Bu videoda Fiyat/Kazanç oranının ne demek olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini anlattım. F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
F/K oranı, bir hisse senedinin güncel fiyatının şirketin kârına olan oranını gösterir. Hisse fiyatını; şirketin finansal performansıyla, yani satışlarından elde ettiği kârıyla karşılaştırmana yardımcı olur.
Yüksek bir fiyat kazanç oranı, hisse senedinin gereğinden fazla fiyatlandığına yani pahalı olduğuna ve fiyatının yakın bir zaman içinde düşebileceğine işaret eder. Düşük bir F/K oranı ise bir hisse senedinin ucuz olduğunu, talep toplama aşamasında olduğunu ve fiyatının da yakın gelecekte yükselebileceğini gösterir.
Fiyat kazanç oranı iki veya daha fazla şirket hisselerinin karşılaştırılmasında önemli bir kriterdir. Bir şirketin hisse fiyatı tek başına şirketin genel değerini okumaya yardımcı olmaz. Bu nedenle hisse fiyatı yerine hissenin F/K değerini göz önünde bulundurmak daha doğru olacaktır.
F/K oranı iki şekilde hesaplanabilir. Bunlardan birincisi son 4 çeyrekte elde edilen kâr ile hesaplanan cari F/K (P/E TTM) oranıdır. İkincisi ise ilerideki 4 çeyrekte elde edilmesi beklenen kâr ile hesaplanan gelecekteki F/K (Forward P/E) oranıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
PD/DD (Piyasa Değeri/Defter Değeri), adından da anlaşılacağı üzere bir şirketin piyasa değerininin defter değerine bölünmesi ile hesaplanan orandır. Bu oran, hisse senetlerinin fiyatını değerlendirmek ve potansiyel bir yatırım fırsatı olup olmadığını belirlemek için kullanılır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Fiyat Kazanç Oranı (F/K): Hisse senedinin piyasa fiyatının şirketin hisse başına karına bölünmesiyle elde edilen oran olan F/K oranına bakılarak hisse senedinin ucuz mu pahalı mı olduğu değerlendirilir.
10 veya 10x'in standart katı genellikle gerçeğe uygun değer olarak kabul edilir. Ancak, ortalama Fd/FAVÖK sektörden sektöre değişiklik gösterir. Sektör ortalamasından veya tarihsel ortalamadan yüksek Fd/FAVÖK oranı, firmanın daha yüksek değerde olduğu sonucunu verir.
b) Halka açık piyasa değeri 45 milyon TL ve fiili dolaşımdaki pay oranı % 5'in altında olan şirketler, c) Borsa fiyatı birim pay değerinin 1,5 katı ve üzeri olan menkul kıymet yatırım ortaklıklarının payları, B grubu hisse senetleri listesi kapsamında değerlendirilmektedir.
- D Grubu kategorisindeki hisse senetleri: Gelişen İşletmeler Piyasası, Serbest İşlem Platformu (SİP), Nitelikli Yatırımcı İşlemleri Pazarı ve Gözaltı Pazarında işlem gören hisse senetleri bu grupta yer alır.
Ölenin eşine miras 1/4 oranında geçmektedir. Eğer üvey nineniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey nineye geçer, üvey nine ölmüş ise (dedenizden sonra ölmüş ise), o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçer.
Borsada yatırım eğitimlerine hoş geldiniz. Bu videoda Fiyat/Kazanç oranının ne demek olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini anlattım. F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
PD yani piyasa değeri bir şirketin piyasadaki değerini veya borsadaki toplam değerini gösterir. Hisse senedi analizleri için kullanılmakta olan piyasa değeri oranı bu analizler için yaygın oranlardan biridir. Bir şirketin borsada bulunan toplam değerini temsil eden piyasa değeri temel oranlardandır.
Belirli bir alt sıranın altına düşen hisseler BIST 100 listesinde yer almaz. Bu durum liste dışında kalan hissenin piyasada işlem değerinin düştüğü anlamına gelir. BIST 100 endekslerinden çıkarılan payların yerine yedek paylar alınır.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 5.636,52 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 53,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Söz konusu oran, yıldız pazarda %15'tir. Ana pazarda %20 olarak belirtilir. Alt pazarda ise oranın %25 olması beklenir.
F/K oranı, bir hisse senedinin güncel fiyatının şirketin kârına olan oranıdır. Şöyle de düşünebiliriz; 1 TL kar almak için şirketin hissesine ödenmesi gereken tutardır! İki farklı hisseden örnek vererek ilerleyecek olursak; SISE FK Oranı 6,3 ve EREGL FK Oranı 7,4'tür.
“Piyasa çarpanları” olarak adlandırılan oranlardan en çok kullanılan beş çarpan: Fiyat/Kazanç(F/K) çarpanı, Piyasa Değeri/Defteri (PD/DD) Çarpanı, Fiyat/Nakit Akım (F/NA) çarpanı, Fiyat/Net Satış (F/S) çarpanı ve Firma Değeri/FAVÖK çarpanlarıdır.
BIST 30 endeksi içinde yer alan hisse senetleri; BIST 50 ve BIST 100 endekslerinde de bulunmaktadır. BIST 30 endeksinin işlem kodu: XU030'dur. BIST 30 endeksinde yer alacak hisse senetleri belirlenirken, fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri ile günlük ortalama işlem hacimleri büyükten küçüğe sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri