İlin tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanır. Nevşehir 'Güzel Atlar Ülkesi' anlamına gelen (Farsça Katpatuka) Kapadokya Bölgesinin merkezinde yer alır.
Ahmet'in sır katibi, Muşkaralı İbrahim, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa olarak sadrazamlığa getirildiğinde doğduğu kent olan Muşkara'da büyük bayındırlık hareketine girişti. İmaretler, camiler, medreseler, hamam ve çeşmeler yaptırdı. Muşkara adını değiştirerek, kente Yenişehir anlamına gelen Nevşehir adını verdi.
Nevşehir ve yöresi bir çok türkmen aşiretlerinin yerleşerek yurt edindikleri Anadolu'nun kadim kentlerinden biridir. Nevşehir'de yerleşik hayata geçerek yurt edinen bu Türkmenlerin en önemlisi şüphesiz Oğuzların Beydilli boyuna mensup Boynuinceli aşiretleridir.
Lale devrinin sadrazamı {171.. -1730) Nevşehirli Damat İbrahim Paşa "Muşkara köyünü genişleterek imar etti. Yeni kurulan şehre "Yeni şehir" manasına gelen Nevşehir" İsmi verildi ve bir kaza olarak Niğde sancağına bağlandı.
Nevşehir Kapadokya Bölgesinin ortasında, Aksaray-Kayseri Karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde Karayoluyla birleşen kavşakta yer alır. 1954 yılında Niğde'den ayrılarak il olmasıyla gelişmeye başlamıştır.
İlgili 17 soru bulundu
1071 Malazgirt Zaferinden sonra bölgede Türk köyleri kurulmaya başlayınca şehre 'Muşkara' ismi verilmiştir. İlin adı 1725 tarihinde Nevşehir olarak değiştirilmiştir. Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa zamanında büyük bayındırlık hareketine girişilmiş; imaretler, camiler, medreseler ve çeşmeler yapılmıştır.
TÜİK Nevşehir Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 Aralık sonu itibarıyla ilçe nüfusları açıklanırken Nevşehir'in merkez ilçeden sonra en büyük ilçesi 35 bin 352 nüfusu ile Ürgüp olurken en küçük ilçesi ise 11 bin 487 nüfusuyla Hacıbektaş ilçesi oldu.
Bölge Asurlar döneminde “Katpatuka” klasik çağlarda “Kapadokya” diye anılmıştır. Ürgüp, tüf tabakası ile örtülü bulunması ve çok yumuşak olması, korunmaya büyük yardımcı olması nedeniyle Etiler ve Mısırlılar arasında paylaşılamayan bir alan olmuş, stratejik öneminden dolayı sık sık savaşlar çıkmasına sebep olmuştur.
Nar ismine ise kayıtlarda ilk defa Selçuklu Devleti'nin Danişmentliler'i 1157 yılında yenmesi ile Kapadokya'yı tamamen fethettiği dönemde rastlanmaktadır. [1] Selçuklular Kapadokya'ya 1067 yılında gelmiş ve bölgede hakimiyeti ele almaları yaklaşık 100 yıl sürmüştür.
Nevşehir, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir. Nevşehir, Muşkara adlı bir köy iken, şehir halini almaya başlamasından sonra, 18. yüzyılda Osmanlı Türkçesi'nde "yeni kent" anlamına gelen bugünkü adını almıştır.
1397'de Yıldırım Bayezit'in Karamanoğulları Beyliğini topraklarına katmasıyla, Nevşehir, Osmanlı Beyliği egemenliğine girse de 1402'deki Ankara Savaşı'nın ardından Karamanoğulları Beyliği yeniden ortaya çıkmıştır.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde özellikle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde yapılan binalara büyük katkılar sağlayan TOKSÖZ Ailesi 300 – 500 milyon dolarlık varlıkla Türkiye'nin en zengin 98. ci ailesi olarak açıklandı.
nevşehirin en güzel ilçesi: Avanos Ören Yeri, Avanos, Türkiye - Tripadvisor.
Nevşehir, Muşkara adlı bir köy iken, adını Farsça "yeni" anlamına gelen nev'den alarak üretilmiştir.
Kapadokya'nın "güzel at yetiştirilen ülke- güzel atlar ülkesi" anlamına gelen adı da Asurlular'ın mirasıdır. Asurlular'ın Katpatuta adını verdiği bölge Persler döneminde Kapadokya adını almıştır.
En öndekinin çoban, ortadakinin çocuk, en arkadakinin ise prenses olduğuna inanılır. Bu hikayede aileyi simgelediği düşünülen Üç Güzel'in bu peribacalarının yanındaki yokuşu 7 kez inip çıkarak çocuğu olmayan ailelerin buraya gelip çocuk sahibi olacağına inanılır.
Bu yontulmalar sayesinde de günümüzde büyük hayranlık ve şaşkınlık duyduğumuz adına da Peri Bacaları dediğimiz doğal yapıtlar oluşmuş. Hititler, Bizanslar, Persler, Selçuklular, Osmanlılar ve daha bir sürü uygarlık söz konusu Peri Bacalarını görmüş.
"Peribacası" diye isimlendirelen oluşumlar, vadi yamaçlarından akan sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan taşları aşındırmasıyla ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol açması, sert kayaların çatlayarak ve kopmasına sebep olmuştur.
Avanos, Selçuklular döneminde Avanos ismine kaynaklık eden "Evenuz" kelimesinin ayrıştırılmasında "Evani", "kap, mutfakta kullanılan kaplar, kacaklar, mutfak eşyaları", "Evenüz" de çanak, çömlek yapan bir yer olduğuna göre "Evani-öz , Even-öz"yani kap yapan, çanak çömlek yapan kasaba anlamına gelmektedir.
Farsça KATPA TUKA kelimelerinden gelen ingilizce literatürde CAPPADOCIA ve Türkçe olarak ta KAPADOKYA olarak günümüze kadar değişiklik göstermiş kelimenin manası GÜZEL ATLAR ÜLKESİ demektir.
“Kapadokya ne demek?” sorusuna verilecek diğer cevap biraz daha tarih barındırıyor. Paleolitik dönemden bu yana pek çok uygarlığı ağırlamış olan bölgenin adı, aslında bir zamanlar burada var olmuş Kapadokya Krallığı Katpatuka'dan geliyor. Katpatuka, Pers dilinde Güzel Atlar Ülkesi anlamını taşıyor.
Türkiye'nin nüfusu en büyük şehri olan İstanbul (14 milyon) 5 bin 343 kilometrekare alana sahip iken 280 bin nüfuslu Nevşehir'in yüz ölçümü 5 bin 467 kilometrekare.
📌2023 Yılı İlimiz Nüfusu 📍Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK ) verilerine göre 2023 yılı ilimiz genel nüfusu ⤵️ 📍157 bin 099 toplam kadın ve 152 bin 912 toplam erkek nüfusumuz ile İlimiz toplam nüfusumuz 310 bin 011 kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri