KPSS A grubu konuları arasında; “Genel Kültür ve Genel Yetenek testi”, “Muhasebe testi”, “İşletme testi”, “İstatistik testi”, “Kamu yönetimi”, “Maliye”, “Uluslararası İlişkiler” testlerinin yaşında “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri” testine de girmelidirler.
KPSS'de hangi oturumlara katılmanız gerektiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz: KPSS A grubu ile uzmanlık kadrolarına atanmak isteyen adayların genel kültür ve genel yetenek oturumuna ve ALAN BİLGİSİ oturumuna girmeleri gerekiyor.
Toplamda 40 sorudan sorumludur ve 40 soru için 50 dakikaları bulunmaktadır. KPSS Alan Sınavı Kamu Yönetimi Alanı için detaylı konu başlıkları aşağıdaki gibidir.
*KPSS-A GRUBU KADROLAR
Ancak şunu belirtmek gerekir ki; KPSS-A kadroları temel olarak İİBF, Hukuk, SBF, İktisat ve İşletme Fakültesi mezunlarına yöneliktir. Sadece çok az sayıda kurum, bu fakülteler dışındaki fakülte mezunlarının da başvurularını kabul etmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
A GRUBU MESLEKLERİ NELERDİR? A grubu meslekleri; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.
Kamu kurum ve kuruluşlarının A Grubu kadrolarına başvurmak isteyen adayların sınavın Genel Yetenek Genel Kültür ile kendilerine uygun Alan Bilgisi oturumlarına katılmaları gerekmektedir.
Diğerleri ise elenir. Bu yöntemde KPSS bir eleme sınavı niteliği taşır. Örneğin; Aday Meslek Memurluğu Giriş Sınavı için, KPSS-36, KPSS-21 ve KPSS-108 puan türlerinin birinden en az 80 puan almış olmak şartı konulmuştur. Ancak 80 ve üzeri puan alanlar bu kadroya başvurabilir.
KPSS lisans sınavına giren adaylar KPSS puan hesaplamalarını merak ediyor. KPSS lisans sınavında 55 net 70 puan getirirken, 62 net 75 puan getirmekte. KPSS lisans 72 net 80 puan ederken, 84 net ise 85 puan getirecektir. Yine KPSS lisans sınavında 91 net çeken adayın alacağı puan 90 olacaktır.
Tersine temeli sağlam olmayan birisine 12 ay bile az gelmekte bazen. Yapılacak en önemli şey; deneme sınavı çözün ve net sayınıza göre bir çalışma programı oluşturun. Buna rağmen, son 2-3 ayda yeterli ve doğru bir çalışmayla, doğru kaynaklarla sınavı kazanabilirsiniz.
Kpss a grubu ülkemizin en önemli ve en zor sınavlarından biridir. Kpss a grubu sabır, emek ister. İlk başta kendinizi bu sürece psikolojik olarak hazırlamalısınız. Kpss a grubu öğrencilerini yıpratan derslerin, konuların zorluğu değil uzayan süreçtir.
Dolayısıyla Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri testlerini çözmelisiniz. A grubu Kadrolara başvuracaksanız ( İİBF, Siyasal, Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslar Arası ilişkiler vb. mezunları) Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerine ek olarak salı günkü testlerden sizinle ilgili olanları çözeceksiniz.
A Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır.
Lisans KPSS her yıl yapılırken, ön lisans ve ortaöğretim KPSS ise çift yıllarda olmak üzere 2 yılda bir (2020,2022,2024..) yapılmaktadır. Ayrıca bu sınavlara istediğin kadar başvuru yapabilirsin ve sınava başvurman için mezuniyet olma şartı da aranmaz.
KPSS LİSANS A GRUBU PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ? Kpss lisans a grubu puanları 2 yıl geçerli. 2022 yılında girilen sınavın puanı açıklandıktan sonra 2024 yılı kpss lisans a grubu puanları açıklanana kadar geçerli.
Sınav ortaöğretim/ön lisans için 2 yılda bir yapılmaktadır. Ön lisans ve Ortaöğretim (Lise) KPSS sınavları sadece çift yıllarda yapılır örneğin:2018,2020,2022,2024 gibi yıllar da yapılır.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
KPSS-A grubunda taban puan, her kurumun açacağı sınava göre değişmektedir. Başvurabilir mi? KPSS'ye lisans düzeyinde girenler A grubu kadroların giriş sınavlarına başvurunun yanı sıra, B grubu kadrolara ve Eğitim Bilimleri Sınavına da katıldıkları takdirde öğretmenlik yerleştirmelerine de başvurabilirler.
KPSS-A kadrolarına kimler başvurabilir: Bu soru, 10 yıl önce sorulmuş olsaydı, "bu sınavlara büyük bir çoğunlukla İİBF, SBF, İşletme, Hukuk fakültesi mezunları alınmaktadır" diye cevap verebilirdik. Ancak son 5 yıldır bu kadrolara artık her lisans mezuniyetinden neredeyse alınmaktadır.
KPSS 2021 sınavınıza 3 Ay kala Genel Yetenek Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri derslerinizin tamamını bitirmek istiyorsanız bu çalışma programını kullanabilirsiniz.
KPSS A Grubu sınavı için, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne denk okul mezunları yanında; Hukuk Fakültesi'nden, Mühendislik Fakültesi'nden, Matematik Bölümü'nden, İstatistik Bölümü'nden, Aktüerya mezun adayları katılabilir.
657 sayılı devlet memurları kanunu 40. Maddesi gereğince alım ilanlarında yaş alt ve üst sınırlaması getirilmeyen her kadroda yaş şartı olmayan memur çalıştırılabilir. Alınacak olan kadro için yaş sınırı getirilmemiş ise 40 yaş üzerinde olsa dahi alım ilanlarında yaş sınırı belirtilmemiş ise kadroya alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri