Fosfor ve çinkonun mükemmel uyumu ve bor katkısıyla, kuvvetli kök gelişimini ve tomurcuk oluşumunu sağlarken aynı zamanda çiçeklenmenin ve çiçekten meyveye dönüşümün düzenli gerçekleşmesine olanak verir.
Zeytin, Elma , Armut , Ceviz , çiçeklenmeden 3hafta kadar önce 70gram/ağaç doz uygulanır. İkinci aynı dozda hasattan sonra uygulanır. Erik, Kayısı , Kiraz , Şeftali, ilk doz çiçeklenme öncesi 70gram/ağaç uygulanır . İkinci uygulama aynı dozda hasattan sonra yapılır.
Düzgün bir çiçek oluşumu ve tozlaşma oluşumu sağlar. İyi bir çiçek ve meyve teşekkülü için çinko ve borun aynı anda kullanılması gerekir. Bu şekilde çiçeklenme, döllenme ve meyve tutumunun artması sağlanabilir. Bitkilerin sağlıklı sürgün oluşumunu sağlar.
Bu araştırmada Bor uygulaması ilkbaharda çiçeklen- meden 3 hafta önce zeytin ağaçlarına sabah erken saatlerde yapraktan püskürtme seklinde yapılmıştır.
Ceviz ağaçlarında çinko bor gübresi çiçeklenmeden önce ve hasat sonrasında (Yaprak dökümü öncesi) itibaren kullanılması önerilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Meyve ağaçlarında sürgün sayısı ve meyve tutumunu artırır, meyvede şekil bozukluklarını önler. Bitkilerin çinko ihtiyacı, miktar olarak diğer besin maddelerinden düşük olmakla birlikte; eğer toprakta çinko noksanlığı var ise, diğer tüm besin elementleri yeterli miktarda bulunsa bile verim düşük olacaktır.
Bor, bitkide sağlıklı büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli iz elementlerden biridir. Büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Sebzelerde ve meyve ağaçlarında meyve sayısını artırır. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir.
Zeytin bahçesinde hafif süzek toprak varsa Şubat ayında çiftlik gübresini tercih etmek daha doğru olacaktır. Ancak hafif süzek toprak yoksa toprak altı gübreleri tercih edilir. Bu dönemde ağaçlara kompoze ve azotlu gübreler verilir. Zeytin ağaçları için azot, büyük bir öneme sahiptir.
Zeytin ağacının verimini yükseltmek için yılda iki kez gübreleme işlemi yapmanız gerekiyor. Ayrıca altı ay arayla toprağı havalandırarak ve organik bitki gübresi ekleyerek daha iyi büyümesini sağlayabilirsiniz.
Toprak analizleriyle zeytin tesisine uygun olduğu belirlenen bahçede dikim çukurlarına temel gübre olarak fosfor; potasyum ve 25–30 kg iyi yanmış hayvan gübresi verilir. Topraktaki miktarlarına göre; 100–300 gr P205, 250–750 gr K20 önerilmelidir.
Bitkideki ilk çiçeklenme döneminden itibaren hem çinko (Zn) hemde bor (B) ihtiyacını karşılar. Düzgün bir çiçek oluşumu ve tozlaşma oluşumu sağlar. İyi bir çiçek ve meyve teşekkülü için çinko ve borun aynı anda kullanılması gerekir. Bu şekilde çiçeklenme, döllenme ve meyve tutumunun artması sağlanabilir.
Bor Zinc 7-5 tüm sebze ve meyvelerde çiçeklenme ile polen miktarını artırarak bitkinin gelişimini düzenler. Meyve tutumunu teşvik eder. Yapraktan uygulama önerilir.
Bileşiminde bulunan çinko, demir, bor, bakır ve mangan elementleri ile bitkinin dengeli beslenmesini sağlayarak büyüme ve gelişimi destekler. Bitki boyu, dal sayısı ve yaprak alanını artırır. Bol çiçeklenme, dane bağlama ve meyve tutumunu teşvik eder.
Çicekten önce ve çicekten sonra kullanılır.
Yaz aylarından, mevsim yağışlarına kadar yapılan sulamalar zeytin irileşmesini ve yağ oluşumunun artmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu oluşmalar ertesi yıl meyve verecek sürgünlerin gelişimini ve meyve gözlerinin oluşumunu hızlandırmaktadır.
Mart-Nisan aylarında havalar ısınmaya başlayınca zeytin güvesi zararlısının yaprak içindeki tahribatı başlar. Bunun için ağaçlara herhangi bir insektisit (böcek öldürücü atılmalıdır. Aynca mantari hastalıklara karşı hazır bakırlı ilaçlarla veya “bordo bulamacı” denilen ilaçla ağaçlar ilaçlanmalıdır.
Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
ZEYTİN 100 litre suda 3 kg PN gübresi eritilip çiçek öncesi, meyve tutumundan sonra ve meyve irileşme döneminde uygulanmalıdır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Hububat ve benzeri bitkiler için DAP gübresinin sonbaharda, ekimden hemen önce veya ekim esnasında, mibzerle tohum derinliğine ve bant halinde verilmesi en ideal uygulama şeklidir.
Patates, şeker pancarı ve havuç gibi toprak altında yetişen bitkiler için çinko sülfat verilecek en uygun zaman çiçeklenme öncesidir. Buğday, arpa ve çeltik gibi bitkiler için ise bu zaman kardeşlenme dönemi olarak bilinir ve uygulanır.
Sonuç olarak, “çiçeklenme başlangıcı ve çiçeklenme sonunda, aynı ağaçlara 2 kez bor uygulaması (0.2 ppm+0.2 ppm)” yapılması önerilebilir.
Gübreler genellikle ilkbaharda atılırlar. Kışları hafif, çok soğuk olmayan ve yağışlı geçen bölgelerde -örneğin akdeniz iklimi yaşayan bölgelerde- sonbaharda da gübreleme yapılabilir. Bor gübresinin atılma zamanları bitkiden bitkiye de değişen bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri