Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefi vatandaş tarafından, vatandaşın bağlı olduğu vergi dairesinden ya da internet üzeriden alınabilir. Vergi mükelleflerinin bağlı oldukları vergi dairesine yapacakları başvuruyu dilekçe ile şahsen yapmaları gerekir.
"Vergi borcu yoktur yazısı" resmî işlemlerde vergi mükellefinden talep edilir. Buna ek olarak; kamu kurumlarınca açılan ihalelere başvurmak isteyen kuruluşlardan, ticari kredi kullanmak isteyen işletmelerden ve vergi mükellefi olmayan kişilerin kredi başvuru işlemlerinin gerçekleşmesi için de bu yazı istenmektedir.
Buna göre, ilgili kamu kurumları tarafından hak sahiplerine yapılacak ödemeler 5.000 TL'nin üzerinde ise hak sahiplerinin “vergi borcu yoktur” yazısını (tebliğdeki ifadesi ile “vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge”) ibraz etmeleri gerekecektir.
Vergi borcu yoktur yazısı resmi adıyla vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairelerindeki borç durumunu gösteren belgedir. Bu belge ile mükellef hangi vergi dairesine ne kadar borcu olduğunu öğrenebilecektir.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
İlgili 28 soru bulundu
Resmi Gazete yayımlandı, 31 Temmuz'a kadar kaldırıldı
2020/18:Borcu Yoktur Yazısı İçin Vadesi Geçmiş Borç Tutarı Alt Limiti 5.000-TL Olarak Belirlenmiştir. 2020/18:Borcu Yoktur Yazısı İçin Vadesi Geçmiş Borç Tutarı Alt Limiti 5.000-TL Olarak Belirlenmiştir.
Her bir ödeme veya işlem için ayrı ayrı olmak üzere, belgenin aranılması gereken yılda uygulanacak olan idari para cezası tatbik edilir. 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesine göre verilen idari para cezası, ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir.
Başvurunun ardından bir, en geç iki iş gününde talep edilen borcu yoktur belgesi e-posta olarak gönderilir. E-imzalı olarak gönderilen belge, resmi evrak niteliğindedir ve tüm resmi işlemlerde kullanılabilir.
Vergi borcu yoktur yazısına ister bağlı olduğunuz vergi dairesinden isterseniz de internet üzerinden başvurarak sahip olabilirsiniz. Belgenizi almak için başvuru yaparken gerekli mercilere dilekçe iletmelisiniz. Bu dilekçe, vergi dairesi başkanlığına yazılmalıdır.
Tebliğ'de anılan Kanun'un 22'nci maddesi çerçevesinde doğrudan temin yöntemiyle yapılacak alımlarda vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgenin aranmayacağına yönelik bir düzenleme yer almamaktadır.
5510 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesi hükmü uyarınca yayımlanan Yönetmelik hükümleri; ihale yoluyla yapılan işleri kapsadığından, doğrudan temin ihale usulü ile yapılan alımlar nedeniyle borcu yoktur yazısı aranmayacaktır.
Bahse konu belgelerden vergi borcu yoktur nitelikli olanın geçerlilik süresi 15 gün, SGK borcu yoktur nitelikli olanın geçerlilik süresi ise alınmış olduğu ayın sonuna kadardır.
Bu kesinti ödeme makamınca muhasebe kayıtlarına intikalini izleyen ayın 20'sine kadar Kuruma yatırılır veya önceden bildirilen hesaba banka veya posta idaresi aracılığıyla gönderilir. Hakediş miktarı işverenin Kuruma olan borcunu karşılamazsa bakiye borç daha sonra ödenecek hakedişlerden kesilerek Kuruma ödenir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
SGK borcu yoktur yazısı nereden alınır? SGK borcu yoktur yazısı Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesi www.ssk.gov.tr veya e-Devlet https://www.turkiye.gov.tr/sgk-esgkuyg-esgksifre-e-borcu-yoktur üzerinden alınmaktadır.
Veraset vergi ilişiği kesme yazısı, veraset vergisi beyannamesinin verildiğini ve verginin ödendiğini ya da muafiyetin uygulandığını gösteren bir belgedir. Veraset vergi ilişiği kesme yazısı almak için veraset ilamı ile birlikte veraset intikal vergi dairesine başvurmak gerekir.
Banka borçları tek bir yerden öğrenilemez. İnternet sitesi gibi yanıltıcı içerikler tamamen asılsızdır. E-devlet ayrıca bir kişinin banka borçlarını da göstermez. Tek bir yol var: veraset alımı ile bireysel olarak bankaya giderek borcu öğrenebilirsiniz.
Miras hisseliyse? Eğer söz konusu taşınmaz birden fazla şahıs üzerine miras kaldıysa bu vergi, mirasçılar arasında eşit pay edilerek ödeniyor. Söz konusu mülk hisseli taşınmaz statüsündeyse her hissedar, kendi hissesi oranında bu vergiyi ödemekle yükümlü tutuluyor.
SGK borcu sorgulama işlemi E-devlet sistemi üzerinden sorgulanabilecek. Şurada Paylaş! E-devlet şifresi ve T.C kimlik numarası ile SGK borç sorgulama ekranına giriş yapabilirsiniz. Kimlik doğrulaması işleminin ardından ad soyad bilgisi, temel bilgiler ve adres bilgilerinizi kontrol edilip onaylanır.
Vergi borcu sorgulama E devlet sistemi üzerinden sağlanır. TC kimlik numarasını ve PTT aracılığı ile ile giriş sağlandıktan sonra doğrudan 'Vergi borcu sorgulama' arama butonuna yazıldıktan sonra öğrenilebilmektedir.
Vergi borcu kabul edilmeyecek durumlar nelerdir? Firmanın ihale tarihi itibarıyla vergi borcu tutarı 5.000 (beşbin) TL ve altında ise vergi borcu olmadığı kabul edilecektir. Re'sen, ikmalen veya idarece yapılan tarhiyatlara karşı dava açma süresi geçirilmediği sürece kesinleşmiş vergi borcu olmadığı kabul edilecektir.
SGK borcu yoktur yazısı, bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezine başvurularak alınabilir. Uzun süredir kullanılan bu yöntem hâlâ geçerli olmakla birlikte ilgili belge artık e-Devlet üzerinden de alınabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri