Bu atasözünü anlamı şu şekildedir: Asla emin olmadan önemli şeyler söyleyip utanılacak duruma düşme veya başaramayacağın, sonuçlandıramayacağın bir konuda kesin söz söyleme anlamına gelir.
Büyük lokma ye büyük söyleme.
Küçük Ağa-Büyük lokma ye, büyük söz söyleme! - YouTube.
Söz Müzik Teoman, Teoman'ın şarkılarından oluşan bir derleme/best of albüm.
Mustafa Ceceli & Yaşar İpek - Canım - YouTube.
İlgili 37 soru bulundu
Arkadaşını Söyle, Kim Olduğunu Söyleyeyim Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi kendisine uygun kimselerle arkadaşlık kuracağı için arkadaşını tanıdığımızda o kişinin de kimliğini öğrenmiş oluruz.
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir. Buna göre büyük kazançlar elde edilmesi için de ufak tefek sıkıntılara girilebileceği açıklanır. BU atasözü pek çok alanda rahat bir şekilde kullanılabilir.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Keskin Sirke Küpüne (Kabına) Zarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: öfkeli, sert kimsenin zararı kendisinedir.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
[1] Bir konu üzerine gereğinden fazla yoğunlasılırsa o şey zarar görebilir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Mum dibine ışık vermez atasözünün manası aşağıda açıklanmıştır. Konumu veya yapısı gereği ışık saçabilen bir mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü bireyler de uzaktaki bireyleri fazlaca kollayarak yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına fayda sağlayamazlar.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Armut dibine düşer deyimi hakkında merak edilenler. Çocukların ya da farklı yaş gruplarındaki insanların, genetik olarak kendi ailelerine benzemesi üzerine kullanılan bir deyimdir.
[1] Kişi kiminle arkadaşlık ederse ondan etkilenir, huy kapar.
Her ağaçtan kaşık olmaz - Vikisözlük.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ NE DEMEK? Mızrak Çuvala Sığmaz ata sözü kısaca "herkesin gözü önündeki gerçekler örtbas edilemez." anlamına gelmektedir. Ayrıca, "Güneş gibi ortada olan ve insanların dikkatinden kaçmayan bir şeyi saklamanın mantıklı bir açıklaması olamaz.
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
[1] Bir işi yoluyla, yöntemiyle yapan güçlük çekmez.
[1] Değerli kişinin, bulunduğu yüksek yerden uzaklaştırılmasıyla değeri azalmaz.
Hatasız Kul Olmaz, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de sık kullanılan atasözlerinden biridir. Dilimize yerleşmiş olan bu söz, Türk- İslam kültüründeki hoşgörü anlayışının bir yansımasıdır.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Aklın yolu birdir atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri