Boş zaman değerlendirmeyi, “çocukların ders ve ödev gibi akademik saatleri dışında kalan zevk ve doyum elde etmek amacıyla yaptıkları aktiviteler” olarak tanımlayan Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, bunları kültürel, sportif, sanatsal, dinlenme ve eğlenme aktiviteleri olarak sınıflandırdı.
Ciddi Boş Zamanın Tanımı
Ciddi boş zaman aktiviteleri ise “kariyer elde etmek amacıyla oldukça önemli, ilginç ve tatmin edici olan, kendine özgü bilgi, beceri ve deneyim gerektiren amatör, hobi ya da gönüllü faaliyetlerdir” (Stebbins, 1982; 1997; 2007; 2008; 2012) şeklinde tanımlanmıştır.
(Miller and Robinson 1963: 268) Boş zaman eğitimi, bireye boş zaman eylemini seçeceği zaman kullanacağı bazı estetik ve ahlâksal değerlerin kendisine mal edilmesinde yardımcı olan bir eğitimdir.
Boş zaman aktivitelerine katılan bireylerin, yaşam tatmini konusunda pozitif oldukları ve depresyonda olma durumlarının daha düşük olduğu bulunmuştur. Boş zamanda gerçekleştirilen aktivitelerin psikolojik iyi oluşa olumlu anlamda etkisi olduğu bulunulmuştur.
Tanımlayıcı verilerin analizinde frekans (f) ve yüzde (%) hesaplamaları yapılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde katılımcıların en sık yaptığı boş zaman değerlendirme aktivitesinin %48.8 ile gazete okumak, ardından %26.6 ile kitap okumak ve %20.4 ile spor yapmak olduğu görülmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Türkçe karşılığı yaygın bir şekilde boş zamanları değerlendirme olarak kullanılmaktadır. Bu ise, bireylerin ya da toplumsal kümelerin boş zamanlarında gönüllü olarak yaptıkları dinlendirici ve eğlendirici etkinlikler anlamını taşımaktadır.
Boş zaman değerlendirmeyi, “çocukların ders ve ödev gibi akademik saatleri dışında kalan zevk ve doyum elde etmek amacıyla yaptıkları aktiviteler” olarak tanımlayan Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, bunları kültürel, sportif, sanatsal, dinlenme ve eğlenme aktiviteleri olarak sınıflandırdı.
Kullanım amacına göre zaman; • Çalışma zamanı, Çalışma ile ilgili aktivitelere ayrılan zaman, • Fizyolojik ihtiyaçlara ayrılan zaman, • Sorumluluk için ayrılan zaman, • Boş zaman olarak sınıflandırılabilir.
Marx, boş vakti insan gelişiminin alanı olarak görür. Ona göre, “boş zamanı olmayan, tüm yaşamı uyku, yemek ve benzeri şeylerin getirdiği fiziksel kesintiler dışında kapitalist için çalışmakla geçen kişi, yük hayvanından bile aşağıdır. Kendi dışına yönelik zenginlik üreten bir makinedir.”
Boş zaman, bomboş zaman değildir. Boş zamanın üç temel fonksiyonu vardır. Dinlenme, eğlenme ve gelişim.
Boş zaman yönetimi; bireylerin boş zamanlarını değerlendirme faaliyetlerini planlama, örgütleme, yönlendirme, koordinasyon ve denetimi sürecidir (Sevil ve ark., 2012).
Doğru şekilde değerlendirilen boş zaman kişilerde fiziksel ve mental fayda sağlar. Yoğun ve rutin iş yaşamında kaybedilen enerjinin geri kazanılması, artan stresin azaltılması boş zamanın doğru bir şekilde değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan rekreasyon ile mümkün olur.
Rekreasyon, katılanın gönüllü olarak seçtiği ve boş zamanını değerlendirdiği etkinlikleri kapsar. Bu etkinlikler, müzikal uğraşılar, sportif etkinlikler, oyunlar, sanatsal etkinlikler, hüner gerektiren etkinlikler, doğa etkinlikleri, sosyal ve kültürel etkinlikler olarak genel başlıklar altında toplanabilir.
Fizyolojik ve organizasyonel faktörler, boş zamanın psikolojik, sosyal ve fiziksel tatmin boyutlarının tümünde etkili olurken, ruhsal faktörlerin, boş zaman tatmini üzerinde bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Serbest zaman değerlendirme etkinlikleri kapsamında yapılan en çekici etkinlikler; sinemaya, tiyatroya gitmek, spor gösterilerini izlemek, televizyon seyretmek, kitap okumak ve müzik dinlemektir. Serbest zamanın aktif olarak değerlendirildiği etkinlikler ise; seyahat etmek, kamp kurmak, spor yapmak vb.'dir.
Boş zaman bir nevi hayatın gerekliliklerini icra ettikten sonraki arda kalan zamandır. Yani boş zaman iş yaşamı dışına çıkabilme ve bireyi yenileyen, rahatlatan ve bireye haz veren değerlere ulaşabilme kapasitesi şeklinde izah edilebilir (Karaküçük, 1999: 33- 34).
Dolayısıyla rekreasyon, “Tamamen boş zamanda isteğe bağlı ve gönüllü olarak ferdî veya grup içinde gerçekleştirilen, fiziksel ve düşünsel yenilenme sağlayan, organize edilmiş ve günlük yaşam kullanım alanlarının dışına çıkılarak yapılan faaliyetlerdir” şeklinde tanımlanabilir.
Rekreatif faaliyetlerin temelinde insanların fiziksel ve mental sağlığına müspet katkı sağlaması vardır.İnsanların Boş zamanlarında gerçekleştirdiği zararlı ve toplumun değer yargılarıyla uyuşmayan faaliyetler ”atipik boş zaman davranışları” olarak değerlendirilmektedir.
Antik Yunan' da boş zaman kavramına baktığımızda aylaklık edilen değil, estetik hazlar uyandıran ruhun arındırılması amaç edinilen, insanın varlığı üzerine düşünüldüğü iyiliği, hakikati ve bilgi edinmeyi amaç edinen zaman dilimidir.
Boş Zamanın Manipülasyonu
Diğer bir ifade ile boş zaman tüketerek üretimi desteklemeyi amaçlamış olan ve aslında yine üretim sürecinin bir parçası sayılabilecek bir zaman dilimini ifade etmektedir.
Zaman, geri alınamayan, hiçbir yerde satılmayan ve kaybedildiğinde bir daha asla bulunamayan en önemli değerimizdir. Zamanı etkili ve verimli kullanmak için ise mutlaka en ince ayrıntısına kadar ölçüp biçmeliyiz. Bunun için de günlük yaşamınızda yaptığınız işleri, sizi meşgul eden şeyleri analiz etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri