Böreklerin kızarması için üzerine yumurta sürülür. Tamam. Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
YUMURTA SARISI YERİNE NE KULLANABİLİRSİNİZ? Böreklerin kızarması için veya kurabiyelerin üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmadıysa veya vegansanız, bunun yerine biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün. Böylece tarifinizin üzerinde güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
-- Böreğin üzerinin kurumaması için yufkaların arasına sürdüğünüz yağ, süt sosunu en son böreğin üzerine de sürün. Hatta bu şekilde üzerini streç filmle kapatıp bir gece buzdolabında dinlendirmek yufkaların sosu iyice çekmesini sağlayacaktır. Bu şekilde yumuşayan yufkalar kurumadan pişecektir.
Elma, muz ve avokado, tıpkı yumurta gibi bağlayıcı özelliğe sahip meyveler. Eğer yumurta yerine elma püresi kullanmak isterseniz, elmayı rendeleyin, tercihinize göre içine tarçın da ekleyerek pişirin. Muzu veya avokadoyu ise pişirmenize gerek yok, sadece iyice ezip veya rondodan geçirip püre haline getirmeniz yeterli.
ÜZERİ İYİ KIZARMIŞ POĞAÇALAR İÇİN
Pekmezi fazla koyayım daha çok kızarsın demeyin. Böyle bir durumda pekmez hemen koyulaşıp kızarır ama poğaçalarınız pişene kadar üzerleri yanık gibi olur. Pekmez yoksa bir çimdik şeker de iş görebilir. Ama kesinlikle pekmezi tercih edin diyebiliriz.
İlgili 26 soru bulundu
Yumurta yerine kullanabileceğiniz en iyi alternatiflerden biri de yağ-su-kabartma tozu karışımıdır. 2 yemek kaşığı su, 2 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ ile elde edeceğiniz karışım 1 adet yumurtaya denk gelir.
Mayalanan açmaların üzerine yumurta sarısı sürülür. Arzu edilirse susam serpilir.
Yarım bardak elma püresi, bir yumurtaya denk gelir. Tariflerinizde yumurta yerine elma püresi kullanarak istediğiniz etkiyi yakalamak mümkündür. Birçok tarifin vazgeçilmezi olan muz, yeri geldiğinde yumurtanın yerine geçebilecek bir malzeme olabilir. Çeyrek bardak kadar muz püresi, bir yumurtaya denk gelir.
Vegan yumurta, yumurta yerine tüketilebilecek olan bitkisel bazlı kaynakları ifade eder. Örneğin yumurta ikamesi olarak en çok keten tohumu, chia tohumu, tofu, nohut suyu, ezilmiş muz, elma sosu gibi gıdalar kullanılmaktadır. Bu alternatifleri ev ortamında hazırlayabilirsiniz.
Nohut suyu/Aquafaba iyi bir besin kaynağı olmasa da, veganlar ve gıda alerjisi olanlar için mükemmel bir yumurta ve süt ürünleri ikamesi olarak kabul edilmektedir.
Böreğin üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür.
Böreğin üzerine yumurta sürdüğünüzde daha güzel kızarır, ama evde yumurtanız yoksa aynı etkiyi elde etmek için biraz yoğurt, bir çorba kaşığı sıvı yağı karıştırarak böreğinizin üzerine sürebilirsiniz.
Süt ve Yağ Kullanın
arasına süt ya da yağ sürerek daha çıtır ve leziz sonuçlar elde edebilirsiniz.
Yumurtanın sarısı yemeğe renk ve doku katar.
Ayrıca bazı hamur işlerinin ve fırında pişen tatlıların üst kısmına renk vermesi için yumurta sarısı sürülür. Köfte ve mayonez gibi yiyeceklerde ise bağlayıcı olması amacıyla yumurta sarısı kullanılır.
Doğal ortamda yetiştikleri için yumurtalarının besin değeri de son derece yüksektir. Yumurta sarısı açık renkliyse fabrikasyon olduğunu anlayabilirsiniz. Tavuğun yalnızca tahıla dayalı monoton bir beslenme düzeni varsa, yumurtanın sarısı soluk bir sarı olur.
Yapılışı Yumurtayı 10 dakika kadar kabuğuyla kaynatın. Beyazını çıkarıp sarısını bir kaba alın, çatalla ezin. İçine iki kaşık yoğurt ya da aldığı kadar anne sütü ekleyip malzemeyi iyice birbirine yedirin.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
3. Nişasta: Bir tatlı kaşığı nişasta ve üç tatlı kaşığı su kullanmak da başka bir yumurta alternatifi. Daha bağlayıcı bır özelli- ğe sahip. Mısır nişastası, buğday nişastası, pirinç nişastası, vs. hepsi işe yarar.
Yumurta Alerjisi Olanlar Ne Yemeli? Yumurta tüketemeyen kişiler yumurtanın faydalarını içeren başk gıdalarla takviye edilmelidir. Bunlar et ürünleri, balık, süt, peynir yoğurt, tahıllar, baklagiller, sebze, meyve, yeşil yapraklı sebzeler ve domates olarak sayılabilir.
karnıyarık otu olarak bilinir. su ile 10 kata kadar şişebilen, yüksek lif içeren, yumurta yerine kullanılabilecek bitkisel bi alternatif. 1 tatlı kaşığına 1 su bardağı su ekleyip çırpın. çok çabuk kıvam alıyor. kek ve kurabiyelerde yumurta yerine kullanabilirsiniz.
Merve Öz, şu örnekleri verdi: “Yumurta sevmeyen ya da kokusundan hoşlanmayan bir çocuğun, yumurtayı sevebilmesi için omlet ya da menemen şeklinde denemesi sağlanabilir. Omleti yiyen bir çocuğun haşlanmış yumurtayı yemesi daha kolay olacaktır.
Hamur kendinin en az iki katı olana kadar mayalandırılır. Yağlı kağıt serilmiş yada yağlanıp hafif unlanmış tepside hamur büyütülüp şekil verilir. 30 dk kadar da tepside mayalanan pideye üstüne sürmek için hazırladığımız sulu pekmezli karışım bir fırça yardımıyla sürülür.
Süt ve su ılık olacak şekilde derin bir kaba alınır. Üzerine yumurta, sıvı yağ, şeker, tuz, maya ilave edilip iyice karıştırılır. Yavaş yavaş un ilave edilir. Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde edildikten sonra üzeri örtülüp mayalanması için 1-2 saat dinlendirilir.
Böreklerin kızarması için üzerine yumurta sürülür. Tamam. Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri