Balığın pullarını ayırmak için tıraşlama aparatı bulunmaktadır. Ancak tıraşlama aparatı olmayan kişiler bu işlemi bıçak ile yapabilir. Bıçağın keskin tarafını kullanmanız yararlı olacaktır. - Çipura balığının pulları temizlendikten sonra derinlemesine temizliğe başlayabilirsiniz.
PULLU BALIKLAR
Barbunya, Berlam, Çipura, Gümüş, Hamsi, Hani, Karagöz, Kefal, Kupez, Lipsoz, Mercan, Minekop, Sardalya, Sazan, Somon, Sudak, Turna, Sinarit, Trança balıkları pulludur.
Çipura balığını temizleme işlemine, pullarıyla başlanmalıdır. Bunun için tıraşlama aparatı kullanılabilir. Eğer tıraşlama aparatı yoksa, bıçağın keskin tarafıyla da pullar temizlenir. Balık yan bir şekilde tutulur ve bıçağın keskin tarafıyla dikkatli bir şekilde, üzerindeki pullar kazınır.
Doğal Deniz Çipurası
Pulları belirgin, büyük ve serttir. Karın bölgeleri daha serttir. Doğal ortamda her an beslenemediğinden yağ oranı daha azdır. Lidaki diye isimlendirilen ufak boy dahil olmak üzere yanaklarında pembelik/kırmızılık görünür.
Tavada pişirilecek çupralar temizlendikten sonra tuz ve una bulanmalıdır. Balığın daha kolay pişmesi için de üzerine çizikler atılmalıdır. Önceden hazırlanan balıklar, önceden kızgınlaşmış yağda ve ağır ateşte pişirilmelidir. Tavada kızaran çupra balıkları yaklaşık 15 dakika içerisinde pişmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Çipura Balık Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır? Balıkları temizleyip yıkayalım. Süzüldükten sonra, balığa enlemesine 3 çizik atıp, tuzlayıp unlayalım. Kızgın yağda önce bir tarafını, sonra da diğer tarafını kızartalım ve sıcak servis yapalım.
Tavada çupra oldukça basit bir tarif. Tavada da oldukça kıza sürede pişiyor. Fırında daha temiz şekilde pişse, ocak temizlemek gerekmese de kısa pişme süresi yemeğin bir an önce hazır olmasının istendiği durumlar için daha pratik. Ben lezzetlendirmek için kabuklu sarımsak ve defne yaprağı kullanıyorum.
Çipura balığını pişirmeden önce iyice temizlemek ve yıkamak gerekir. Temizlik işleminden sonra zaman kaybetmeden yıkama işlemine geçebilirsiniz. Yıkama işlemini yaparken temiz bir su kullanmanız lazımdır.
Taze balık suda çöker. Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar.
Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır. Levrek buğulama için öncelikle balığı iyi temizlenmesi gerekir. Temizlenme sırasında fileto yapılmalı, derisi ve kılçıkları da alınmalıdır.
Ayrıca balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Yumurtlama dönemleri Ekim – Aralık aylarında olur ve 100–150.000 yumurta dökerler. Eti az kılçıklı, sert ve beyazdır. Izgarada pişirilmesi tercih edilir.
Balığın derisi, kıkırdağı, kılçığı bile sağlığa faydalı
Balığın pulu şifa kaynağı
Japonların balığın her şeyini tükettiğini söyleyen Japon bilim adamı, "Türkiye'de balığın pulu kullanılmıyor. Pul çok değerlidir. Kalsiyum ve fosfat içerir. Eklemlere iyi gelir.
Çipura balığının çok sayıda faydası bulunmaktadır. Besin değeri yüksek olan çipura balığı güçlü bir protein kaynağı olarak bilinmektedir. Bağışıklık sistemini düzenleyen çipura balığı saçları ve cildi de çok sağlıklı tutacaktır.
Pulları dökülmüş ve parlak görünmeyen balıklar bayattır. Kafadan kuyruğa doğru elinizi sürttüğünüzde pulların dökülmemesi gerekir.
Çipura: Ege Bölgesi'ne has bir balık olan çipura, Karadeniz ve Akdeniz'de de avlanır. Oldukça etli bir balık olan çipura, ülkemizde en çok tüketilen balıklardandır. Çipuranın en lezzetli olduğu dönem Ağustos ve Eylül aylarıdır.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır.
Benim en çok zevk aldığım balık avı, levrek ve çupra avlarıdır. Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Çipuranın içeriğinde bulunan demir ve kalsiyum, kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Protein kaynağı olduğu için kas gelişimine, düşük karbonhidrat oranı ile de sindirim sistemine faydalıdır. Grip Ve Soğuk Algınlığını Önler!
Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır. İstavrit, tırsi gibi ufak balıklar için ortalama 10 iğneli bir çapari yeterli olurken, büyük balık yakalamak için en ideal yöntem sırtı çekmektir.
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, karabiber ve tuzu bir kasede karıştırın ve sosu balığın üzerine gezdirin. Son olarak taze otlar ve limon dilimleri ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!
Çupra balığı; genelde ızgara olarak sevilmektedir. Fırın, mangal ve tava için de gayet uygundur.
Kiremitte fırın çipura da hem sağlıklı hem lezzetli çipura tariflerinden biri olarak ilginizi çekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri