Ancak ilk dinamiti üç yıl sonra, 16 Nisan 1993'te patlatabildi. Firmanın gecikme gerekçesi ödenek yetersizliğiydi. Çalışmalar kaplumbağa hızıyla ilerledi. Bu arada tünelin başına gelmeyen kalmadı: 17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleri ve iki sel felaketi yaşadı.
Toplam 25,5 kilometre uzunluğundaki Bolu Dağı geçişinde, 4,6 kilometre uzunluğunda 4 adet viyadük, yaklaşık 1296 metre uzunluğunda 9 adet köprü, yaklaşık 2 bin 900 metre uzunluğunda Bolu Tüneli yer alır. İnşaat aşamasında 2 kez sel, 2 kez de depreme maruz kalması nedeniyle projede bazı gecikmeler meydana gelmiştir.
Bolu Dağı Geçişi Projesi için 1990 yılında ihaleye çıkılıp, ihaleyi İtalyan Astaldi firması yüklenmiştir. Bolu Dağı Geçişi Projesi içinde yer alan Bolu Dağı Tünelinde ilk kazı işlemi ise 16 Nisan 1993 tarihinde başlamıştır.
Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Tüneli'nde meydana gelen zincirleme kaza sonrası İstanbul istikameti trafiğe kapandı. Zincirleme kazada otomobil sürücüsü hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı.
Söz konusu kesim (Bolu Tüneli dahil), tünel portallarının çelik konstrüksiyon olarak Kaynaşlı yönünde uzatılması ve 3 viyadükte 5 derz değişimi yapılması amacıyla, saat 11.00 itibarıyla 9 Kasım saat 17.00`ye kadar trafiğe kapatıldı.
İlgili 37 soru bulundu
Depreme karşı güçlendirildi
Aynı zamanda orta refüjdeki beton bariyerler 3 kilometre boyunca yenilenerek, 9 Kasım 2023 tarihinde trafiğe açılacağı açıkladığımız yolu, tüm çalışmaları tamamlayarak 7 Kasım Salı günü hizmete açmayı planlıyoruz" dedi.
Bolu Dağı Tüneli İstanbul istikameti trafiğe açıldı
Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Geçişi, bakım onarım çalışmaları nedeniyle Ankara-İstanbul istikametinde 21 Kasım 2023 Salı günü 08.00-22.00 saatleri arasında ulaşıma kapatılacak. Ulaşım, Abant Kavşağı ile Kaynaşlı Kavşağı arasında D-100 Devlet Yolu üzerinden sağlanacak.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metreyle Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşıyor.
1990 yılında ihale edilen ancak 2007 yılında hizmete giren Bolu Dağı Tüneli, başta İstanbul olmak üzere batı illerinde yaşayan milyonlarca kişinin Anadolu ile arasındaki süreyi en az yarım saat kısaltıyor.
14,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın 3'üncü ve Avrupa'nın en uzun çift tüp karayolu tüneli olacak yeni Zigana Tüneli'nin, Trabzon ve Gümüşhane'nin ev sahipliği yapacağı dünya çapında bir karayolu projesi olduğunu belirten Karaismailoğlu, tünelin kazı destekleme çalışmalarını tamamlayarak, 13 Ocak'ta ışık görme ...
Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti 2023
Tek yön olarak hesaplanan geçiş ücretleri 1. sınıf araçlar için 53 TL, 2. sınıf araçlar için ise 79,5 TL olarak değişiyor. Gece tarifesi için ise bu ücretler 1. sınıf araçlarda 26,50 TL, 2. sınıf araçlarda ise 39,75 TL oluyor.
ENKA ve Bechtel tarafından yapımı üstlenilen Ankara Çevre yolu'nun inşaatı 31 Temmuz 1987'de düzenlenen törenle başladı. İlk etabı 5 Şubat 1993'te hizmete giren otoyol, 1 Mayıs 1999'da doğu kesiminin de açılmasıyla tamamlandı.
Bu süreçte yoğun trafik yaşanırken, çalışmalar 42 gün sonra tamamlandı. Çalışmalar sonunda Bolu Dağı Tüneli, 90 metre uzatıldı. Tünel, 7 Kasım 2023 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katıldığı tören ile açıldı. Böylece D-100 kara yolunda oluşan trafik sona erdi.
Kazı işlemi ve beton kaplama çalışmalarının Ocak 2022 tarihinde tamamlandığı Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli'nin inşaatı her şeyi ile tamamlandı.
57 kilometre uzunluğu, 2300 metre derinliğiyle dünyanın “en uzun ve en derin” demiryolu tüneli olarak adlandırılan İsviçre Alpleri'ndeki Gotthard Base Tüneli, çapraz geçişler, erişim tünelleri ve şaftlarla birlikte toplam 152 kilometreye ulaşıyor.
Gümüşhane-Trabzon arası 30 dakikaya düşecek. Projenin tamamı 43 kilometre uzunluğunda, bunun da 23 kilometresi tünel. Bunun dışında 6 tane daha tünelimiz var.
Bolu dağı tüneli sayesinde başta İstanbul olmak üzere birçok Anadolu şehrinin birbirine daha yakın olması sağlanmıştır. Bolu dağı tüneli toplam 3,2 kilometre uzunluğundadır ve bu kilometre toplam 5 dakikada geçilmektedir.
Bolu Tüneli, Marmara Bölgesi'ndeki Gümüşova-Gerede Otoyolu'nun 30. kilometresindeki Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinden başlayarak Doğu yönünde Asarsuyu Vadisi boyunca ilerleyip Bolu Dağı'nı bir tünelde geçiyor ve Yumrukaya mevkisinde sona eriyor.
İşte son dakika gelişmeleri... BOLU DAĞI TÜNELİ AÇIK MI, KAPALI MI? Öncelikle şunu belirtelim ki Bolu Dağı Tüneli'nde şu anda herhangi bir sebeple trafiğe kapanma durumu söz konusu değildir.
Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Geçişi, bakım onarım çalışmaları nedeniyle Ankara-İstanbul istikametinde 21 Kasım 2023 Salı günü 08.00-22.00 saatleri arasında ulaşıma kapatılacak.
Bolu Dağı Tüneli yeniden faaliyete geçti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 90 metre uzatılan Bolu Dağı Tüneli'nin açılışını yaparak, "23 kilometrelik kesimde çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik.
Yaklaşık 14 saat süren çalışmalarda, tünel çıkışında heyelan bölgesinde temizlik ve Ekrem Özdemir Viyadüğü'nün derz onarımı yapıldı. Çalışmaların bitmesinin ardından saat 22.00 itibarıyla İstanbul istikametine trafik tekrar açıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri