İbra, borçluya borcu ifa etmeden borçtan kurtarmak hususunda alacaklı ile borçlunun anlaşmasıdır. Alacaklı alacağından vazgeçer ve bunu bir sözleşmeyle yapar. Aksi kararlaştırılmadıkça ibra borcun tamamı için yapılmıştır. Kısmi ibrada ise sadece kararlaştırılan kısım için borç sona ermektedir.
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
İbra ile birlikte borç sona ereceğinden asıl borca bağlı yan haklar (kefalet, rehin gibi haklar) da sona erecektir. Ancak ibra edilen borç bir bağlı hak ise (kefalet gibi) asıl borç devam edecektir. Asıl borcun kaderini bu anlamda etkilemeyecektir.
YENİLEME: Yeni borç kurmak suretiyle eski borcun ortadan kaldırılmasıdır. Eski borca bağlı feriler sona erer. Zamanaşımı yeniden işlemeye başlar. ALACAKLI VE BORÇLU SIFATLARININ BİRLEŞMESİ: Alacaklı ve borçlu sıfatlarının borcun tamamı için aynı şahısta birleşmesidir.
İbra alacaklı tarafından yapılan tek taraflı bir hukuki işlem olmayıp, alacaklı ile borçlu ara- sında mevcut olan bir borcu kısmen veya tamamen ortadan kaldırarak borçlunun borçtan kurtulma- sına yönelik iki taraflı bir hukuki işlemdir. İbra sözleşmesi ile dar anlamda borç ifa edilmeksizin sona ermektedir.
İlgili 43 soru bulundu
İbra kararı için kanunlarda özel bir nisap öngörülmemiştir. Buna göre ibra kararı, esas sözleşmede daha ağır bir nisap düzenlenmedikçe, sermayenin en az dörtte birini karşılayan pay sahiplerinin veya temsilcilerinin toplandığı genel kurulda oyların çoğunluğu ile alınabilir.
Bir şirketin, son iş yılındaki idari işlemlerinin genel kurulda görüşülerek onaylanması ve aklanmasıdır. Kurulda ibra edilmeme kararı çıkarsa, yönetim idari yönden aklanmamış olur.
Borçlanılan edimin yerine getirilmesidir. Borçlunun borcunu ifa etmesiyle alacaklı tatmin edilmiş ve aralarındaki borç ilişkisi sona ermiş olur.
Borcun ifa veya diğer bir nedenle sona ermesiyle borçlu borcundan kurtulur ve ifa yükümlülüğü ve alacaklının ifayı talep hakkı sona erer. Asıl borç sona erdiğinde rehin, kefalet, faiz, ceza koşulu gibi asıl borca bağlı yan haklarda sona erer. Borç sona erdikten sonra yeni faiz işletilemez.
Madde Metni
Asıl borç ifa ya da diğer bir sebeple sona erdiği takdirde, rehin, kefalet, faiz ve ceza koşulu gibi buna bağlı hak ve borçlar da sona ermiş olur.
İbra kararının alınmasında tek yetkili organ anonim şirket genel kurul olup, ibra kararı genel kurulun devredilemez yetkinlerinden biridir. Dolayısıyla bu yetkinin başka bir organ veya kişiye devri hiçbir şekilde mümkün olmayıp, şirket esas sözleşmesinde de bu yönde bir hüküm bulunamaz.
-Yargıtay 13.HD yerleşik kararlarına göre ibra, alacaklının alacak hakkından vazgeçmesini ve bu suretle borçlunun borçtan kurtulmasını sağlayan akittir. -Yargıtay 21.HD yerleşik kararlarına göre, alacaklının alacak hakkından vazgeçmesini ve bu suretle borçlunun borçtan kurtulmasını kapsayan akde ibra denir.
İçerisinde sözleşme ilişkisi bulunduğu için borçlunun, alacaklının feragat ettiği borçtan kendisi de feragat etmelidir aksi takdirde ibra geçerli olmayacaktır. Tek taraflı bir tasarruf işlemi olmaması sebebiyle borçlu ibrayı kabul etmediği takdirde borç, varlığını sürdürmeye devam edecektir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Kredi yapılandırma işlemi yalnızca kredi kullandığınız banka üzerinden yapılır. Bu işlemde mevcut kredi borcunuz kapatılır ve güncel faiz oranıyla kalan borcunuz kadar yeniden kredi verilir. Borç kapatma kredisi ise farklı bankalardaki bireysel ihtiyaç kredilerinizi tek bir çatı altında birleştirmenizi sağlar.
Sözleşmeden dönme hakkının kullanılması ile sözleşme ortadan kalkacaktır. Dönme hakkı tek taraflı irade beyanı ile yapılır ve bozucu yenilik doğurucu bir haktır. Sözleşmenin yapıldığı andan itibaren sözleşmeyi geçersiz kılar.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır. Bu 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız yasal takip süreci başlamaz ve verilen ek sürede borcunuz için yapılandırma talep edebilirsiniz. Eğer bu ek süre zarfında da ödeme yapmazsanız hakkınızda yasal takip başlatılır.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
Borçlunun borcunu yerine getirerek borcun sona erdirilmesine ifa denir. Borcun ifa edilmesi ile borçluborcundan kurtulmuş, alacaklı alacağına kavuşmuş, borç ilişkisi sona ermiş olur.İfa ile alacaklıyla borçlu arasındaki borç ilişkisinden doğmuş borç sonlanır, onu doğuran borç ilişkisisürebilir.
Takas ve Mahsubun Farkları
Takas işlemi karşılıklı olarak alacakların sona ermesi sonucu doğururken mahsup alacağın net miktarının bulunması amacıyla yapılan bir hesap işlemi olup alacağın sona ermesini sağlamaz.
İbra Arapça kökenli bir sözcüktür. Bir kimseyi belli bir borcu ödemekten veya bir edimi, yükümlülüğü yerine getirmekten kurtarmak anlamında kullanılmaktadır. Alacaklının alacağının bir kısmından veya tamamından vazgeçmesi de ibradır.
Yazılı olarak düzenlenen ibra sözleşmesi, taraflarca ya da imzaya yetkili kişilerce imzalanmalıdır. İbra sözleşmesi ile bir alacak tamamen ya da kısmen ortadan kaldırılabilir. İbra sözleşmesi iki taraflı bir hukuki işlemdir. Alacaklının tek taraflı irade beyanı ile yapılamaz, borçlunun da onayı gereklidir.
İbra etmek, ortada olan bir hakkın, sahibi tarafından düşürülmesini ve dava konusu olmaktan çıkarılmasını karşılar. Böylece, borçları da sona erdiren bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri