önlemek ve zamanla oluşan sararmaları gidermek mümkün. Kıyafetlerin yaka ve manşet bölümlerinde oluşan renk değişimleri de 90 derecede yıkanarak gerekli beyazlığa ulaşabiliyor.
YÜN YIKAMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Çıkarmak daha doğru bir tercih olacaktır. Yıkama işleminde ilk dikkat etmeniz gereken yünün yüksek sıcaklıkta topak hale geleceğidir. İsterseniz elde yıkayın isterseniz makine da bu topaklanma kaçınılmaz olacaktır. O nedenle ılık suda yıkamaya özen göstermelisiniz.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Evet, 9 kiloluk çamaşır makinesi çift kişilik yorganları yıkayabilir. Ancak, yorganların dolgusu önemlidir. Tüy dolgulu yorganlar, çamaşır makinesinde yıkandığında çözülebilir veya sıkışabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri