Bir bilgisayar kavramı olarak boot, işletim sistemine erişebilmek için bilgisayara güç verme işlemidir. Bu işlem İngilizcede boot kelimesi ile ifade edildiği gibi, boot up, start up ve booting kelimeleriyle de ifade edilmektedir.
Windows 10 boot menü seçenekleri, karşı karşıya kalınan bazı sorunları gidermek için kullanılır. Bu menü üzerinden sistemi geri yükleyebilir, önceki sürüme geri dönebilir ve daha pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Bilgisayarın yazılımlarını ve donanımlarını hazır hale getirir. Bu işleme booting denir. BIOS (Basic Input/Output System; Temel Giriş/Çıkış Sistemi), bilgisayarın ilk açılma işlevini yerine getiren yazılımdır.
Windows kurulum USB'si oluşturma
Önyüklemeli USB'ler sadece işletim sistemi kurulumunda değil, üzerinde bulunan portable işletim sistemi sayesinde, arızalı bilgisayarın açılması ve bilgilerin kurtarılmasından tutun da, üzerine işletim sistemi kurulup, işletim sistemini cebinizde taşımaya kadar yararlar sağlayabiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Bilgisayarı yeniden başlatın ve açılış sırasında Önyükleme Menüsüne erişmek için F12 ( Fn+F12 ) tuşuna basın.
BIOS Güncelleştirmesi Bilgileri
Dell bilgisayar, Tek Seferlik Önyükleme menüsünü kullanarak BIOS'u güncelleştirme yöntemini destekler. NOT: Bu işlevi yalnızca F12 Tek Seferlik Önyükleme menüsünde BIOS Flash Update seçeneğine sahip Dell bilgisayarlar kullanabilir.
UEFI BIOS'dan daha gelişmiştir. Aynı zamanda bilgisayarların daha hızlı çalışmasını sağlar iken donanımların birbirleri ile daha uyumlu olmasını da sağlamaktadır. UEFI üst düzeyde güvenlik sağlamaktadır. Ayrıca cihaza takılabilen tüm belleklere de erişim sağlama olanağı sunmaktadır.
BIOS Nasıl Açılır? BIOS ekranına ulaşmak isteyenler için bilgisayarın açılış ekranında BIOS tuşunun kullanılması gerekmektedir. Bilgisayar açıldıktan sonra genellikle sol alt köşede BIOS Setup için hangi tuşun kullanılması gerektiği belirtilmektedir. BU tuş genellikle F2, DEL ve F10 olmaktadır.
boot options {çoğul}
önyükleme seçenekleri {çoğ.}
Fast boot, Android SDK platform araçları paketinin bir parçası olan bir protokol veya tanı aracı. Bu protokol, Google tarafından, USB veya ethernet üzerinden önyükleyicilerle iletişim kurmak için bir mekanizma olarak tanımlanıyor. Fastboot, doğrudan Android cihazlardaki flash dosyalarını yenilemenize yardımcı olur.
Başlat'a tıklayın, Programlar'ın üzerine gelin, Donatılar'ın üzerine gelin ve ardından Not Defteri'ne tıklayın. Dosya menüsünde, Aç'a tıklayın. Konum kutusunda sistem bölümüne tıklayın, Dosya türü kutusunda Tüm Dosyalar'a tıklayın, Boot.ini dosyasını bulun ve tıklayın ve ardından Aç'a tıklayın.
Bios veya UEFI ayarlarına eriştiğinizde, Secure Boot seçeneğini bulmanız gerekmektedir. Bu seçenek genellikle "Boot" veya "Security" menüsünde yer alır. Secure Boot seçeneğini bulduğunuzda, bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.
BOOT SORUNU NEDİR? Boot sorununun birden fazla nedeni olabilmektedir. Bu hata ile karşılaşmanız durumunda eğer bilgisayarınız açılmıyorsa o zaman ilk önce hard diskin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu hatanın oluşmasının en önemli nedeni bilgisayarın hard diski görememesinden kaynaklanmaktadır.
Ana Görevleri: Donanım Kontrolü ve Başlatma İşlemi
BIOS, bilgisayarın donanım bileşenlerini tanır ve kontrol eder. Başlatma aşamasında, BIOS, ekran kartı ayarları yapabilir; işlemci, bellek, sabit ve optik sürücüler gibi bileşenleri algılayarak bunları uygun bir şekilde yapılandırır.
Bilgisayar henüz açılmamışken klavyede F2 tuşunu basılı tutun ve aynı anda [Güç düğmesine] basın (BIOS yapılandırma ekranını görene dek F2 tuşunu bırakmayın).
Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelen UEFI, işletim sistemi olmadığında donanımı kontol eden bir yazılım olan BIOS'un yerine tasarlanan bir özelliktir. BIOS'dan daha gelişmiş olan UEFI, bilgisayarın daha hızlı ve donanım birimleriyle daha uyumlu çalışmasını sağlar.
Temel Giriş veya Çıkış Sistemi (BIOS) veya Birleşik Genişletilebilir Bellenim Arabirimi (UEFI), bilgisayarın sistem kartına veya anakartına tümleşik bellenimdir. Modern Dell bilgisayarlar Birleşik Genişletilebilir Bellenim Arabirimi (UEFI) ile birlikte gönderilir.
UEFI, 32 Bit veya 64 Bit modunda çalışırken, BIOS 16 Bit modunda çalışır. Dolayısıyla UEFI, yalnızca klavyeyi kullanarak gezinmeye izin veren BIOS'un aksine fare ve arayüz desteklidir. UEFI BIOS'a nazaran normal BIOS'u güncellemek daha zor olabilir.
Bu araç, yeni bir donanım eklendiğinde ve bakım amacıyla bilgisayarınızın varsayılan ayarlarını yeniden yapılandırmak ve değiştirmek için kullanılır.
PowerEdge sunucunuz desteklenmeyen bir yapılandırmada çalıştığında sistem, her başlangıcı durdurup devam etmek üzere onay için F1'e veya Sistem BIOS'una girmek için F2'ye basmanızı ister.
F2: Önceki eylemi iptal eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri