Frigyalıları yenen Lidyalılar Bolu'ya sahip oldular. Persler M.Ö. 6. asırda (546 senesinde) Lidyalıları yenince kısa bir müddet bölgeye hakim oldular. 200 sene Misya ve Patlagonya isimleri altında genel valilerle idare ettiler.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre “BOLU” olarak isimlendirilmiştir.
Anadolu'nun ve bölgenin ilk hâkimi Hititler olmuş daha sonra bu coğrafyada medeniyet kurmuş Bitinyalılar bölgeye hakim olmuşlardır. Ardından bölgeye Frigyalılar, Persler, İskender İmparatorluğu, Roma, Bizans, Selçuklu Türkleri, Osmanlı Devleti, nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu coğrafyaya damgasını vurmuştur.
İlimizin Tarihçesi. Bolu'nun ilk sakinleri Hititlerdir. M.Ö. 1211 senelerinde bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Frigyalıların eline geçti.
İlgili 26 soru bulundu
Bolu İli Oğuz boy ve oymak adlarının yaygın olarak kullanıldığı iller arasında yer almaktadır.
Cennet göl olarak bilinen aynı zamanda bir çok yayında Abant Gölü ile karıştırılan, Bolu merkeze sadece 13 km. uzaklıkta şirin bir doğa harikası.
Bolu yöresinin tümüyle fethedilmesi ise Orhan Gazi döneminin ilk yıllarına (1324 - 1326) rastlar. Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre “BOLU” olarak isimlendirilmiştir.
Bolu'nun Gerede ilçesi, doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.
Ordu'nun Perşembe ilçesi, Karadeniz'in huzurlu atmosferini sunuyor. İzmir'in Foça ve Çeşme ilçeleri, Ege'nin serin sularını ve sıcak atmosferini yaşatıyor.
Meğer İsviçre gibi birçok şehre sahipmişiz. Türkiye içinde İsviçreler oluşmuş. En zengin beş şehir 2011 Mayıs ayı itibarıyla belirlendi." dedi. Türkiye'nin kişi başı gelir şampiyonu Bolu, tavukçuluk şirketleri sayesinde hatırı sayılır ve zenginliğin tabana da yayıldığı bir gelire kavuştu.
1 Kasım'da yapılan seçimde 3 milletvekili çıkarabilen Bolu ilinin 2 milletvekili Adalet ve Kalkınma Partisine,1 milletvekili ise Cumhuriyet Halk Partisine aitti. Bu seçime katılım %89,19 oranlarında gerçekleşmişti.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 12 belediye, bu belediyelerde 93 mahalle ve ayrıca 487 köy vardır.
Bolu, Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan bir ildir. Ortalama rakımın 1000 metredir.
Bolu'nun 2023'e yönelik nüfus tahminleri 324.389 olarak açıklandı.
TARİHİ ESERLER
Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı, Akşemseddin Türbesi, Ömer Sekkin Türbesi, Zafer Kulesi, Soğukçam Köyünde bulunan Frig Harabeleri ve Kilciler Köyündeki Bizans Kalıntıları İlçenin önemli tarihi eserleridir.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Kınık boyu Oğuz Türklerinin 24 boyundan biridir. Kınık boyu Selçukluların kurulmasında ve aynı zamanda Anadolu'nun fethinde büyük bir role sahiptir. 13.yy'da kalabalık bir şekilde Suriye'de bulunan Türkmen gruplarının arasında Kınık boyları da yer almaktaydı.
NÜFUS YAPISI :
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilin genel nüfusu 316.126 olup kentsel nüfus 233.379, kırsal nüfus 82.747'dir. İlimizde şehirde yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranı % 73,8 iken, kırsalda yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranı % 26,2'dir. Bolu Şehir Merkezi Nüfusu 180.197'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri