Türkiye'nin 10 yılı aşkın süredir, daha uzun menzilli ve daha ağır başlıklı Bora-2 üzerinde çalışıyor. Bora'nın geliştirilmiş ve güncellenmiş versiyonu demek; en az 300 kilometre menzili olması demek.
280 kilometreye kadar menzili bulunan Bora füzesi şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki en uzun menzilli balistik füze sistemi olarak biliniyor.
[Türkiye'nin envanterdeki en uzun menzilli füzesi ROKETSAN imzalı BORA füzesi.] Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan 280+ kilometre menzilli BORA Taktik Balistik Füzesi, halihazırda Türkiye'nin en uzun menzilli karadan karaya füze sistemi olarak biliniyor.
1000+ Km Menzilli Olduğu Belirtilen Roketsan Cenk Balistik Füzenin İlk Görüntüsü - YouTube. Roketsan, Cenk Balistik Füze'nin görüntülerini paylaştı. Füzenin 1000 km üzeri menzile sahip olduğu ifade ediliyor.
Menzili 1500 kilometre. 16 metre uzunluğundaki uzun menzilli Jericho-3 füzesi ise hiç kuşkusuz İsrail'in elindeki en önemli balistik harp gücü. 29 ton ağırlığındaki bu füzenin menzili tam 4 bin 800 kilometre. Ayrıca 1,3 ton savaş başlığı taşıyabiliyor.
İlgili 17 soru bulundu
Patriot sisteminin özellikleri
Menzil: Yaklaşık 160 km. Hedef: Patriot füzesavar sistemi uçakları, taktik balistik füzeleri, cruise füzelerini ve insansız uçakları vuracak şekilde tasarlandı. Kullanımı: Patriot'larda ayrı ayrı ateşlenebilen füze bataryaları bulunuyor.
Hava savunma sistemlerinin çoğu Türk Kara Kuvvetleri envanterindedir. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde genellikle uzun menzilli hava savunma sistemleri bulunmaktadır. 2 batarya ve 192 füze bulunmaktadır.
Roketsan tarafından yapılan açıklamada ilk atışı yapılan ve Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan TRG-230-iHA ile 100 kilometre üzerindeki hedefin başarıyla vurulduğu belirtildi.
İnsansız hava ve deniz araçları, taktik tekerlekli kara araçları ve su üstü platformlardan atılabilen yeni seyir füzesi 'Çakır'ın 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunuyor. 'Çakır'ın hedefleri arasında su üstü, kıyıya yakın kara ve su üstü, stratejik kara hedeflerinin yanı sıra alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor.
Türkiye'nin şu ana kadarki en uzun menzilli füzesi TAYFUN, "kısa menzilli balistik füze" olarak Türkiye'nin güvenliğine katkı sağlayacak. Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemi SİPER ise 100 kilometrenin üzerindeki menzili ile yüksek irtifa, uzun menzil hava savunmanın belkemiğini oluşturacak.
Türkiye'nin uzun menzilli füze testleri için bugüne kadar ağırlıklı olarak Sinop'un kullanıldığını biliyoruz. Ancak bu kez test Rize'den yapıldı. Bu durumun TAYFUN'un menziliyle ilgili olduğu değerlendiriliyor.
BORA Füze Sistemi
Roketsan tarafından şuana kadar 72 adet BORA Füzesi, 3 adet Komuta Kontrol Aracı (KKA), 6 adet Fırlatma Aracı (FA), Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
Otomatik işleyişlidir, tüm sistem için komuta merkezi olarak görev yapar (tüm taburlar ve edilgenler dâhil tüm dış kaynaklar). Kumanda merkezi ile 98ZH6E'nin taburu arasında vericilerin yeniden kullanımıyla birlikte azami mesafe 100 km'ye kadardır.
Bora füzesi, 28 Mayıs 2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak'ın kuzeyinde başlatılan Pençe Harekâtı kapsamında ilk kez operasyon ortamında kullanılmıştır. TSK'ye teslimatı 31 Aralık 2020'de tamamlanmıştır. Ne kadar teslim edildiği bilinmemekle birlikte 300'den fazla teslim edildiği düşünülmektedir.
Rusya'nın 400 civarında nükleer donanımlı kıtalararası balistik füzesi olduğu düşünülüyor. Atom Bilimcileri Bülteni'nin tahminine göre bu füzeler 1185 savaş başlığı taşıyabilecek kapasiteye sahip.
Roketsan tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk uzun menzilli füzesi Bora'nın eski Radar Üssünde konuşlanan füze test atış alanında gerçekleştirilen test atışına Vali Hasan İpek'in yanı sıra İl Jandarma Komutanı J. Alb.
SOM füzesi; Türkiye'nin uzun menzilli ilk ve tek seyir füzesidir. Türkiye'nin ilk turbojet motorlu hava aracıdır. Türkiye'nin kızılötesi görüntülemeli (IIR) arayıcıya sahip ilk füzesidir.
Geliştirilen kullanıma elverişli ilk KABF, Nazi Almanyası'nda Projekt Amerika adı ile Wernher von Braun ve ekibinin üstlendiği A9/10 füzesidir. New York ve diğer Amerikan şehirlerini bombalamak için tasarlanmıştır.
Tufan füzesi, İran tarafından 2002 yılında üretilen, ABD'nin BGM-71 TOW füzesi baz alınarak yapılmış bir füze olarak biliniyor. Füzenin 3.5 km'den fazla menzili bulunurken daha fazla vurucu güce sahip birçok varyantı da geliştirilmiştir. Tufan füzesini Irak, İran, Suriye, Yemen gibi ülkeler resmi olarak kullanıyor.
120 km menzile sahip ve yüksek irtifaya tırmanabilen hava savunma füzesi geliştirildi. Geliştirilen füze, RF (aktif radar) güdümün yanı sıra Kızılötesi Görüntüleme (IIR) güdüme de sahip olacak. Çift darbeli motor teknolojisi kullanılacak.
Füze tipine göre azami 400 kilometre menzil sunan S-400 füzelerinin balistik füze önleme kabiliyeti bulunmamakta, alçak uçuşlu seyir füzelerine karşı etkinliği ise sınırlıdır. S-400 füzesinin savaş tecrübesi bulunmamakta, Ukrayna tecrübesi ise konfirme (onaylanmış) edilememektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri