otomobillerde bulunan alternatörler ortalama 30 - 50 amper/saat akım üretirler ve 1500-200 devir civarında tam verime ulaşırlar. kullandığınız akü standart 60 amper ise hareket halindeyken yaklaşık 1,5 - 2 saatte tamamen şarj olacaktır.
Sağlıklı bir akü 1-2 hafta içinde biter. Çünkü araç çalışmasa bile aküde gerilimler oluşur, etkileşime girer.
akünün ne kadar boşaldığına bağlı olarak şarj olma süresi ortalama 15 ile 60 dakika arasında sürebilmektedir, Efb- Agm Start- Stop Akülerde bu oran uzun sürebilmektedir. Araçlar çalışırken akü sürekli olarak şarj olacaktır. Çabuk akü şarj etme şekli ile 12V'luk bir akü yaklaşık olarak 15-20 dakikada şarj edilebilir.
Boşalmış yada boşa yakın bir akünün sökülerek harici şarj cihazına bağlanması ve kapasitesinin en fazla %10 oranında şarjla 12 saatte doldurulması gerekir. Örneğin 60 Ah bir aküyü 5 Amper ile 12 saatte doldurmanız gerekir. Aracın dinamosunun şarj kapasitesi çok yüksektir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Araç çalışırken, alternatör aküyü şarj edebileceği gibi boş bir akünün şarj olma süresi genellikle 15-60 dakika arasında değişmektedir. Zayıflayan ve biten akülerde eğer yapısı takviye yapılmaya uygunsa bir başka aküden takviye yapmak dışında bir yolda akü servisine giderek akü dolumu yaptırmaktır.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Şarj voltaj değeri 13.8 volt ile 14.2 volt değerleri arasında olmalıdır. Örneğin 80 Ah kapasiteli bir akünün voltajı ölçüldüğünde 11.85 volt görülüyor ise akünün 4,5 Amper akım çekecek şekilde en az 14 saat şarja bağlanması gereklidir.
Şarj cihazının voltaj ayarının akü voltajına göre ayarlanarak yapıldığı bu metodla akü, voltaj seviyesine göre 24 saate kadar şarj edilir. Akü 15,8V'a ulaştığında da şarj sonlandırılır. AGM tip akülerde akü şarj cihazının voltajı 14,4V'a sabitlenmeli ve şarj esnasında 14,4V değerini geçmemelidir.
Boşalan bir akü elektrik enerjisi üretemediği için tekrar doldurulması gerekir.
yeni bir akü alıpda ilk siz şarj ediyorsanız 24 saat sarjda kalması, fişi çekip bir kaç saat sonra tekrar sarja takarken fişin yönünü değiştirip 24 saat daha şarja takmamız tavsiye ediliyor. sıfır aküyü akücüye versende sana 24 saat sonra teslim eder. hayırlı olsun.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Akünün bitmesi aracınıza zarar verir mi sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz: Aküsü biten araç çalışmayacaktır, çalışması için zorlamanız hâlinde ise motora zarar verebileceğiniz için aracınızın aküsü bitmişse PratikAraba ekibimize başvurmanızı tavsiye ederiz.
Yeni aldığınız akü %100 dolu değildir. Bu nedenle boşta veya hafif yükte 13 volt civarı bir gerilime sahiptir.
Hurda Akü Alan Yerler
Hemen hemen bütün akü firmaları ve bayileri (mutlu, inci, varta vb. gibi) Hurda aküleri satın almaktadır. Akü bayilerinin yanısıra otomobil tamir yerlerine satabilirsiniz. Böylece eski akülerinizi çöpe atarak boşa gitmesi yerine karşılığında para alabilirsiniz.
Damla şarj ile akünün sahip olduğu hücrelerdeki sıcaklık seviyesinin artması engellenir, aküden gaz çıkışı oluşmaz. Bu da kuru akünün güvenli bir şekilde şarj edilmesi anlamına gelir. Söz konusu sebeplere dayanarak kuru akülerin pek çok damla şarj ile şarj edilmektedir.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir. Akülerin bitmesine sebep olan durumların değişkenlik göstermesi gibi bitmesi için geçen süre de değişkenlik gösterebilir.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri