Anadolu'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada Köroğlu efsanesi yüzyıllardır korunarak günümüze kadar ulaşmıştır. Ancak efsaneden anlaşıldığı üzere Bolu Beyi'nin haksızlıklarına karşı direnen Köroğlu'nun Bolu Dağlarında yaşadığı bilinmektedir.
Bolu Beyinden babasının intikamını almak üzere dağlara çıkan, yiğitlik ve iyilikseverliği destanlaşan isyancı Köroğlu ile şair Köroğlu halk zihninde kaynaşmış durumdadır. Aslında çok daha eski bir efsanedir. Şiirlerinde coşkun bir seslenişle yiğitlik, dostluk, aşk, doğa sevgisi çok sade bir dille anlatılır.
Köroğlu'nun hem evlâtlığı hem en yakın arkadaşı hem de sakisi olan Ayvaz, olayların gelişmesinde oldukça etkin bir role sahiptir. Ayvaz ile ilgili kollarda başlıca yedi epizot bulunmaktadır: Ayvaz'ın Köroğlu tarafından kaçırılarak Çamlıbel'e getirilişi. Ayvaz'ın küserek tekrar yurduna dönmesi.
Köroğlu babasını gözlerinin açılması için köpüklerinin sihirli olduğuna inanılan Aras Irmağı'na götürür. Burada köpüklü suyu babası yerine kendi içer. Bu sihirli köpükler sayesinde sonsuz hayat, şairlik ve yiğitlik özelliklerine sahip olur ve babasının intikamını almak için dağlara çıkar.
la savaşmıştı. Bu savaşa Kafkasyalıların tarafına, Ermeniler, Azeriler, Gürcüler; Güney Azerbaycan ve Türkmen topraklarında yaşayan kavimler de katılmıştı. Bu savaşta adı efsaneleşen, yabancı istilacılara karşı mücadele eden "Köroğlu" isminde bir kahraman vardı"2 diye cevaplanmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Oyunculuk ve yönetmenlik çalışmalarının yanı sıra TOBAV (Devlet Tiyatro Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı) Genel Başkanlığı'nı yürüten Tamer Levent, 1984 yılında kurduğu Sanat Kurumu Deneme Sahnesinde drama çalışmaları başlatmıştır.
~ BENDEN SELÂM OLSUN BOLU BEYİNE ~ KÖROĞLU.
Hikayesi, bütün Türkiye'de ve Türk Cumhuriyetlerinde dillerde gezen, kendisi gönüllerde taht kurmuş olan, Türklüğün Alp tipini simgeleyen Köroğlu'nun henüz hiçbir yerde mezarı tespit edilememiştir.
Köroğlu, Zonguldak ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.
“Köroğlu” ismi/mahlası, Türk edebiyat tarihi içerisinde özel bir yere sahiptir. Bu isim hem Türk boylarının yayıldığı coğrafi alan içerisinde bilinen bir destan kahramanın adı hem de 16-17. yüzyıllarda yaşadığı tahmin edilen Anadolu sahası bir âşığın mahlasıdır.
Bu sırada Kiziroğlu Mustafa Bey'in atı Ala Paça ile Köroğlu'nun atı Kırat da güreşmekteydi. Kiziroğlu Mustafa Bey geri baktı. Atı Ala Paça'nın Köroğlu'nun Kırat'ını yendiğini gördü. O da Köroğlu'nu yendi.
Ayvaz aynı zamanda Osmanlı döneminde büyük konaklarda mutfak ve yemek hizmetlerinde çalıştırılan (daha çok Ermeni) uşaklara verilen isim olup, başlarına renkli sarık sarmakta ve önlerine futa adı verilen ipekli peştamal bağlamaktaydılar.
Köroğlu'nun atı Kırat'ın ölmezliğine inanılır.
İlimizin Tarihçesi. Bolu'nun ilk sakinleri Hititlerdir. M.Ö. 1211 senelerinde bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Frigyalıların eline geçti.
''Köroğlu değilem, ona tımsalam Hem Rustem-i Zal'am, hemi salsalam." Halk kahramanları Köroğlu ve Kiziroğlu Mustafa Bey'in kimlikleri tahrifata uğramıştır. Bu iki halk kahramanı da Kürt'tür. Evliya Çelebi ve Tebrizli Tarihçi Arakel bahsetmektedir. İkisi de Celali'dir.
Bolu Beyi'ne şeklindedir hocam büyük ihtimal.
Köroğlu Dağları, Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'nin iç kısmında yer alan sıradağlardır. İç Anadolu bölgesini Karadeniz Bölgesine bağlar. Doğuda Osmancık dolaylarında Kızılırmak dirseğinden, batıda Bilecik dolaylarında Sakarya vadisine kadar uzanır.
Merhum İzzet Baysal'ın Gölköy kampüsündeki mezarı başında yapılan anma törenine; Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Bolu 2'nci Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Metin Eştürk, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof.
Bolu ili denilince hemen akla 16 YY da yaşayan Bolu Beyi ve Köroğlu gelir. Bolu Beyi zalim,Köroğlu ise zalimlere karşı garibanları koruyan bir halk adamıdır.Tarih Bolu Beyi ve Köroğlu öyküleriyle destanlarıyla doludur.
Köroğlu Destanı, kahramanı Ruşen Ali'nin ve babası Koca (Seyis) Yusuf'un Bolu Beyi ile olan mücadelelerini ele alır. Kahramanı 16 yüzyılda yaşamış halk ozanı Köroğlu'dur (Ruşen Ali). Bu destan Yaşar Kemal'in Üç Anadolu Efsanesi yapıtında yazına kazandırılmıştır.
Benden Selam Söyleyin - Biraz Da Sen Ağla (1998) - Ahmet Kaya | Karnaval.com.
Şiirin türünün koçaklama olduğunu yani kahramanlık ve savaş ile ilgili olduğunu söylemiştik. Köroğlu'nun “Benden selam olsun Bolu beyine” diyerek meydan okuduğu bu şiirde Walter Ong'un bahsettiği mücadeleci eda da rahatça görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri